Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έκθεση αφιερωμένη στο Λεωνίδιο!

Έκθεση αφιερωμένη στο Λεωνίδιο!

Στο ισόγειο του «Πύργου Τσικαλιώτη» στο Λεωνίδιο φιλοξενείται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεωνιδίου και για το διάστημα 5 – 18 Αυγούστου 2013 η έκθεση της γλύπτριας και ζωγράφου Αργυρώς Καρύμπακα με τίτλο  «Η λατρεία της Σελήνης τότε».

Η Αργυρώ Καρύμπακα γεννήθηκε στην Πάτρα.

Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με δάσκαλο τον Μιχάλη Τόμπρο. Ταυτόχρονα, σε αυτά τα χρόνια, στο εργαστήριο του αγγειοπλάστη Γιάννη Δελαβίνια στο Μαρούσι, έμαθε την τέχνη της τερακότας και στο σχεδιαστήριο του Παύλου Πατρινού, αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Έκανε σχέδια σε βιβλία του Γιάννη Νεγρεπόντη και συνεργάστηκε μαζί του στην έκθεση της με θέμα «Γυναίκες στις Νέες Μορφές», όπου και παρουσίασε μελοποιημένα ποιήματά του από την σειρά Φεμινιστικά καθώς και σχέδια με κεντήματα που εξέθεσε η αδελφή της Μαρία Ολυμπίου στην Σχολή Μαρούδα, καθώς και σχέδια για ασπροκεντήματα κοφτά που τα εξέδωσε σε βιβλίο.

Το διάστημα 1968 – 1991 έζησε και δούλεψε στην Αίγινα όπου χρησιμοποίησε για την δουλειά της και πέτρες της Αίγινας.

Από το 1991 μετακόμισε στο Κυβέρι Αργολίδας όπου ζει  και δουλεύει μέχρι σήμερα.

Έχει κάνει 29 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετοχή σε 49 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετείχε στις Πανελλήνιες του 1957, 1960, 1963, 1965, 1967, 1975, σε διεθνείς στο Όσλο το 1966 και στο Ζάγκρεμπ το 1964 (Υπουργείο Εμπορίου), στην Μπιενάλε των Νέων στο Παρίσι το 1961 (Υπουργείο Παιδείας), σε εκθέσεις Σύγχρονου Μεταλλείου της FIDEM στην Αθήνα 1966, στο Παρίσι 1967.

Επίσης σε εκθέσεις του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου «ΕΕΤΕ», και του Συλλόγου Γλυπτών που είναι μέλος, καθώς και σε δήμους, συλλόγους και γκαλερί. Συνεργάστηκε σε ταινίες της Φίνος Φίλμς.

Υλικά που μεταχειρίζεται στην Γλυπτική είναι πηλός (τερακότα), τσιμέντο, γύψο, πέτρες, μάρμαρο, ξύλο, φύλλο χαλκού και μπρούντζου.

Με ανθρωποκεντρική διάθεση, δημιουργεί Τέχνη που επικοινωνεί με τον άνθρωπο, αιμοδοτώντας την ελπίδα πως το συλλογικό και ατομικό

ταξίδι προς την Πολιτισμική Ιθάκη αποτελεί άξιο σκοπό.

Η τωρινή έκθεση είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες και έχει θέμα την λατρεία της Σελήνης τότε, τον καιρό της Μητριαρχίας που λάτρευαν την Σελήνη, με έμπνευση της έκθεσης να είναι οι μαγικοί βράχοι του Λεωνιδίου. 

Έργα της Αργυρώς Καρύμπακα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη. Έργα της έχει δωρίσει σε  Δήμους, Συλλόγους και σχολεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...