«Όχι» στις απολύσεις φώναξαν από την Τρίπολη σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι (εικόνες)

Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου βρέθηκαν πολλοί σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνόμοι από την Τρίπολη αλλά και από άλλους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να διαμαρτυρηθούν για το καθεστώς της διαθεσιμότητας που τους θέλει ουσιαστικά να μένουν χωρίς δουλειά.
Φύλακες και αστυνόμοι φανερά εκνευρισμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις κρατώντας ένα πανό παρακολούθησαν τη συνεδρίαση χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία. Υποστήριξαν ότι οι οικογένειες που μένουν στο δρόμο είναι πολλές και ότι ''είναι κρίμα να δουλεύουμε τόσα χρόνια και ξαφνικά να βρισκόμαστε στο δρόμο'' και κάποιοι μεγαλύτεροι πρόσθεσαν ότι ''στην ηλικία που είμαστε δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε πουθενά αλλού''!
Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους τόνισαν ότι δε μπορεί να λειτουργήσει δήμος χωρίς δημοτική αστυνομία και σχολείο χωρίς φύλακα. Τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων και μάλιστα υποστήριξαν ότι η ύπαρξη των φυλάκων μείωσε αισθητά τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές στα σχολεία και ότι πλέον είναι άγνωστο τι πρόκειται να γίνει αφού η ανασφάλεια θα φτάσει στο ζενίθ της.
Το 80% των δημοτικών αστυνόμων πρόκειται να απορροφηθεί από την ΕΛΑΣ κατόπιν αξιολόγησης, λίγοι θα μείνουν στο Δήμο και όσοι μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά θα απολυθούν. Η γενική πεποίθηση όμως είναι ότι δεν πρόκειται για κινητικότητα αλλά για αμφισβήτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης!
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι υπάρχει μια τεράστια συσσώρευση μίσους μέσα στην κοινωνία που δυστυχώς την πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι τελικά. Κάτι τέτοιο αναφέρθηκε και στη συνάντηση του δήμαρχου Γ. Σμυρνιώτη με τους φύλακες (νωρίτερα), ότι δηλαδή πίσω από όλο αυτό κρύβονται συγκεκριμένα άτομα!
''Τα οριζόντια μέτρα έχουν γονατίσει την τοπική αυτοδιοίκηση'', ''η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ματώσει'' ήταν τα λόγια των περισσοτέρων δημάρχων, οι οποίοι ναι μεν δηλώνουν αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους, στην ουσία όμως δε μπορούν να κάνουν κάτι από τη θέση που βρίσκονται...
Ο δήμαρχος Τριφυλλίας υποστήριξε ότι δεν είμαστε σε διαδικασία κινητικότητας αλλά σε διαδικασία διαθεσιμότητας, δηλαδή σε απόλυση! 'Η αξιολόγηση έχει καταντήσει να είναι ο μπαμπούλας' συμπλήρωσε.
Οι δημοτικοί φύλακες είπαν ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν έχουν ούτε ΙΚΑ και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να εξεταστεί. Ζήτησαν να αναγνωριστούν αυτά ως πλασματικά τουλάχιστον και να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο. Επίσης επισήμαναν ότι στην εργασία τους έχουν μπει μέσω ΑΣΕΠ και ότι είναι ψέματα τα όσα λέγονται περί 'βολέματος'.
Τέλος τονίστηκε η ανάγκη για άμεση αντίδραση ώστε να μην πραγματοποιηθεί καμία άλλη απόλυση!
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου στην έκτακτη συνεδρίαση του, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013, με θέμα τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις Δημοτικών Υπάλληλων, αφού άκουσε τις απόψεις των μελών και εκπροσώπων αυτοδιοίκητων κινήσεων, αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων στους Δήμους, ομόφωνα ψήφισε :
Εκφράζει την πλήρη αντίθεση του στην κατάργηση των Δομών της Δημοτικής Αστυνομίας, των Σχολικών Φυλάκων, τονίζοντας ότι χωρίς Δημοτική Αστυνομία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν οι Δήμοι και οι πόλεις, αλλά και χωρίς φύλαξη των σχολείων, είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία τους και απαιτεί την απόσυρση των άρθρων 80, 81 και 90 του πολυνομοσχεδίου.
Διαμαρτύρεται και εκφράζει την αγανάκτηση του για τη στοχοποίηση, στην προσπάθεια απαξίωσης, την οικονομική συρρίκνωση και τα απανωτά πήγματα στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της αυτοδιοίκησης .
Τονίζει ότι οι Δομές της Δημοτικής Αστυνομίας και της φύλαξης σχολείων υπάρχουν και λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζει τους χρόνιους αγώνες των Δήμων για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία τους στην Ελλάδα.
Επισημαίνει ότι η κατάργηση των παραπάνω Δημοτικών Δομών φέρνει, με βεβαιότητα, αναρχία στο κυκλοφοριακό, έξαρση του παραεμπορίου, κατάργηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, έλλειψη προστασίας των δημοτικών χώρων, βανδαλισμούς στα σχολεία, αδυναμία στοιχειώδους προστασίας των μαθητών αλλά και πολλά άλλα.
Ζητεί από την Κυβέρνηση
α) Την ανάκληση της απόφασης και τη μη ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση των θεσμών της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων αλλά και άλλες δυσμενείς διατάξεις που υποβαθμίζουν την Αυτοδιοίκηση.
β) Το σταμάτημα των πρωτοφανών επιθέσεων κατά της Αυτοδιοίκησης, επιλέγοντας το διάλογο, τη συνεννόηση, τον προγραμματισμό και την ενημέρωση.
Τονίζει ότι η αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των Δήμων ή την κινητικότητα υπαλλήλων με κατεύθυνση την ενίσχυση σε προσωπικό , ιδιαίτερα των Περιφερειακών Δήμων. Αρνείται, όμως την έλλειψη κάθε προγραμματισμού και κυρίως πρόνοιας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των Δημοτικών Υπαλλήλων και των οικογενειών τους, γι΄ αυτό και στέκεται δίπλα τους στον αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία.
Συμφωνεί και στηρίζει τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επιπλέον προσθέτει
α) Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στους Δήμους και αποδέχεται την οικονομική συμβολή του συνόλου των εργαζομένων σε αυτούς.
β) Την αναστολή λειτουργίας των Δήμων με απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ μέχρι τις 16-7-2013.
Β.Π.