Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας στην Ηραία | Σε κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής θα προχωρήσει ο Δήμος Γορτυνίας

Μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας στην Ηραία | Σε κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής θα προχωρήσει ο Δήμος Γορτυνίας

Συζήτηση και λήψη απόφασης έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας για την κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της με αρ.352/2023 Απόφασης του Αντιπροέδρου Κλάδου Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με θέμα: «Χορήγηση Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 25MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 25,6 MW, στη θέση «Παλαιονάζυρο – Αναζύρι», της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας, του Δήμου Γορτυνίας, της εταιρείας με την επωνυμία «SOUTH STAFF ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και με δ.τ. «SOUTH STAFF Α.Ε.» (ΑΔ – 05144).

Για το θέμα μίλησε ο συνεργάτης του Δημάρχου κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν είμαστε συλλήβδην κατά του ΑΠΕ. «Εκεί έχει κατασκευαστεί ένα φωτοβολταϊκό και δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο έργο αποθήκευσης θα καλύψει τις ανάγκες του φωτοβολταϊκού. Για κάθε μεγαβάτ θα πρέπει να υπάρχει μπαταρίες ίσα με ένα κοντέινερ. Το ένα μεγάλο θέμα είναι πως θα απομακρυνθούν οι μπαταρίες αυτές που έχουν 8 χρόνια ζωής. Δεν ξέρουμε που ακριβώς θα χωροθετηθεί, είναι πλησίον του Αλφείου και του Ερυμάνθου. Τι θα γίνει στην περίπτωση έκρηξης;»

Ο Δημήτρης Στρίκος είπε ότι «στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα παρθένο δάσος που είναι πνεύμονας πρασίνου. Η διάρκεια ζωής των μασταριών είναι 5-6 χρόνια. Αυτές λειτουργούν σε θερμοκρασίες μέχρι 60 βαθμούς Κελσίου. Ένας κεραυνός, μια αστοχία υλικού, προκαλέσει έκρηξη ή φωτιά, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Πρέπει να αντισταθούμε. Δεν αρκεί το ψήφισμα.»

Ο Πέτρος Ζούνης είπε ότι «έχω επιφυλάξεις. Για να είναι αποδοτική η ενέργεια από τις ΑΠΕ, πρέπει να αποθηκεύεται. Το μέλλον στην ενέργεια είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει με επιστημονικό τρόπο να απαντήσουμε για το αν υπάρχουν κίνδυνοι με τις μπαταρίες. Η μπαταρία είναι προβληματική για το περιβάλλον, αν δεν ανακυκλωθεί; Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αν και δεν είμαι ενημερωμένος. Να απευθυνθούμε στο Πολυτεχνείο ή σε κάποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα και να ρωτήσουμε σχετικά.»

Ο Απόστολος Αποστολόπουλος τόνισε: «Να στραφούμε ενάντια, αλλά με επιστημονικά επιχειρήματα. Να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους.»

Ο Θανάσης Τρυφωνόπουλος είπε ότι οι μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου.

Να προχωρήσουμε τις διαδικασίες και βλέποντας και κάνοντας, είπε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Κούλης.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 08:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Βλεποντας και κάνοντας είναι δυνατόν να ακο'υστηκε αυτό απο το στομα του δημάρχου
    αξιοι της μοίρας μας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...