Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μπάμπης Αποσκίτης: «Γιατί αποχώρησα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες»

Μπάμπης Αποσκίτης: «Γιατί αποχώρησα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες»

Την περασμένη Παρασκευή αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο πρώην πλέον πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος, Μπάμπης Αποσκίτης μιλά στο nocomments για τους λόγους της αποχώρησης του, τα λάθη του Πάνου Καμμένου, λέει ότι το ποτήρι ξεχείλισε και εύχεται ο πρόεδρος του κόμματος να ακούσει αυτή τη φορά τα «καμπανάκια».

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δεμεσούκα

-Για ποιούς λόγους αποχωρήσατε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

-Πρώτα από όλα να πούμε γιατί μπήκα στους Ανεξάρτητους Έλληνες για να καταλάβει κανείς γιατί αποχώρησα. Εγώ έφυγα από την ΝΔ όταν έκανε την μεταστροφή και την μετάλλαξη της από αντιμνημονιακή σε μνημονιακή. Δεν μπορούσα να στηρίξω μνημονιακές πολιτικές. Τότε προσχωρήσαμε πολλοί στους Ανεξάρτητους Έλληνες πιστεύοντας ότι πάμε να δημιουργήσουμε κάτι καλό και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Αυτή η καλή αρχή όμως μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα δεν είχε συνέχεια. Κι ενώ εμείς ως αντιμνημονιακοί που αντιστεκόμαστε σε όλο αυτό το κύμα θα έπρεπε θεωρητικά να απολαμβάνουμε πολιτικά οφέλη έγινε το αντίθετο. Δηλαδή είχαμε μία στασιμότητα και μία πτώση. Ε, αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Υπάρχουν λόγοι και τους είπα και στην παραίτηση μου. Δεν γίνεται να προσπαθείς χωρίς να έχεις ένα ιδεολογικό στίγμα. Πρέπει να έχουμε μια ιδεολογία, μιά κατεύθυνση, έναν σχεδιασμό, μιά στόχευση. Δεν γίνεται να είμαστε «όχι σε όλα¨, καταγγέλλουμε τα πάντα αλλά μέχρι εκεί. Και να περιμένουμε να καταλήξει το ώριμο φρούτο στα χέρια μας. Εντάξει, καταγγείλαμε ότι είμαστε αντιμνημονιακοί, αλλά πρέπει να δείξουμε και μιά διέξοδο στον κόσμο. Όταν δεν έχεις προτάσεις, όταν δεν βγαίνεις μπροστά ο κόσμος αρχίζει να αμφιβάλλει για σένα.

-’Αρα δεν υπήρχαν προτάσεις, παρά μόνο καταγγελίες…

-Ναι. Και όποτε υπήρχανε, αυτές δεν ήταν προϊόν κάποιου σχεδιασμού, κάποιας συζήτησης, κάποιας ζύμωσης. Ήτανε η άποψη ενός ανθρώπου που έβγαινε προς τα έξω έχοντας τη συζητήσει το πολύ με έναν-δυό ανθρώπους. Δεν είχαμε στόχευση. Κι όταν δεν έχεις στόχευση και σχεδιασμό και δεν ξέρεις που θέλεις να πας, δεν είναι εύκολο να πετύχεις αυτό που θέλεις.

-Η απάντηση της νεολαίας για την αποχώρηση σας ήταν κάπως ειρωνική. Σας ευχήθηκαν «καλή αναζήτηση οράματος».

-Την νεολαία την ανέλαβα χωρίς να έχω κάποια παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν. Αλλά τα καταφέραμε και τη στήσαμε από το μηδέν. Με ένα γραφείο, έναν υπολογιστή κι ένα τηλέφωνο. Αυτά τα μέσα είχαμε για να «στήσουμε» πανελλαδικά μια νεολαία. Και το κινητό το δικό μου και το αυτοκίνητο τα δικό μου τα οποία πληρώνω ακόμα. Δεν ξέρω σε άλλα σκέλη του κόμματος τι γινόταν αλλά στη νεολαία ήμασταν όλοι εθελοντές. Αλλά επειδή ξέρω τη νεολαία θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση δεν αντανακλά τη νεολαία και την άποψη της αλλά προέρχεται από αλλού.

-Λεφτά το κόμμα δεν έχει πάρει καθόλου;

-Εξ όσων εγώ γνωρίζω κι από τις συζητήσεις στις οποίες ήμουνα κοινωνός, όχι.

-Ποιά ήταν τα λάθη του Καμμένου;

-Καταρχήν ούτε αμφέβαλλα, ούτε αμφιβάλλω για τον πατριωτισμό του Πάνου Καμμένου. Θεωρώ ότι πιστεύει αυτά που λέει. Και έτσι ξεκίνησε. Απο κει και πέρα, στην πορεία κάποια πράγματα θα έπρεπε να τα συζητούσαμε. Και δεν μιλάω για μένα. Αλλά θεωρώ ότι δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή προσπάθεια να βγεί προς τα έξω μια κοινή γραμμή. Είμαστε λίγο «ναι μεν αλλά…». Δεν ήμαστε Αριστεροί, ήμαστε κεντρώοι, ήμαστε Έλληνες . Δηλαδή είχαμε μπερδέψει τον κόσμο. Δηλαδή έλεγες «θα είσαι με αυτόν» έλεγες «δεν ξέρω» γιατί δεν ήξερες την άλλη μέρα τι θα προκύψει…Δηλαδή έλεγες σήμερα θα πω αυτό και την άλλη μέρα όμως μπορεί το κίνημα να μην λέει αυτό.  Θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη επαφή με τα στελέχη του, να συνεννοείται μαζί τους.Νομίζω ότι αποκόπηκε λίγο από τα στελέχη του.

-Δέχτηκε πάντως βαρύτατους χαρακτηρισμούς από στελέχη που αποχώρησαν.

-Εντάξει, εγώ δεν θέλω να μπω σε χαρακτηρισμούς όταν έχεις κάτσει με έναν άνθρωπο στο ίδιο τραπέζι. Καλό είναι όταν τελειώνει μια σχέση για οποιοδήποτε λόγο να φεύγεις ήρεμα, να παίρνει ο καθένας το δρόμο του και να προσπαθεί από άλλο μετερίζι.

-Ωστόσο ο ίδιος σας χαρακτήρισε «αποστάτες» και «προδότες»….

-Όσον αφορά εμένα δεν φεύγω σαν αποστάτης γιατί πάντα ακολουθώ τα πιστεύω μου. Γι αυτό έφυγα από την ΝΔ και γι αυτό φεύγω τώρα κι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Γιατί κάτι άλλαξε. Οπότε αποστάτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτός που παραμένει σταθερός στα πιστεύω του.Είναι σίγουρο ότι οι εποχές είναι δύσκολες, ο κόσμος είναι στα κάγκελα, περνάει πολύ δύσκολες ώρες και το να στοχοποιείς ανθρώπους δεν είναι σωστό. Δεν αποχώρησε ένας, αποχωρούν πολλοί. Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι συνεννοημένοι για κάτι. Δεν γίνεται να υπάρχει μια συνωμοσία που ξαφνικά τόσο οργανωμένα βγήκε προς τα έξω. Δεν γίνεται αυτες τις εποχές να στοχοποιείς ανθρώπους γιατί ο κόσμος στον οποίο απευθύνεσαι δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει. Δεν πρέπει να οξύνουμε το κλίμα. Δηλαδή απευθύνομαι προς όλους λίγο να ηρεμήσουμε. Ότι έγινε, έγινε. Όπως ήταν δικαίωμα μου να προσχωρήσω, είναι δικαίωμα μου και να αποχωρήσω.

-Φύγατε πάνω-κάτω τις ίδιες μέρες με τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Έχετε σχέση με αυτές τις αποχωρήσεις;

-Πολιτική σχέση βεβαίως και έχω. Και είχα μαζί τους. Δεν την απέκτησα εδώ. Και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και είναι καθημερινοί συνομιλητές μου. Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά πως θα με χαρακτηρίσουν. Εγώ αποχωρώ για δικούς μου λόγους τους οποίους όσοι ζούσαν την καθημερινότητα και μέσα στα γραφεία την ξέρουν γιατί την συζητούσαμε.

-Εκτός από την συνωμοσιολογία που είπατε νωρίτερα υπήρξαν και συγκεκριμένες καταγγελίες όπως αυτή που έκανε ο κ.Κουράκος για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Βουλγαράκη.

-Εμείς όταν φύγαμε από την ΝΔ εκτός από την μνημονιακή της μετάλλαξη, φύγαμε υποτίθεται και από ένα κατεστημένο ανθρώπων με ύποπτο παρελθόν και ήρθαμε σε ένα περιβάλλον καθαρό. Όταν ακούς τέτοια πράγματα, βάζεις το μυαλό σου και λες «“έφυγα από κάπου για να πάω κάπου που είναι το ίδιο ή που είναι χειρότερο;» Μπαίνουν στο μυαλό σου διάφορες σκέψεις. Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά εγώ όταν το άκουσα άρχισα να σκέφτομαι και να αμφιβάλλω για διάφορα πράγματα. Πρέπει να είσαι σίγουρος γι αυτό που πιστεύεις και γι αυτό που αγωνίζεσαι. Γιατί όταν αρχίζουν οι αμφιβολίες χάνεις τη στόχευση σου και δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά.

-Ένα άλλο ερώτημα είναι το «γιατί τώρα»; Αυτό το «τσουνάμι» αποχωρήσεων από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Υπάρχει κάτι πίσω από όλο αυτό;

-Εγώ νομίζω ότι όταν το ποτήρι γεμίζει δεν χύνεται μια σταγόνα. Χύνεται αρκετό νερό.

-Υπάρχει περίπτωση να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ;

-Μακριά από μένα. Θεωρώ ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όχι απλά ανέφικτη. Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να συνεργάζομαι με τον Τατσόπουλο ή με τη συνιστώσα ΡΟΖΑ και με ανθρώπους τους οποίους επειδή τους είδα και τους έζησα. Κατεβαίνουν στις πορείες για να διαμαρτυρηθούνε κι άμα τους δώσεις Ελληνική σημαία να κρατήσουνε είναι σαν να δίνεις αγιασμό σε βρικόλακα!

-Αν όλη αυτή την ιδεολογική πλατφόρμα που λέτε ότι εξέλιπε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βρεθεί ένας κομματικός μηχανισμός να την στεγάσει, θα ακολουθήσετε;

-Εγώ καταρχήν θέλω να ηρεμήσω και να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια μου και προφανώς συνεχίζω να σκέφτομαι πολιτικά. Προφανώς συνεχίζω να θέλω να προσφέρω με αυτές τις δυνάμεις που έχω και αν προκύψει κάτι το οποίο θα με εκφράζει και το οποίο θα μπορεί να μου δώσει μια διέξοδο ώστε να αντισταθώ, θα το σκεφτώ, θα κρίνω και θα αποφασίσω.

-Τελικά ήταν μια «φούσκα» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Μπίστης;

-Δεν ξέρω πως θα καταλήξει. Αλλά ένα κίνημα το οποίο μάζεψε ανθρώπους από παντού που αγωνίστηκαν τόσο σκληρά-άσχετα αν εγώ ή κάποιοι άλλοι αποχωρούμε- δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φούσκα. Έχει την ιστορία του πλέον, αλλά έχει και ανθρώπους που πίστεψαν σε κάποια ιδανικά και έδωσαν έναν έντιμο και καθαρό αγώνα. Κι ο κ. Μπίστης θα έπρεπε να το ξέρει αυτό γιατί έχει συμμετάσχει σε φούσκες.

-Δημοσκοπικά τα αποτελέσματα δεν είναι ευοίωνα. Μετά από όσα συμβαίνουν μπορεί να ανακάμψει το κόμμα ή δεν υπάρχει πλέον τέτοια πιθανότητα;

-Δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν ξέρω ποιά μπορεί να είναι η συνέχεια. Μπορεί αυτό το κύμα των αποχωρήσεων και της κριτικής να χτυπήσει κάποια καμπανάκια. Εγώ πραγματικά το εύχομαι. Αλλά μπορεί και να μην χτυπήσει κανένα καμπανάκι οπότε σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι είναι δύσκολη η δημοσκοπική άνοδος. Όπως και νάχει στους ανθρώπους που αγωνιστήκαμε μαζί εύχομαι ότι καλύτερο και ελπίζω να συναντηθούμε κάποια στιγμή υπό καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...