Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μια καταπληκτική μέρα με Γιορτή Δίπλας στο χωριό Βάστα (εικόνες)

Μια καταπληκτική μέρα με Γιορτή Δίπλας στο χωριό Βάστα (εικόνες)

 

Την Τετάρτη 7/08/2013 στο Ξενώνα του χωριού τα γέλια και η χαρά γέμισαν το χωριό μας.Η λέξη συνεργασία και αλληλεγγύη πήραν σάρκα και οστά και το αποτέλεσμα αποζημίωσε όλους τους συμετέχοντες στην 1η Γιορτή Δίπλας.Μια ημέρα που θα θυμόμαστε όλοι,μια μέρα που άφησε εποχή.

Δεν θέλω να μπω στην λογική να ξεχωρίσω ανθρώπους γιατί όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους.Εξαίρεση όμως θα κάνω για τις τρείς κορυφαίες γυναίκες της διοργάνωσης,την Βάσω Παναγοπούλου,την Τούλα Παναγοπούλου και την Φρόσω Κανελλάκη που κυριολεκτικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους,με το μεράκι τους δημιούργησαν γιορτινό κλίμα και καταπληκτικές δίπλες!

Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η πρόταση για την δημιουργία Συναιτερισμού στο χωριό και είδαμε στην πράξη πως μπορούμε να λειτουργίσουμε ως ομάδα.Με τον Σύλλογο Βασταίων στο πλευρό μας και με όλες τις δυνάμεις του χωριού θα το επιτύχουμε και αυτό.

Η γιορτή έπεσε στο τραπέζι ως ιδέα μια εβδομάδα πριν και σχεδιάστικε μέσα σε λίγες μέρες.Εκεί είναι και το εκπληκτικό ότι σε μηδενικό χρόνο,οργανώθηκαν όλα τέλεια και είχε τεράστια επιτυχία.Μια διαδραστική γιορτή δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο χωριό μας και ήταν το στοίχημα μεγάλο.

Το πρωί αφού είχε ετοιμαστεί ο χώρος,οι γυναίκες έβαλαν ποδιά και η ομάδα του vastavillage επίσης σήκωσε τα μανίκια. Με επαγγελματισμό σεφ η Φρόσω Κανελλάκη είπε βήμα βήμα την συνταγή και ανέφερε τα υλικά που ήταν πάνω στον πάγκο. Η Michele ανέλαβε την μετάφραση στους Γάλλους φίλους μας που έδειχναν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όταν η ζύμη σταθεροποιήθηκε και δεν κόλλαγε στα χέρια ανέλαβε δράση στο ζύμωμα η εκπληκτική Juliet και ζύμωσε στην ξύλινη σκάφη με αέρα επαγγελματία! Σειρά πήραν και άλλοι για να δοκιμάσουν. Πιστεύω ότι πολλά παιδιά πρώτη φορά στην ζωή τους έπιανα ζύμη στα χέρια τους.

Μετά περάσαμε στο επόμενο πάγκο όπου μας περίμεναν τα εργαλεία που θα ανοίγαμε φύλλο και οι πλάστες.Εκεί σε κάθε μηχανάκι χωρίστικαν σε ομάδες και μια γυναίκα είχε την αρμοδιότητα του εκπαιδευτή.Έτσι τα παιδιά ανέλαβαν δράση και σε λίγο χρόνο κατάφεραν να ανοίγουν φύλλο μόνα τους,μοναδική εμπειρία για μας και για τους φιλοξενούμενους φίλους μας.

Παράλληλα στην κουζίνα άρχισαν το τηγάνισμα και την προετοιμασία του μελιού για σιρόπι. Μην ξεχάσουμε και την ομάδα των αφανών ηρώων,που ήταν έξω και έσπαγαν τα καρύδια. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σ’αυτά τα παιδιά.

Το τραγούδι φυσικά και δεν έλειψε όπως και οι χοροί. Ένα παιδάκι απο τους Γάλλους πήρε το μαντήλι και έσυρε τον χορό μαθαίνοντας τα βήματα,μια τρομερά συγκινητική στιγμή.

Και εκεί που είχαν όλα τελείωσει τα παιδιά είχαν μια ακόμη έκπληξη να μας δώσουν,βγήκαν και άρχισαν τα μπουγέλα με νερό.Ξαφνικά η πλατεία του Βάστα γέμισε γέλια,χαρά και πολύ νερό.Κυνηγητά,παιχνίδι,γέλιο,στιγμές συναρπαστικές που θα αφήσουν εποχή.Η Γάλλοι μαζί με τα δικά μας τα παιδιά είχαν γίνει μια τρελή παρέα και έδωσαν πνοή στο μικρό χωριό.

Όλα όμως τελειώνουν κάποια στιγμή,την επόμενη μέρα το πρωί οι Αλσατοί φίλοι μας έπρεπε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.Οι αγκαλιές και τα δάκρυα μας συγκίνησαν όλους,τα παιδιά αγκαλιασμένα δεν ήθελαν να φύγουν και να αποχωριστούν τους καινούργιους φίλους τους.Ήταν μοναδικές στιγμές που ζήσαμε όλοι.Το Βάστα έφυγε για την Γαλλία,γέμισε τις καρδιές τους και θα το πάρουν μαζί τους το χωριό μας εκεί στην μακρινή Αλσατία και εμείς θα περιμένουμε την επόμενη φορά που θα ανταμώσουμε πάλι με τους καινούργιους φίλους μας που τόσο χαρά μας έδωσαν με την παρουσία τους.

vastavillage.wordpress.com

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...