Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για ποιους είναι αργία η Δευτέρα του "Αγίου Πνεύματος"!

Για ποιους είναι αργία η Δευτέρα του "Αγίου Πνεύματος"!


Λίγο περισσότερο από ένας μήνας μάς χωρίζει από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2018 και ήδη πολλοί ετοιμάζονται για τις πρώτες «καλοκαιρινές» αποδράσεις. Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος δεν είναι όμως για όλους αργία.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος που φέτος είναι τη Δευτέρα 28/5/2018, πέφτει πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, δηλαδή πάντοτε ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα ενώ αποτελεί νομοθετημένη αργία για τις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλη την χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα όσον αφορά στα καταστήματα πολλοί είναι οι εμπορικοί σύλλογοι των πόλεων της χώρας που ανακοινώνουν κάθε χρόνο ότι θα παραμείνουν κλειστά.

Για παράδειγμα οι εμπορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Βόλου, Βέροιας, Χαλκίδας, Κόρινθο, Κατερίνης, Δράμας, Άργους και Καλαμάτας πέρσι ανακοίνωσαν ότι τα καταστήματα του Αγίου Πνεύματος θα παρέμεναν κλειστά.

Όσον αφορά στο καθεστώς που διέπει τους εργαζομένους την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους. Στο Δημόσιο, αντίθετα, έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Επίσης σε διάφορες περιοχές της χώρας εθιμοτυπικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους. Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι που δεν εργαστούν, δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του. Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί ως αργία σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων για κατηγορίες εργαζομένων, όπως:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Οίκων Ευγηρίας, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...