Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα θα καταστήσουν τη Μεγαλόπολη μία ακατοίκητη περιοχή»!

«Τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα θα καταστήσουν τη Μεγαλόπολη μία ακατοίκητη περιοχή»!
«Η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης» σύμφωνα με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα Βιομηχανικά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΒΕΑ) η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.
Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ήδη μια επιβαρημένη περιοχή με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κατασκευή ΧΥΤΕΑ θα είναι ότι χειρότερο. Θα επιδράσει αρνητικά στη δημόσια υγεία, στο φυσικό αλλά και στο πολιτιστικό περιβάλλον. Θα καταστήσει την Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή αφού δεν διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και την ανάπτυξη της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Μεγαλόπολη, σε μια κρίσιμη περίοδο για την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου της ΔΕΗ και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.
Καταγγέλλουμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο οποίος αντί να εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης συμφώνησε με αυτή την καταστροφική  επιλογή με έγγραφο του μέσω των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Είναι προφανές ότι η επιλογή αυτή, της χωροθέτησης ΧΥΤΕΑ στην περιοχή της Μεγαλόπολης εξυπηρετεί ευρύτερους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς.
Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία αντίστασης και αγώνα από την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες που αποτελεί το μόνο δρόμο για την ακύρωση δημιουργίας του ΧΥΤΕΑ.
Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ.
Απαιτούμε  και  διεκδικούμε:
·         Να στηρίξει τη ΔΕΗ και την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης σε αντίθεση με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποιεί και οδηγούν στη διάλυση και το ξεπούλημα της με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας και της περιοχής.
·         Να προστατεύσει από τη μόλυνση και να αξιοποιηθεί το τεράστιο επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό για γεωργική και αστική χρήση.
·         Να συμβάλλει στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής.
·         Να στηρίξει την προοπτική της περιοχής μέσω ενός παραγωγικού μετασχηματισμού δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν την έγκαιρη μετάβασή της σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. 
·         Να αποδώσει τις παραχωρημένες εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο (45.000 στρέμματα) μετά την εκμετάλλευση τους από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία για να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς (παραχωρηθήκαν στη ΔΕΗ «εν μια νυκτί» με τον Ν. 2941/2001).
Ζητάμε από την Περιφερειακή Αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καλούμε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο να πάρει αρνητική θέση στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα για την  Μεγαλόπολη και  όλη την Πελοπόννησο. 
Η Μεγαλόπολη μπορεί και πρέπει  να έχει διαφορετικό μέλλον από αυτό που της ετοιμάζουν.
Μία είναι  η προϋπόθεση,  να κάνουν οι κάτοικοι  «κουμάντο» στον τόπο τους.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...