Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Μεγαλόπολη στέλνει μήνυμα στη ΔΕΗ: "Κόκκινη γραμμή τα βιομηχανικά απόβλητα"!

Η Μεγαλόπολη στέλνει μήνυμα στη ΔΕΗ: "Κόκκινη γραμμή τα βιομηχανικά απόβλητα"!
Στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Μεγαλόπολης η τελική εισήγηση – Πρόταση για ψήφιση σχετικά με τη Μ.Π.Ε. και το Σχέδιο Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων του Λιγνιτωρυχείου ΔΕΗ Μεγαλόπολης από τη ΔΕΗ Α.Ε. ήταν η εξής…
«Στο σοβαρό αλλά και πολύπλευρο θέμα του τίτλου , η Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Μεγαλόπολης καταλήγει στις κάτωθι απόψεις- θέσεις:
1. Να απαλειφθούν όλες οι αναφορές για ΧΔΒΑ εντός της Μ.Π.Ε.. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία σύνδεση του περιεχομένου της μελέτης με θέμα δημιουργίας ΧΔΒΑ, θέμα για το οποίο άλλωστε εκκρεμούν δικαστικές και θεσμικές αποφάσεις (ΣτΕ, Επιτροπή Αναφορών Ε.Ε).
2. Δεν είναι αποδεκτή η απουσία συγκεκριμένης, σαφούς, εμπεριστατωμένης αναφοράς για
αποκατάσταση των εδαφών. Αναφορά η οποία σε προηγούμενες ανάλογες μελέτες υπήρχε.
3. Ειδικότερα, όσον αφορά στην διαμόρφωση της νέας κοίτης του ποταμού Ελισσώνα, να προταθεί κατά μήκος κατασκευή δρόμου κατάλληλου πλάτους με ασφάλεια από κατάπτωση πρανών ο οποίος θα παραχωρηθεί στον Δήμο για διάφορες χρήσεις (επίσκεψη και δράσεις των δημοτών- ποδηλασία, πεζοπορία κλπ.).
4. Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι εξόχως σημαντική για την ελληνική οικονομία και είναι προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της πατρίδας, αλλά στο όνομα της σκοπιμότητάς της δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε βασικές αρχές της ποιότητας ζωής, της αειφόρου ανάπτυξης και της Βιωσιμότητας. Γι’ αυτό το λόγο σε κάθε πτυχή της Μ.Π.Ε. να υπάρχει πρόνοια και αναφορά που θα δείχνει ξεκάθαρα τον αμέριστο σεβασμό στο περιβάλλον, στο οικιστικό σύνολο και στην πλούσια πολιτισμική κληρονομία της περιοχής.
5. Τέλος στο πλαίσιο της διαχείρισης των ήδη αποκατεστημένων εδαφών απαιτείται η παραχώρηση- απόδοσή τους με τελικό αποδέκτη τους δημότες με στόχο την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων μέσω καινοτόμων δραστηριοτήτων πρωτογενούς τομέα.
6. Θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, καθώς η γενικότερη αντιμετώπιση του θεσμού των Μ.Π.Ε. και η τελική εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων υστερούν. Οι αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές δεν παρακολουθούν την πρόοδο και απόδοση αυτής, αλλά και οι φορείς υλοποίησης τοποθετούν σε χαμηλής θέσης προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.»
Το σώμα της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Μεγαλόπολης γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά στην ανωτέρω εισήγηση του Προέδρου – Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Διονύσιου Παπαδόπουλου και έληξε η συνεδρίαση.
Ειδικά, για τα βιομηχανικά απόβλητα, ο πρώην Δήμαρχος Φαλαισίας, Γιάννης Φουσέκης, είπε:¨"Το σημείο αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Δήμο και την τοπική κοινωνία γιατί η περιοχή μας έχει δώσει στην εθνική οικονομία τα μάλλα και δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν είναι ηθικό να επιβαρυνθεί άλλο ένας τόπος που έχει ήδη υποστεί μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ο Δήμος είχε προσφύγει στο ΣτΕ και στην Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε. τα οποία δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει.".
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://diavgeia.gov.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...