Τι συνέβη στη Ζάτουνα Γορτυνίας πριν από ... 100 χρόνια;

Πριν ακριβώς 100 χρόνια… τον Οκτώβριο του 2016, στη Ζάτουνα,
γεννήθηκαν 9 παιδιά. Δηλαδή 9 αγόρια. Πάνε από τότε ακριβώς 100 χρόνια. Ένας αιώνας… Αυτά είναι:
Επίθετο Όνομα Όνομα πατρός
Γιαννίτσας | Νικόλαος | Ευστάθιος |
Γκρίνης | Ηλίας | Γεώργιος |
Κανελλόπουλος | Πανάγος | Ιωάννης |
Κοροβέσης | Λάμπρος | Νικόλαος |
Μπαρκούρας | Βασίλειος | Γεώργιος |
Μπιτούνης | Γεώργιος | Ιωάννης |
Μπιτούνης | Χρήστος | Πανάγος |
Μπούτσικας | Αναστάσιος | Γεώργιος |
Παπαχαραλάμπους {Στέφανος |
Νικόλαος Επίσκοπος |
Γεώργιος Αρσινόης} |
Την περίοδο της Κατοχής, ένας από αυτούς είχε πικρό τέλος. Πέθανε στο δρόμο από την πείνα! Τον «μάζεψε», το καροτσάκι του Δήμου Αθηνών! Ένας άλλος έγινε κτηνίατρος.
Ο Παπαχαραλάμπους Νικόλαος, ήταν γιος του Ζατουνίτη ιερέα, του γνωστού με το όνομα παπά-Γιώργης. Το πατρικό όνομα της οικογένειάς του ήταν Μητρόπουλος. Όμως ο παππούς του Χαράλαμπος ήταν και αυτός ιερέας, και όταν απέκτησε το γιο του Γιώργη, πήρε το επίθετο Παπα-Χαραλάμπους. Ο Νικόλαος από μικρός βρέθηκε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μοναχός και πήρε το όνομα Στέφανος. Εκεί έμαθε την αγιογραφία, και υπήρξε ένας άριστος αγιογράφος. Ανάμεσα στο πλούσιο έργο του είναι και η αγιογράφηση της εκκλησίας στην Αίγινα, όπου μόναζε ο Άγιος Νεκτάριος. Αργότερα χειροτονήθηκε από Αρχιμανδρίτης, ως Επίσκοπος Αρσινόης, (1976), από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο. Στην τοποθεσία Γέρακας Αττικής οικοδόμησε (1960), Γυναικεία Ιερά Μονή, με το όνομα «Άγιος Νεκτάριος». Στο προαύλιο αυτής της Μονής βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Κοιμήθηκε στις 26-3-1994. Στη μνήμη του οι Γερόντισσες του Μοναστηριού, οικοδόμησαν στην αυλή του πατρικού του σπιτιού στη Ζάτουνα, στη Ράχη, μικρό κομψό εκκλησάκι αφιερωμένο στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Στεφάνου.
Η μικρή αυτή αναφορά, είναι ένα αντίδωρο στην μνήμη των 9 συμπατριωτών μας, με την συμπλήρωση 100 χρόνων, από την γέννησή τους.
Πηγή: «…γενεαλογικό οδοιπορικό από το 1839-1994», έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Ζάτο
υνα» (1994).

Πηγή - zatounanews.gr