Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κάτοικοι του Λεωνιδίου πήγαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησαν να μην κλείσει η εφορία (vd)

Κάτοικοι του Λεωνιδίου πήγαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησαν να μην κλείσει η εφορία (vd)

{pgslideshow id=255|width=640|height=480|delay=3000|image=L}

Το απόγευμα της Τετάρτης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας εισηγήθηκε το θέμα της κατάργησης της ΔΟΥ (εφορίας) Λεωνιδίου. Μίλησε για το κλείσιμο πολλών δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και άλλων υπηρεσιών, που επιφέρει ο 'Καλλικράτης', με αποτέλεσμα ο πολίτης να καλείται να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθεί αλλά και να δαπανήσει αρκετά χρήματα. Ζήτησε από το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου να αγωνιστεί ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο στο Λεωνίδιο.

Στη συνεδρίαση βρέθηκαν κάτοικοι του Λεωνιδίου αλλά και ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης, ο οποίος υποστήριξε ότι τα επιχειρήματα τους για την μη κατάργηση της ΔΟΥ είναι δίκαια και ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεται η ΔΟΥ  100 και 200 χλμ μακριά από το Λεωνίδιο και μάλιστα με δεδομένο ότι η διαδρομή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ενημέρωσε ότι το κτήριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία στο Λεωνίδιο είναι δημοτικό καθώς επίσης ότι τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα συντήρησης του τα καλύπτει ο δήμος, το μόνο που επιβαρύνει το κράτος είναι η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων. Ζητούν την ανάκληση της απόφασης ώστε να εκδοθεί καινούρια, στην οποία να μην προβλέπεται η κατάργηση της ΔΟΥ Λεωνιδίου.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με τη σειρά του χαρακτήρισε τη δήλωση του Ν. Γόντικα θαμπή και θολωμένη εν' αντιθέσει με τη δήλωση του Γ. Μαρνέρη που την χαρακτήρισε έξυπνη και νηφάλια, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή η περιφέρεια είναι σε επικοινωνία με το δήμαρχο αλλά και με τους υπόλοιπους δημάρχους που έχουν ανάλογα προβλήματα. Συμπλήρωσε ότι η αιρετή περιφέρεια πιστεύει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο σε τέτοιες αποφάσεις. Ωστόσο δήλωσε ότι 'στηρίζουμε την κυβερνητική προσπάθεια αλλά με κριτική διάθεση'.

Οι κάτοικοι σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ μίλησαν για την μεγάλη ταλαιπωρία που θα υποστούν σε περίπτωση που θα φύγει από το Λεωνίδιο η ΔΟΥ, αλλά και τα έξοδα που θα κάνουν με τις συνεχής μετακινήσεις τους. Επίσης μίλησαν για ερημοποίηση της περιοχής και ειδικότερα του Λεωνιδίου. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν να φύγει η υπηρεσία από το Λεωνίδιο με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από τις ΔΟΥ της Τρίπολης και Άστρους. Φυσικά υπήρξε και η άποψη από κατοίκους της Νότιας Κυνουρίας ότι εφόσον ο περιφερειάρχης στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια, η ΔΟΥ θα καταργηθεί...

Η απόφαση που πάρθηκε είναι η επαναδιατύπωση της πρότασης ώστε να σταλεί στο Υπουργείο, στην οποία ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο την επανεξέταση των προβλημάτων της κάθε περιοχής ξεχωριστά.

Με τη λήξη της συζήτησης του θέματος ο δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη αλλά και τους Γόντικα - Γούργαρη που έφεραν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είπε ότι ευελπιστούν να πετύχουν το στόχο τους. Ωστόσο αναμένουν την απόφαση του Υπουργού Γιάννη Στουρνάρα. 

Β.Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

«Πιστοί στην εντολή των πολιτών για την υπεράσπιση του σήμερα και του αύριο λέμε αλήθειες και παλεύουμε μαζί με τους πολίτες. Οι ενέργειές μας τη στιγμή των αποφάσεων υπήρξαν απόλυτα ταυτισμένες με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και την άποψη αυτή θα επαναδιατυπώσουμε και θα ξαναστείλουμε στον Υπουργό Οικονομίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης απαντώντας στην επερώτηση για το κλείσιμο της ΔΟΥ Λεωνιδίου, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επαφή με τον Δήμαρχο για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαιρετίζοντας την παρουσία πολιτών του Λεωνιδίου, αλλά και τη «νηφάλια και έντιμη προσέγγιση του Δημάρχου Νότιας Κυνουρίας, σε αντιδιαστολή με την θολή και ψηφοθηρική άποψη του κ. Γόντικα και της παράταξής του, η οποία δημιουργεί εκ των υστέρων ζητήματα» όπως τόνισε.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης εδώ και καιρό με ομόφωνη απόφασή του στέκεται απέναντι στην άκριτη πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών περιορισμού των δυνατοτήτων απομακρυσμένων περιοχών να λειτουργούν, ιδίως σε περίοδο κρίσης.
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε, επίσης, ότι η πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια, όχι όμως άκριτα ως προς τις παραλείψεις της.
Πέραν τούτων ο κ. Τατούλης στάθηκε και σε ουσιαστικά και τυπικά λάθη που έχουν γίνει όσον αφορά την κατάργηση της ΔΟΥ Λεωνιδίου. Ο Δήμος, αφενός, σύμφωνα με τον Καλλικράτη έχει χαρακτηριστεί ορεινός, με ότι αυτό συνεπάγεται, και, αφετέρου, στη Συνθήκη της Λισαβόνας όσον αφορά την πολιτική συνοχής, υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ορεινούς Δήμους κάτι το οποίο το Υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στο ζήτημα απομάκρυνσης υπαλλήλων της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια λογική και ότι στηρίζει την προσπάθειά τους και «για το λόγο αυτό θα παραστώ ως μάρτυρας υπέρ των υπαλλήλων στη δίκη».
Είναι σαφής η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης, με ξεκάθαρους όμως κανόνες και ξεκάθαρες πολιτικές, προκειμένου να αλλάξουμε την εικόνα του χθες.
«Με αφορμή την αφαίμαξη των δομών του κράτους στο Λεωνίδιο, θα ζητήσω στην επαφή μου με τον Υπουργό κ. Στουρνάρα να ξαναδεί με διαφορετικό μάτι όλες τις δομές σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...