Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών θα συνεχίσει την αρχαιολογική έρευνα στην Μεγαλόπολη

H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών θα συνεχίσει την αρχαιολογική έρευνα στην Μεγαλόπολη
Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, χορηγήθηκε άδεια στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, για συνέχιση της επιφανειακής και γεωαρχαιολογικής έρευνας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος 2018-2022 και με τις εργασίες που έχουν οριστεί στον κατατεθέντα πενταετή προγραμματισμό και στα σχετικά έγγραφα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας.

Η άδεια χορηγείται με τους ακόλουθους όρους:
1. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί έρευνα ισότιμης συνεργασίας της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (Α.Σ.Κ.Σ.) και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας (Ε.Π.Σ.).
2. Τη διεύθυνση του προγράμματος να έχει η Δρ. Ελένη Παναγοπούλου – Καράμπελα. Επικεφαλής από πλευράς Α.Σ.Κ.Σ. να είναι ο Δρ. Παναγιώτης Καρκάνας, διευθυντής του εργαστηρίου Wiener και η Δρ. Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen.
3. Η επιφανειακή έρευνα να μην ξεπερνά σε έκταση τα 30.000 στρέμματα.
4. Η ΕΦ.Α. Αρκαδίας να ενημερωθεί εγκαίρως για οποιαδήποτε τυχόν μεταβολή επέλθει ως προς τις ημερομηνίες, χρονική διάρκεια, σύνθεση της ερευνητικής ομάδας και επιλογή των περιοχών διερεύνησης, ώστε να μπορέσει να επιβλέψει τις εν λόγω εργασίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
5. Σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων νεοτέρων περιόδων από αυτές που αποτελούν το αντικείμενο του εν θέματι ερευνητικού προγράμματος, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα πρώτα μέτρα ασφάλειάς τους και να ειδοποιηθεί άμεσα η ΕΦ.Α. Αρκαδίας για τις περαιτέρω ενέργειες.
6. ΄Οσον αφορά στις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις υλικού, να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία διαδικασία.
7. Μετά το πέρας της ερευνητικής περιόδου του 2020, να κατατεθεί στην ΕΦ.Α. Αρκαδίας και τη ΔΙ.Π.Κ.Α. αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων, συνοδευόμενη από φωτογραφική τεκμηρίωση. Αντίγραφα των ημερολογίων να κατατίθενται στην Ε.Π.Σ. και την ΕΦ.Α. Αρκαδίας καθώς και χάρτης υψηλής ευκρίνειας με την ακριβή σήμανση των θέσεων επιφανειακής έρευνας και δειγματοληψιών, όπως προσδιορίζονται στο αίτημα, αναλυτική περιγραφή εργασιών και φωτογραφική τεκμηρίωση πεδίου και επιλεγμένων ευρημάτων, όπως και κατάλογος αυτών, εάν προκύψουν.
8. Να κατατεθεί στην Ε.Π.Σ., την ΕΦ.Α. Αρκαδίας, τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙ.Π.Κ.Α.) και την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Γ.Δ.Α.Π.Κ.) από ένα αντίγραφο οποιασδήποτε δημοσίευσης αφορά στην έρευνα.
9. Να αναγράφονται εμφανώς στις δημοσιεύσεις οι δύο φορείς της έρευνας, δηλαδή η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
10. Σε περίπτωση πληθώρας ευρημάτων υλικού εντός της 5ετίας, να προβλεφθεί χώρος αποθήκευσης.
11. Κατά την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος να τηρηθούν τα αναφερόμενα στην υπ’ αριθμ. ΥΠ.ΠΟ.Α./Α.Τ.Ν.Ε.Κ.Ε/97550/263/05-03-2018 Υ.Α., στην υπ’ αριθμ. ΥΠ.ΠΟ.Α./Γ.Δ.Α.Π.Κ./ΔΙ.Π.Κ.Α.,Δ.Β.Μ.Α. Τ.Ε.Ξ.Ε.Ι.Ο.Δ.Θ./432596/309866/9548/ 1396/ 06-09-2018 εγκύκλιο, καθώς και στα άρθρα 36, 38 και 39 του Ν.3028/2002.
12. Σε περίπτωση δημοσιοποίησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο αποτελεσμάτων της έρευνας, να προηγηθεί από την ερευνητική ομάδα γραπτή ενημέρωση, με σύντομο εποπτικό υλικό, προς την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, την ΕΦ.Α. Αρκαδίας και τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...