Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μονή Κλειβωκάς, το Μετέωρο της Γορτυνίας!

Μονή Κλειβωκάς, το Μετέωρο της Γορτυνίας!

Στη Γορτυνία σώζονται πολλά και σημαντικά ιερά προσκυνήματα. Ένα από αυτά είναι η  Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής της Παναγίας Κλειβωκάς. Πρόκειται για μια εν ενεργεία γυναικεία Μονή, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από την Κοντοβάζαινα και κοντά στο χωριό Δήμητρα (πρώην Δίβριτσα) της Γορτυνίας.


Το αποκαλούμενο Μετέωρο της Γορτυνίας, έχει ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Προυπήρχε ως Μονή εκεί που είναι σήμερα το παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, ίσως από τον 5ο ή 6ο αιώνα, επί της άλλοτε διαλάμψασης επισκοπής θελπούσης. Κάηκε και καταστράφηκε κατά την παράδοση από τους Τούρκους.

Η νέα Μονή κτίσθηκε το 1887, σύμφωνα με κτητορική επιγραφή του Καθολικού, δαπάνες του Κοντοβαζαινίτη εμπόρου  στην Ινδία Ιωάννη Σοφιανόπουλου, ο οποίος κατά την παράδοση είδε στον ύπνο του την Παναγία που τον καλούσε να κατασκευάσει το σπίτι της, πράγμα που έγινε. Πρόκειται για έναν ημισπηλαιώδη ναό γιατί ο μισός είναι σπηλιά και ο άλλος μισός είναι κτιστή προέκταση του στομίου της σπηλιάς.

Η Μονή είναι χτισμένη σαν αετοφωλιά, σ΄ένα πανύψηλο βράχο, που έχει ύψος πάνω από 200μ. περίπου. Καθώς ο προσκυνητής την αντικρίζει από τον απέναντι αμαξιτό δρόμο, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται στα Μετέωρα. Και η εντύπωση αυτή γίνεται ακόμα εντονότερη όταν αρχίζει κανείς να ανεβαίνει τα 103 πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό της Μεγαλόχαρης.

Η μεγάλη πέτρινη σκάλα οδηγεί στο πρώτο επίπεδο της Μονής. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει μια στενή στοά, που οδηγεί στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η Θαυματουργή Εικόνα της  Υπεραγίας Θεοτόκου. Η πάνσεμνη, ιερή και εφέστεια εικόνα της Παναγίας, θεωρούμενη ως μια εκ των  70 του Αποστόλου Λουκά, ευρέθη γύρω στο 1870 σαν σήμερα, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, Παρασκευή του Πάσχα, εντός σπηλαίου στο απόκρημνο βράχο.

Για την εύρεση της εικόνας δεν υπάρχει κάποιο επίσημο στοιχείο. Κατά μια παράδοση – θρύλο πριν από πολλά χρόνια ένας βοσκός από τον απέναντι βράχο της Κλειβωκάς έβλεπε κάθε βράδυ να καίει ένα φως μέσα σε μια σπηλιά. Αφού διαδόθηκε στα γειτονικά χωριά (Δήμητρα και Κοντοβάζαινα) η είδηση, οι κάτοικοί τους με επικεφαλής τους Ιερείς έτρεξαν και τη μετέφεραν στο εκκλησάκι που είχαν κτίσει στο χώρο της παλαιάς Μονής.

Η Μονή εκκλησιαστικώς ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στις 23 Αυγούστου, εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πολύς κόσμος από τις κοντινές αλλά και πιο μακρινές περιοχές προσφεύγει κάθε χρόνο στη σεπτή και θαυματουργή αυτή εικόνα της Παναγίας, προκειμένου να την προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

http://patiriakovos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...