Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η ανακοίνωση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Η ανακοίνωση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Χρήσιμη και παραγωγική θεωρείται από τους εκπροσώπους της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής η χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της διοίκησης της Π.Ο.Α με τον Υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου 2013.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μια ώρα παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης καθώς και οι σύμβουλοι του Υπουργού κ.κ. Γιάννης Θεοδωράτος και Παναγιώτης Βαλασσόπουλος. Την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής εκπροσώπησαν οι πρώην πρόεδροι Δημήτρης Φίλιος (επίσης πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομείου) και Γιώργος Σουρούνης (επίσης πρόεδρος Συμβουλίου Επιτρόπων), η Γενική Γραμματέας, Αθανασία Συρεγγέλα, τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Πανάγος και Γιώργος Συρεγγέλας, η σύμβουλος Επικοινωνίας της Π.Ο.Α, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας στο Δ.Σ. του Παναρκαδικού Νοσοκομείου κ. Παναγιώτης Καραφωτιάς καθώς και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, κ. Ευάγγελος Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν ενδελεχώς όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή – υπόμνημα της Π.Ο.Α. αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και ο κ. Υπουργός προσήλθε ενημερωμένος και με διάθεση επίλυσης όσων ζητημάτων μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επισημαίνεται ότι η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής ως ιδιοκτήτρια του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, το οποίο αποτελεί προσφορά αγάπης των προγόνων μας προς τη Γενέτειρα και την κορωνίδα των επιτευγμάτων της οργάνωσής μας στα 82 χρόνια της ιστορίας της, ενδιαφέρεται ζωηρώς για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας, οργάνωσης και διοίκησης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Συνεπώς, θέλει να το βλέπει να προοδεύει, να εκσυγχρονίζεται διαρκώς και να αναβαθμίζεται παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης στους πολίτες της Αρκαδίας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα επιμέρους αιτήματα που περιλαμβάνονταν στο ανωτέρω υπόμνημα της Π.Ο.Α. της 17ης Ιουλίου ε.ε. ο Υπουργός μας ανακοίνωσε τα εξής:

α) Εξετάζονται σοβαρά οι καταγγελίες για την καθυστέρηση, τις κακοτεχνίες και τις σπατάλες που έχουν παρατηρηθεί στα έργα ανακαίνισης του Νοσοκομείου, καθώς και για το καταγγελλόμενο σκάνδαλο της αγοράς τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ από τον τότε διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ιωάννη Μαρινάκη, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο κ. Γεωργιάδης μας ενημέρωσε ότι έχει αναθέσει στην εταιρία MAZARS τη διενέργεια εμπεριστατωμένης έρευνας και αναμένει την έκθεση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

β) Σε ό,τι αφορά στην καταπάτηση συνόρων και την απώλεια γης, όπως μας είπε, οι τεχνικές και οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, ως ιδιοκτήτριας του Νοσοκομείου, για την αποτελεσματικότερη προστασία των ορίων του ακινήτου και με την περίφραξη των γεωτεμαχίων του περιβάλλοντος χώρου που δεν έχουν ακόμα περιφραχθεί. Υποσχέθηκε επίσης ότι ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου κ. Χρόνης θα επιληφθεί του αιτήματός μας για τη βελτίωση της συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και των εν γένει υποδομών.

γ) Σε ότι αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου σε πανεπιστημιακό, επισήμανε ότι λόγω έλλειψης των αναγκαίων χρηματικών πόρων εξαιτίας της σημερινής δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό προς το παρόν.

δ) Σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της Σχολής Νοσοκόμων ώστε να καταστεί ισότιμος των Τ.Ε.Ι. ή ακόμα και την ένταξή της στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είπε ότι αυτό αφορά το συναρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

ε) Αναφορικά με το αίτημά μας για μεταστέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Διοίκησης, έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να εξετάσουν το θέμα και να ενημερώσουν τον ίδιο και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής το ταχύτερο δυνατό. Για το 411 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όμως, που κρατά μια ολόκληρη πτέρυγα ενώ διαθέτει μόνο οκτώ κλίνες, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ανήκει εξολοκλήρου στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα, καθ'ύλην αρμόδια είναι η αναπληρωτής Υπουργός κ. Φώφη Γεννηματά.

στ) Μισθωτήρια σύμβαση – Συμμετοχή στη Διοίκηση. Η τελευταία μισθωτήρια σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Π.Ο.Α. Υπεγράφη το 2003 και είναι 15ετούς ισχύος. Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομείου και τέως πρόεδρος της Π.Ο.Α. Δημήτρης Φίλιος και ο Νομικός Σύμβουλος μας στην Αθήνα κ. Κοσμάς Κοτέας επέδωσαν στο Νομικό Σύμβουλο του τότε Υπουργού Α. Λυκουρέντζου κ. Γεώργιο Μπακλώρη λεπτομερές υπόμνημα με το οποίο περιγράφουν αναλυτικά το αίτημα της Ομοσπονδίας μας για υπογραφή νέας μισθωτήριας σύμβασης για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, η οποία να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σχέση των δύο αντισυμβαλλομένων μερών και να παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων του Νοσοκομείου. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την προώθηση του θέματος αυτού, δίνοντας εντολή στους συνεργάτες του να πάρουν το υπόμνημα αυτό σαν βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις για την υπογραφή νέας μισθωτήριας σύμβασης. Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Π.Ο.Α. κ.κ. Δημήτρης Φίλιος και Γιώργος Σουρούνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την καταρχήν αποδοχή αυτού του εξαιρετικά σημαντικού αιτήματος της Π.Ο.Α., καθώς και για τον άμεσο διορισμό του αντιπροσώπου μας, καθηγητή κ. Παναγιώτη Καραφωτιά, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου (ΠΕΣΥ Πελοποννήσου).

ζ) Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του Κυλικείου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με βάση το νόμο η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια και υποσχέθηκε να εξετάσει τα προβλήματα υγιεινής και καθαριότητας που έχουν καταγγελθεί σε συνάρτηση με το Κυλικείο.

η) Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ενθουσιασμό για την πρόταση της Π.Ο.Α. για την ανάπτυξη συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης, την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ – Καναδά, τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας, την μεγάλη ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, καθώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Οπως είναι γνωστό, ήδη από την οργάνωση της Ιατρικής Επιστημονικής Ημερίδας στα πλαίσια του 8ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2010 στην Τρίπολη, πρόθεσή μας είναι η ανάπτυξη συνεργειών και η παροχή συνδρομής στη συνεργασία ελληνικών και ελληνοαμερικανικών συλλόγων και άλλων φορέων για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και τη εν γένει ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας συνεργασίας θα προωθήσει την αναβάθμιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου ως κέντρου ερευνητικής και συνεδριακής ιατρικής και εν γένει επιστημονικής μελέτης και θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών της τοπικής κοινωνίας με το Νοσοκομείο και τους Αρκάδες της Διασποράς. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Παναγιώτης Βαλασσόπουλος σε συνεργασία με τον κ. Δημήτρη Φίλιο, πρόεδρο της Επιτροπής Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Π.Ο.Α. καθώς και με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ – Καναδά κ. Ευάγγελο Δημητρίου να συντάξουν Πρωτόκολλο συνεργασίας που να επιτρέπει στους Ελληνοαμερικανούς και Ελληνοκαναδούς γιατρούς να παρέχουν εθελοντικά, άνευ αμοιβής, τις υπηρεσίες τους στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και άλλα δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας με την παροχή της αναγκαίας άδειας και ασφαλιστικής κάλυψης.

Επίσης ο Υπουργός αποδέχθηκε ασμένως το αίτημά μας για την παροχή εγγυήσεων διαφάνειας στην αποθήκευση, διανομή και χρήση των αναλωσίμων υλικών και των εξαρτημάτων που θα αγοραστούν μετά τη διενέργεια εράνου που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Π.Ο.Α. σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ – Καναδά. Αντιπρόσωποι της Π.Ο.Α., του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ – Καναδά, καθώς και της διοίκησης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου θα εποπτεύσουν τη διαδικασία αυτή.

Τέλος, ο κ. Φίλιος επέδωσε υπόμνημα για την προώθηση της αποδοχής της δωρεάς Γκουντάνη για τη λειτουργία Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Οπως είναι γνωστό, η κ. Γιαννούλα Γκουντάνη διέθεσε στη μνήμη του αειμνήστου συζύγου της Κωνσταντίνου το ποσό των περίπου 500 χιλιάδων ευρώ (500,000 ευρώ) για την αγορά των υπερσύγχρονων μηχανημάτων που θα σώζουν ζωές, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα επεμβατικής καρδιολογίας στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου (στεφανιογραφίες, αγγειογραφίες και αγγειοπλαστικές επεμβάσεις). Ο Κωνσταντίνος Γκουντάνης από τη Νεστάνη Αρκαδίας ήταν επιχειρηματίας και είχε μεταναστεύσει και εργαστεί για χρόνια στην Αυστραλία. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης ανέλαβε να εποπτεύσει τις διαδικασίες για την άμεση αποδοχή της δωρεάς και την προώθηση της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού αυτού Κέντρου το ταχύτερο δυνατό.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός επισήμανε ότι “Εμείς δεν υποσχόμαστε, εμείς κάνουμε. Είπαμε τι έχουμε ήδη κάνει, τους θέσαμε το χρονοδιάγραμμα γι' αυτά που πρόκειται να γίνουν και σε ποιο χρόνο θα γίνει το καθένα. Εγκαινιάσαμε μια, πιστεύω, καλή ομάδα εργασίας για τα νομικά θέματα, που έχουμε τις εκκρεμμότητες μεταξύ μας και βεβαίως, εδώ το Υπουργείο είναι και δικό τους Υπουργείο, η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή.” Απάντησε δε σε σχετική ερώτηση ότι “Οπου υπάρχει καλή θέληση, όλα γίνονται. Για το θέμα του ελέγχου έχουμε καταληκτική ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου για να έχουμε στα χέρια μας την έκθεση ελέγχου και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω νομικές ενέργειες. Μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά.”

Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων, Γιώργος Σουρούνης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομείου, Δημήτρης Φίλιος, πρώην πρόεδροι της Π.Ο.Α, εξέφρασαν ικανοποίηση για την άμεση αποδοχή ορισμένων καιρίων αιτημάτων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής που χρόνιζαν ανεπίλυτα εδώ και καιρό, καθώς και για τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν ο Υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας κ. Πελοπίδας Καλλίρης και οι συνεργάτες τους. “Ευελπιστούμε”, είπαν, “η καλή αυτή διάθεση να συνεχιστεί, οι υποσχέσεις να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό και να προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Π.Ο.Α. και του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου, την επίλυση των προβλημάτων του και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, γενικότερα. Ο πρόεδρος Γιώργος Ρεβελιώτης, η διοίκηση της Π.Ο.Α. και η Επιτροπή Παναρκαδικού Νοσοκομείου θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που απαιτούνται.”

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Γιώργος Ρεβελιώτης, συνοδευόμενος από τον Ταμία Ανδρέα Παπαντωνίου προγραμματίζουν επίσκεψη το Σεπτέμβριο στην Αθήνα και την Τρίπολη στη διάρκειά της θα έχουν διάφορες συναντήσεις για την προώθηση και υλοποίηση των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί γισα την επίλυση των προβλημάτων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.

Τέλος σημειώνεται ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της διοίκησης της Π.Ο.Α. Που βρίσκονται ακόμα στην Ελλάδα προγραμματίζουν σειρά συναντήσεων με τους βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο (ΝΔ), Κώστα Ζαχαριά (ΣΥΡΙΖΑ) και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ΠΑΣΟΚ), με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα, με τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Γιάννη Σμυρνιώτη, καθώς και με εκπροσώπους των αδελφών Παναρκαδικών Ομοσπονδιών Αυστραλίας, Καναδά και Ελλάδας, ενόψει του 8ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Τρίπολη στα τέλη Ιουλίου του 2014.    

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...