Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μεγαλόπολη - Ο Κωνσταντινόπουλος παίρνει θέση για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Μεγαλόπολη - Ο Κωνσταντινόπουλος παίρνει θέση για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ
Δήλωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έγινε μετά από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης:
«Σήμερα, δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεγαλόπολης, διότι είμαι ομιλητής στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ημερίδα με θέμα «Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στην Π.Ε. Αρκαδίας».
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά υπονόμευσαν την πορεία της ΔΕΗ. Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, η ΔΕΗ:
Υποβαθμίστηκε πιστοληπτικά τέσσερις φορές.
Διπλασίασε τις ανείσπρακτες οφειλές, που σήμερα ξεπέρασαν τα 3 δις, ενώ στο τέλος του 2014 ήταν 1,2 δις ευρώ.
Έχασε 12% των πελατών της και κατά τεκμήριο καλοπληρωτές.
Απώλεσε πάνω από το 75% της μετοχικής της αξίας (η μετοχική της αξία το 2014 ήταν στα 2,5 δις ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 600 εκ. ευρώ)
Θα απολέσει το 50% των πελατών της μέχρι τα τέλη του 2019 χωρίς αντίτιμο.
H δική μας πρόταση για τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία ουσιαστικά αντικατέστησε την τότε πρόταση της ΝΔ για την απλή πώληση των μονάδων παραγωγής σε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο, επέτρεπε την μετάβασή της στη νέα κατάσταση με εισροή πόρων που θα έδιναν τη δυνατότητα να εξελιχθεί περισσότερο. Ας δει κανείς το πόσο ισχυρή είναι σήμερα η αντίστοιχη Ιταλική ENEL, που προχώρησε σε παρόμοιο μετασχηματισμό προ περίπου δεκαπενταετίας.
Στην Ελλάδα, η επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης είναι να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες, παρ’όλο που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα για τους τρίτους, στη ΔΕΗ πρόκειται να φέρουν πολύ μικρότερα κέρδη.
Η δική μας πρόταση προέβλεπε να εισπράξει η ΔΕΗ 2 δις ευρώ από την πώληση της μικρής ΔΕΗ και να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά κάτω από το 70%, με τους ιδιώτες στο 30%. Παράλληλα, θα διασφαλίζονταν μεγάλες νέες επενδύσεις, αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ηλεκτρικού τομέα. Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τώρα; Επιλέγει τη διαδικασία δημοπρασιών ενέργειας τύπου “ΝΟΜΕ”, ώστε να πουλά η ΔΕΗ τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική της ενέργεια φθηνά και να μειωθεί το μερίδιό της, όχι κάτω από 70%, αλλά κάτω από 50% μέχρι τα τέλη του 2019. Χωρίς μάλιστα να εισπράξει η ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ από την τεράστια απομείωση της παρουσίας της στην αγορά ηλεκτρισμού της χώρας. Δηλαδή, αντί για τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, διάλεξαν για τη ΔΕΗ κέρδος μηδέν (0) ευρώ με τη διαδικασία “ΝΟΜΕ”. Στο τρίτο Μνημόνιο, μe υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου (ΦΕΚ Α 94/2015, σελ. 101/108) τον Αύγουστο του 2015, δεσμεύθηκαν ότι τα μερίδια της ΔΕΗ θα πέσουν κάτω από 50% ως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
Σύμφωνα με τη δική μας πρόταση, οι μονάδες παραγωγής της Μεγαλόπολης δεν θα επηρεάζονταν, όπως επεσήμανα και τον περασμένο Δεκέμβριοo στην ημερίδα της ΕΤΕ ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη παρουσία συνδικαλιστικών στελεχών της ΔΕΗ. Κάποιοι μάλιστα με είχαν κατηγορήσει για ευνοϊκή μεταχείριση της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας.
Σήμερα, εργαζόμενοι και πολίτες μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του ψέματος του κ. Τσίπρα. Όλοι σήμερα μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...