Η Γορτυνία τίμησε τη μνήμης του Βυτιναίου αγωνιστή Ματθαίου Πόταγα (εικόνες)

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του αγωνιστή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα ο οποίος εκτελέστηκε από γερμανικά στρατεύματα στις 02 Μαΐου 1941, στη Βυτίνα πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή, ο Δήμος Γορτυνίας.
Ο Μαθιός ή Ματθαίος Πόταγας ήταν έφηβος που προέβη σε μια από τις πρώτες χρονικά συμβολικές πράξεις αυτοθυσίας και αντιστάσεως του Ελληνικού Λαού κατά τη γερμανική κατοχή.
Ήταν σε ηλικία δεκαεπτά ετών, στις 2 Μαΐου 1941, όταν τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα κατευθύνονταν προς τη Βυτίνα Αρκαδίας, τον τόπο καταγωγής του νεαρού μαθητή της Βαρβακείου, ο οποίος και εμφανίστηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε: «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Οι Γερμανοί τον σκότωσαν επί τόπου και στη συνέχεια του συνέθλιψαν το κεφάλι.
Το Ελληνικό Κράτος, αναγνωρίζοντας την ηρωική πράξη του Ματθαίου Πόταγα, έχει τοποθετήσει άγαλμα του ήρωα στη Βυτίνα, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί από την αδελφή του Ελένη Πόταγα, γλύπτρια. Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε στις 3 Μαΐου 2003, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.
Στην σημερινή εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, οι Αντιδήμαρχοι Σταύρος Δημάκος, Γιάννης Καρπούζος, Πάϊκος Αναγνωστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Τσέκας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βυτίνας Θεόδωρος Κουρεμένος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας Φώτης Κατσούλιας, μαθητές, διευθυντές και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας, του Γυμνασίου και του Λυκείου Βυτίνας και του ΕΠΑ.Λ. Γορτυνίας, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και εκ μέρους της οικογένειας του Βυτιναίου ήρωα ο αδελφός του Ηλίας Πόταγας, Λάμπρος Πόταγας, Νταβίνα Ντάτον και Δανάη Στράτου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αδελφός του ήρωα Ηλίας Πόταγας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βυτίνας Θεόδωρος Κουρεμένος και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο οποίος ανέφερε:
«Κύριες και κύριοι,
Αγαπητοί συμπολίτες, Αγαπημένα μας παιδιά,
Στεκόμαστε σήμερα εδώ, στη Βυτίνα, στον τόπο που γέννησε έναν ήρωα. Έναν 17χρονο μαθητή, τον Ματθαίο Πόταγα, που με μια του λέξη, με μια του στάση, έγραψε ιστορία. Ένα παιδί, ένα αγόρι της Ε΄ Γυμνασίου, στάθηκε μπροστά στον τρόμο, μπροστά στα τεθωρακισμένα των Ναζί, και ύψωσε όχι απλώς τη φωνή του, αλλά το φρόνημα ενός ολόκληρου λαού.
«Σταθείτε! Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί».
Αυτά τα λόγια, απλά, σταράτα, ελληνικά, δεν ήταν απλώς μια πράξη αντίστασης. Ήταν ένα μάθημα γενναιότητας, ήθους και ψυχής. Ο Μαθιός δεν κρατούσε όπλο – κρατούσε το θάρρος του, την ελευθερία μέσα του, και την Ελλάδα ολόκληρη στην καρδιά του. Και έτσι, μόνος, μικρός στο σώμα, αλλά γίγαντας στην ψυχή, στάθηκε απέναντι στη βαρβαρότητα του Γ΄ Ράιχ.
Το τίμημα ήταν βαρύ. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, και το κορμί του ποδοπατήθηκε, λιθοβολήθηκε, συνθλίφθηκε. Όμως εκείνη τη μέρα, στις 2 Μαΐου 1941, δεν ήταν ο θάνατος που κυριάρχησε – ήταν η ζωή.
Γιατί ο Πόταγας, με τον ηρωισμό του, άναψε τη σπίθα της Εθνικής Αντίστασης. Δεν έριξε πέτρα σαν τον Δαυίδ, αλλά έριξε κάτι βαρύτερο: την ελπίδα. Και αυτή, κανείς δεν μπόρεσε να τη συνθλίψει.
Για 62 ολόκληρα χρόνια, η μορφή του Μαθιού έμενε ξεχασμένη, κρυμμένη πίσω από τη σκόνη της Ιστορίας. Μα τίποτα αληθινό, τίποτα μεγάλο, δεν χάνεται για πάντα. Η θυσία του αναδύθηκε ξανά και στάθηκε φωτεινό παράδειγμα. Δεν ξεχάστηκε. Απλώς περίμενε την ώρα της.
Σήμερα, δεν τιμούμε μόνο τον ήρωα Πόταγα. Τιμούμε την ιδέα ότι ένας άνθρωπος, όσο νέος και αν είναι, μπορεί να τα βάλει με το αδιανόητο. Τιμούμε τη δύναμη του ατόμου, όταν κινείται από αρχές. Τιμούμε τη νιότη που δεν σιωπά, που δεν υποτάσσεται, που ξέρει να λέει «όχι» όταν όλοι οι άλλοι σωπαίνουν.
Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε εσάς, τα νέα παιδιά, τους μαθητές μας: Ο Μαθιός Πόταγας δεν ήταν μυθικός ήρωας, δεν ήταν στρατιώτης. Ήταν ένας από εσάς. Ήταν ένας μαθητής, που αντί να γυρίσει το βλέμμα αλλού, το σήκωσε και κοίταξε το σκοτάδι στα μάτια.
Αυτός είναι ο αγώνας της ελευθερίας: όχι πάντα με όπλα, αλλά με ψυχή.
Αυτός είναι ο ηρωισμός: να ξέρεις πως μπορεί να χάσεις τη ζωή σου, αλλά να σώσεις την τιμή ενός ολόκληρου λαού.
Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, εδώ στη Βυτίνα, δεν μιλούμε για το τέλος ενός παιδιού, αλλά για την αρχή μιας μνήμης που ποτέ δεν θα σβήσει.
Ας γίνει η πράξη του Ματθαίου Πόταγα ο φάρος μας στη σημερινή εποχή, που η σιωπή, ο φόβος, ο ατομισμός και η απάθεια απειλούν ξανά τα θεμέλια της κοινωνίας μας. Ας μάθουμε από τον Πόταγα να λέμε "όχι" στο άδικο, "όχι" στην υποταγή, "όχι" στην αδιαφορία.
Η Βυτίνα, η Γορτυνία, η Ελλάδα, η Ιστορία, θα τον θυμούνται για πάντα.
Και εμείς, σε κάθε τέτοια εκδήλωση, δεν τιμούμε απλώς ένα παρελθόν – δίνουμε υπόσχεση για το μέλλον.
Αθάνατος, Ματθαίε Πόταγα.
Σου το χρωστάμε.», κατέληξε ο Δήμαρχος Γορτυνίας.
Εκ του Δήμου Γορτυνίας
Σχετικά Άρθρα
- Ολοκληρώνεται η ανάπλαση της πλατείας Αγίας Βαρβάρας | Τζιούμης: «Θα είναι μία από τις ωραιότερες πλατείες της πόλης μας» (vd)
- ΓΣΑ | 1η ομάδα στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ18 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (εικόνες)
- Μεγαλοπρεπής Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου στο Μερκοβούνι
- Πανηγυρικός Εορτασμός του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις στο Καλλιάνι Γορτυνίας
- Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας καταγγέλλει την απόλυση του Γενιδούνια από την Hellenic Train