Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξεχασμένη και στην … Υγεία η Γορτυνία – Επιστολή Σφυρή σε Κουρουμπλή

Ξεχασμένη και στην … Υγεία η Γορτυνία – Επιστολή Σφυρή σε Κουρουμπλή
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γορτυνία στην πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας επισημαίνει, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γορτυνίας, Μιχάλης Σφυρής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη
Βαλτεσινίκο, 23 Ιουνίου 2015
Θέμα: Προβλήματα Πρωτοβάθμιας Υγείας Δήμου Γορτυνίας Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
 
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας αναφέρω – με τη θεσμική ιδιότητα που με διέπει αυτή του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γορτυνίας- τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή μας.
Είναι γνωστό πως η Γορτυνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της ελληνικής επικράτειας με κακοτράχαλα εδάφη και δυσπρόσιτους οικισμούς. Οι δε κάτοικοί της στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι και ως απόμαχοι της ζωής επιβάλλεται να τους παρέσχετε άρτια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΟΧΉ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Ένας (1) οδηγός ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της Δημητσάνας είναι ηλίου φαεινότερο πως δε μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως και αποδοτικά στα καθήκοντά του εκτός και αν υποθέσουμε πως θα εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα 24 ώρες την ημέρα και δε θα λαμβάνει κανονική άδεια.
Το δε ασθενοφόρο φέρεται να είναι πεπαλαιωμένο κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζει αρκετές –κοστοβόρες-βλάβες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί μη λειτουργικό.
Φαντάζομαι επίσης πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου οι δημόσιοι υπάλληλοι του πολύπαθου χώρου της δημόσιας υγείας είτε αυτοί ανήκουν στο ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό να απασχολούνται στους χώρους εργασίας που κατέχουν τις οργανικές τους θέσεις και όχι να κατορθώνουν με διάφορους τρόπους (φαινόμενα και στρεβλώσεις του πελατειακού κράτους) να επιτυγχάνουν μετακινήσεις, αποσπάσεις ή μετατάξεις.
Πρέπει να είναι ελληνική  πρωτοπορία πως  η περίθαλψη ασθενών ακόμα και στο χώρο του ΤΕΠ (τμήμα επειγόντων περιστατικών) πολλές φορές λαμβάνει χώρα δίχως την παρουσία νοσηλευτή/τριας.
Είναι αδιανόητο το ακτινολογικό εργαστήριο του ΚΥ Δημητσάνας να μην μπορεί να τουλάχιστον να λειτουργεί σε κάποιες προγραμματισμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδας προκειμένου να «βγάζει» απλές ακτινογραφίες για όσους χρειάζονται πιστοποιητικά υγείας ή να γίνονται απλές διαγνώσεις κατόπιν ραντεβού.
Αρκετές είναι οι φορές που το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. δε μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού με τους κατοίκους να είναι φυσικά υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο επιβαρύνοντας ουσιαστικά τη δευτεροβάθμια δομή υγείας του Νομού.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΝΣΚΥΨΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ.
Σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας με πολιτευτή του Νομού Αρκαδίας τόνισα την ανάγκη να εγκατασταθεί σύστημα τηλεϊατρικής και παρακαλώ να εξετάσετε αυτό το ενδεχόμενο. Εξάλλου μια ανάλογη τέτοια διαδικασία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στη 2η ΥΠΕ.
Σε επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτίθεμαι να θίξω την αναγκαιότητα ο Δήμος
Ø      να αναλάβει την πλήρη δαπάνης στέγασης και σίτισης πέντε (5) αγροτικών ιατρών ,
Ø      το κόστος συντηρήσεων και επισκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής μας
Ø      την προμήθεια εξοπλισμού γραφείου για τις ανάγκες των Π.Ι.. (πέντε υπολογιστές και εκτυπωτές μαζί με τα αναλώσιμά τους)
. Ωστόσο χρειάζεται η συνδρομή με την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από πλευράς σας έτσι ώστε τα εντάλματα (με τις δαπάνες) να μπορούν να θεωρούνται από τον αρμόδιο οικονομικό επίτροπο.
 
Με εκτίμηση,
Σφυρής Μιχαήλ
Δημοτικός Σύμβουλος &
 Μέλος Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Γορτυνίας

1 σχόλιο

  • guest
    guest Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 16:52 Σύνδεσμος σχολίου

    Καλα τα λεει. Αλλα δεν αναρωτηθηκε: γιατι δεν παταει κανενας υπαλληλος; γιατι την ψαχνουν ολοι αμεσως για αποσπασεις, μετακινησεις κλπ;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...