Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άστεγοι στον Πύργο | Μονάχοι στο κρύο…

Άστεγοι στον Πύργο | Μονάχοι στο κρύο…

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας, κι αν δεν τους ξέρεις, ίσως να μη στρέψεις ούτε και το βλέμμα σου επάνω τους…

Πρόσωπα θολά, με σκυμμένο συνήθως κεφάλι, ατημέλητες φιγούρες που περνούν από δίπλα σου και χάνονται αδιάφορα μέσα στο πλήθος. Άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο είτε από ατυχίες της ζωής, είτε από λανθασμένες επιλογές.

Οι ημέρες γι’ αυτά τα άστεγα άτομα που κυριολεκτικά δεν έχουν που να γείρουν το κεφάλι τους, κυλούν όλες ίδιες, δεν υπάρχουν γιορτές, δεν υπάρχουν ευχές και κυρίως δεν υπάρχει οικογενειακή θαλπωρή.

Η κατάσταση για τους άστεγους που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται σε αριθμό παγκοσμίως, είναι σαφώς πολύ πιο δύσκολη τους χειμωνιάτικους μήνες με τις αξημέρωτες νύχτες γιατί εκτός από τα καθημερινά τους προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και το κρύο, έτσι επιλέγουν για απάγκιο συνήθως γωνίες κτηρίων για να κόβεται ο βοριάς και αν είναι και λίγο τυχεροί μπορεί να ανακαλύψουν και κάποιο εγκαταλελειμμένο σπίτι, κτήριο ή και εργοστάσιο για να εγκατασταθούν κυρίως τον χειμώνα.

Όσο για τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη τουλάχιστον από πλευράς καιρικών συνθηκών, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα λιγότερο πρόβλημα. Οι άστεγοι είναι κυρίως μοναχικοί και αποκομμένοι από την κοινωνία, ζουν σε έναν δικό τους κόσμο που ακόμη και στην καλημέρα σου εκείνοι απαντούν με ένα μόνο νεύμα…

Τη βοήθεια που θα θελήσεις να τους δώσεις δεν θα την αρνηθούν καθώς μπορεί να μην έχουν ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς να πληρώσουν όμως το επίδομα αλληλεγγύης που παίρνουν είναι τόσο μικρό που δεν τους καλύπτει ούτε και τα έξοδα του φαγητού. Έτσι κάποιοι απλοί πολίτες που γνωρίζουν την ιστορία τους και που έχουν τη δυνατότητα, τους προσφέρουν όσο μπορούν και όποτε μπορούν.

 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ…

Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση στον Πύργο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς εδώ και κάποια χρόνια η Μαρία και ο Δημήτρης που είναι άστεγοι κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταλύματα μέσα στην πόλη. Αρκετοί ίσως να τους γνωρίζετε ή και να τους έχετε βοηθήσει με κάποιο τρόπο, άλλωστε η οδός Κολυρίου και Ολυμπίων είναι δρόμοι με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση όλο το 24ωρο.

Η Μαρία έχει στήσει ένα ολόκληρο νοικοκυριό μέσα στο αυτοκίνητό της και ζει παρέα με τα σκυλιά της για περισσότερα από 5 χρόνια. Άνεργη, με τη βοήθεια του κόσμου και με το επίδομα της Αλληλεγγύης που λαμβάνει έχει ντύσει με πλαστικό το Ι.Χ της αυτοκίνητο για καλύτερη μόνωση και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκεί έχει περάσει τόσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές, τόσους χειμώνες και τόσα καλοκαίρια. Φύλακές της είναι τα σκυλιά της που δεν την αφήνουν από τα μάτια τους όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστεί όλους όσους τη βοηθούν και ζητά πιο έμπρακτη βοήθεια από την πολιτεία. Απ’ την άλλη, η κατάσταση που βιώνει ο Δημήτρης είναι εντελώς διαφορετική γιατί εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει το προαύλιο πρώην υπηρεσίας του δήμου σε κρεβάτι με στρώμα τα χάρτινα κουτιά που συλλέγει από γειτονικό super market.

Ο Δημήτρης που είναι άνεργος και όπως μου είπε ένας οδηγός από τη γειτονική πιάτσα taxi περνάει δύσκολες ώρες ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες, καθώς ο χώρος που περνά τις νύχτες του είναι εντελώς ακάλυπτος. Τελευταία για να αντιμετωπίσει το κρύο αναγκάστηκε να εγκατασταθεί σε διπλανό περίπτερο το οποίο παραμένει κλειστό και που το έχει γεμίσει κι αυτό με κουτιά για στρώμα και κουβέρτες.Έτσι αυτός ο χώρος αποτελεί ένα καταφύγιο και μια αναγκαστική λύση για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το επίδομα Αλληλεγγύης και η βοήθεια που δέχεται από τη γειτονιά αλλά και τους πελάτες του super market τον βοηθούν για να επιβιώσει. Μια επιβίωση αναγκαστική, κουραστική, χωρίς δικαιώματα, χωρίς χαμόγελο και κυρίως χωρίς αξιοπρέπεια. Κάπως έτσι ήταν τα Χριστούγεννα γι’αυτούς, κάπως έτσι θα είναι και η Πρωτοχρονιά τους, με ούτε καν τα βασικά… αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα…

Η ραγδαία αύξηση των αστέγων φανερώνει πως το μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται οδηγεί αναγκαστικά στην οριακή διαχείριση της ανθρώπινης επιβίωσης και όχι στην ευημερία των κοινωνιών-κρατών. Άστεγοι λογίζονται όσοι ζουν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας, σε ανεπαρκή καταλύματα, σε αυτοκίνητα, ή σε επισφαλείς συνθήκες γενικότερα, που διαθέτουν μεν μια στοιχειώδη στέγη αλλά στερούνται θέρμανσης, νερού ή ρεύματος. Όμως υπάρχουν και οι «αόρατοι άστεγοι» που δεν εντοπίζονται από τις οργανώσεις και τους φορείς.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ..

Στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται τα χρόνια της κρίσης βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Πύργου με σκοπό να δώσουν λύσεις προσφέροντας ότι μπορούν στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Βγενόπουλος με δηλώσεις του την εφημερίδα ανέφερε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν ένα επίδομα και μπορούν να παίρνουν και τρόφιμα που διανέμονται, επίσης μπορεί να τους χορηγηθεί και επιδότηση ενοικίου ενώ βασικός στόχος αποτελεί η κατασκευή δομής μέσω ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να υπάρχει ένας χώρος που να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο, να μιλήσουν με ένα ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό, κατέληξε.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΓΟΥ
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Σίτιση, Πόσιμο νερό, Τουαλέτα, Καθαριότητα-ντους, Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...