Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΕΛΓΑ | Σύσκεψη με Λυκουρέντζο στην Περιφέρεια για τις ζημιές στα ελαιόδενδρα

ΕΛΓΑ | Σύσκεψη με Λυκουρέντζο στην Περιφέρεια για τις ζημιές στα ελαιόδενδρα

Τα προβλήματα που δημιούργησε στις καλλιέργειες ο πρόσφατος πρόωρος καύσωνας και τρόποι αντιμετώπισής τους θα αποτελέσουν το αντικείμενο σύσκεψης που θα γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, την Τρίτη 2 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και παρουσία του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Στη σύσκεψη, στην οποία θα μετάσχουν στελέχη του ΕΛΓΑ και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, τα προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως επίσης  στις καλλιέργειες κερασιάς και βυσσινιάς.

Για το θέμα αυτά, ο περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στην οποία επισημαίνεται η ιδιαίτερα δυσχερής θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι παραγωγοί κερασιών και βύσινων στην Π.Ε. Αρκαδίας.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Εξ άλλου, στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο πρόωρος καύσωνας στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ο Α.Σ. Γαργαλιάνων στη σχετική ανακοίνωσή του:

“Ο Αγροτικος Συλλογος Γαργαλιανων, αφουγκραζόμενος την αγωνια χιλιαδων αγροτων, με την παρουσα ανακοινωση, θελει να απευθυνθει προς ολους οσους σχετιζονται με την αγροτικη πολιτικη (υπουργειο Γεωργιας, ΕΛΓΑ. , Διευθύνσεις Αγροτικης Οικονομιας) και ν’ αναδειξει την τεραστια ζημια που προκληθηκε στους ελαιωνες απο τις προσφατες ακραιες υψηλες θερμοκρασιες.

Επειδη οι ελαιωνες ηταν στο κρισιμο σταδιο της καρποδεσης και γεννιωνται ευλογες αμφιβολιες για την παραγωγη του προσεχους χειμωνα, ζητουμε απο τον ΕΛΓΑ -καθότι τον πληρωνουμε με την Ενεργοποιηση της Επιδοτησης- να αποστειλει ταχιστα κλιμακια καταγραφης κσι εκτιμησης των ζημιων και να προβει σε αποζημιωσεις προς ολους τους πληγεντες αγροτες.

Επισης, να υπενθυμισουμε προς την ηγεσια του ΕΛΓΑ οτι ο οργανισμος συντηρειται αποκλειστικα και μονο με χρηματα των αγροτων, οι παρεχομενες υπηρεσιες ειναι κατωτερες του αναμενομενου και εαν δεν πληρωθει στην ωρα του το χρεος αποστελλεται στην Εφορια, στερωντας απο τον αγροτη φορολογικη ενημεροτητα.

Οι ακραιες κλιματολογικες συνθηκες, σε συνδυασμο με το υψηλο κοστος παραγωγης και τις χαμηλες τιμες του ελαιολαδου καθιστουν το μελλον του αγροτη εξαιρετικα αβεβαιο.

Χαμηλες τιμες αγροτικων προϊοντων, μειωση Κοινοτικων Ενισχυσεων, υψηλη φορολογια και ασφαλιστικο, Δασικοι χαρτες αισχροκερδεια εμπορων, υψηλο κοστος παραγωγης (τιμες λιπασματων, αγροεφοδιων, ημερομισθια) συνομολογουν οτι σε λιγα χρονια απο σημερα ο αγροτης θα εχει εξαφανισθει απο προσωπου γης.

Απευθυνομαστε προς τα συναρμοδια υπουργεια που εχουν ευθυνη στην χαραξη αγροτικης πολιτικης να προχωρησουν προς επιλυση των πασης φυσεως προβληματων των αγροτων, γιατι πολυ απλα σε λιγα χρονια απο σημερα ο αγροτης δεν θα υπαρχει, η πρωτογενης παραγωγη θα εχει καταρρευσει και εταιρειες θα αγοραζουν τα προϊοντα μας σ’ εξευτελιστικες τιμες και θα πωλουνται στους καταναλωτες πανακριβα.

Σταματηστε τον εμπαιγμο των αγροτων διοτι η καταστροφη μας θα ισοδυναμει με καταστροφη του αγροτοδιατροφικου τομεα της Ελλαδας”

Την επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου μπορείτε να δείτε εδώ

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Την ανακοίνωση που εξέδωσε για το ίδιο θέμα ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας “Η Ενωση” μπορείτε να δείτε εδώ:

Ανακοίνωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας “Η Ενωση”

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...