Τα Άνθη της Πέτρας αποχαιρετούν τον Μπάμπη Τσαφαρά

Με βαθιά θλίψη τα Άνθη της Πέτρας ανακοινώνουν την απώλεια του Χαράλαμπου (Μπάμπη) Σπ. Τσαφαρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετά από μια δύσκολη περιπέτεια με την υγεία του, σε ηλικία 84 ετών.
Γεννήθηκε στα Λαγκάδια και συγκεκριμένα στον οικισμό του Μπούφη, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα κακοτράχαλα βουνά και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων. Άριστος μαθητής, συνέχισε τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία αποφοίτησε το έτος 1965.
Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας , σε διάφορες θέσεις και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και κατόπιν στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, στην Αθήνα. Το έτος 1981, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, μετεκπαιδεύτηκε για ένα χρόνο σε θέματα περιβάλλοντος, στο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, Cornell University. Μετά την επιστροφή του, υπηρέτησε στη Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, ως Προϊστάμενος και τα τελευταία χρόνια, μέχρι την συνταξιοδότησή του, ως Διευθυντής. Αποχώρησε με τον τίτλο του Επιτίμου Διευθυντού Υπουργείου Γεωργίας.
Ο Μπάμπης Τσαφαράς δεν ήταν απλά ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου μας, αλλά ένας από τους πιο θερμούς πρωτεργάτες του. Ήταν ο άνθρωπος που στήριξε και ενθάρρυνε πριν τη δημιουργία των Ανθέων, όσο πολύ λίγοι, τον Πρόεδρο μας Γιάννη Τσιαούση στο να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρωτόλειων σκέψεών του και να ηγηθεί της πρωτοβουλίας της δημιουργίας του νέου φορέα που υποσχόταν κάτι διαφορετικό για την τότε εποχή, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στη μεθοδολογία. Έναν πολιτιστικό φορέα με κύριο στόχο τη μελέτη, προστασία και ανάδειξη της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερα την αρχιτεκτονική κληρονομιά των Λαγκαδίων και το έργο των Λαγκαδινών μαστόρων. Μια στήριξη και αγάπη που προσέφερε ο αγαπημένος μας Μπάμπης στα Άνθη της Πέτρας με τον πλέον αυθόρμητο, ανιδιοτελή, γεμάτο πάθος, αλλά και λίαν αποτελεσματικό τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια και που μας συγκινούσε όλους. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές του σωματείου μας με σοφία, υπομονή αλλά και ισχυρή θέληση, «στοίχειωσε» ως αγκωνάρι για να στηρίξει τα αγαπημένα του Άνθη της Πέτρας. Κανείς δε θα ξεχάσει το πώς μπήκε πρωτοπόρος στην προσπάθεια για τη συγκέντρωση των χρημάτων για την αγορά του Ρηγοπουλέικου αρχοντικού το 2017, επικοινωνώντας προσωπικά με πολλούς πολίτες και πείθοντάς τους για τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Ο αγαπημένος μας Μπάμπης αποτέλεσε υπόδειγμα ήθους τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην οικογενειακή του ζωή. Ως βαθύς γνώστης της ιστορίας, αλλά και έχοντας γενικότερα μια πλούσια σκευή ευρύτατης μόρφωσης αποτέλεσε υπόδειγμα πολίτη, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, που διαρκώς μπόλιαζε την κοινωνία με την κοφτερή ματιά του, τον μεστό προφορικό του λόγο και τη λογοτεχνική γραφή του για διάφορα θέματα.
Τα Άνθη της Πέτρας αποχαιρετούν με θλίψη τον αγαπημένο μας Μπάμπη, ευγνωμονώντας τον για όλα αυτά που προσέφερε στο σωματείο μας, αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα.
Στην αγαπημένη του σύζυγο Βασιλική, στα παιδιά του Σπύρο και Πάνο και τα εγγόνια του απευθύνουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια.
Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου των Ανθέων θα αποχαιρετήσει τον Μπάμπη Τσαφαρά στην εξόδιο ακολουθία που θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Λαγκάδια (Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:30 πμ) και τα μέλη του θα καταθέσουν στη μνήμη του χρηματικό ποσό για την επίτευξη των σκοπών του σωματείου.
Σχετικά Άρθρα
- Η συγκέντρωση για τα Τέμπη στην Τρίπολη (εικόνες - βίντεο)
- "Όχι στο 13ωρο και τα ευέλικτα ωράρια" | Θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τρίπολη!
- Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ | Μειώνονται για όλους οι φορολογικοί συντελεστές, το 2027 καταργείται η Προσωπική Διαφορά για τους συνταξιούχους
- Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ! (εικόνες)
- Στην παρέλαση της Άλωσης θα συμμετέχει ο Αναβιωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδίας «Η Τριπολιτσά»