Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λύση για τις κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το Λύκαιο και τη Νέδα Μεσσηνίας

Λύση για τις κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το Λύκαιο και τη Νέδα Μεσσηνίας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σύναψη Προγραµµατικής Σύµβασης, µεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ανώνυµης Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Πελοπόννησος ΑΕ, για τη δράση «Πρόγραµµα Αντιµετώπισης των κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Λυκαίου – Νέδα και παράκαµψη Λυκαίου».

Στα βορειοανατολικά όρια µε την Αρκαδία, σε µικρή απόσταση από την Ανδρίτσαινα Ηλείας βρίσκεται το όρος Λύκαιο. Το Λύκαιον Όρος ή αλλιώς Αρκαδικός Όλυµπος, δεσπόζει στον Πελοποννησιακό χώρο και προσφέρει µοναδική θέα. Το βουνό οριοθετείται από τον Αλφειό ποταµό έως τα παράλια της Κυπαρισσίας. Από την κορυφή του, βόρεια, φαίνεται η Πελοπόννησος µέχρι την Κυλλήνη και τον Ερύµανθο, ανατολικά φαίνεται η πεδιάδα της Μεγαλόπολης και ο Αλφειός ποταµός, νότια η Ιθώµη και η Μεσσηνία, δυτικά η Ηλεία και το Ιόνιο Πέλαγος. Απέχει 33 περίπου χιλιόµετρα από τη Μεγαλόπολη και 11 χµ. από τη Λυκόσουρα. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας µε υψόµετρο 1.421 µέτρα.

Το Λύκαιον όρος ήταν το ιερό βουνό των αρχαίων Αρκάδων, γιατί εκεί γεννήθηκε ο ∆ίας, τον οποίο ανάθρεψαν τρεις Νύµφες: η Νέδα, η Θεισόα και η Αγνώ.

Σε υψόµετρο 820 µ. βρίσκεται ο οικισµός Λύκαιο, επάνω στην οδό προς το Ιερό του Λυκαίου ∆ιός (10 χιλ) και απέχει 3 χιλ. µετά το χωριό Λυκόσουρα και 20 χιλ. από τη Μεγαλόπολη. ∆ιοικητικά ανήκει στο ∆ήµο Μεγαλόπολης.

Κτισµένη στη νοτιοδυτική παρυφή του Λυκαίου όρους βρίσκεται η Νέδα, οικισµός της Μεσσηνίας, που υπάγεται διοικητικά στο ∆ήµο Οιχαλίας. Τη σηµερινή του ονοµασία πήρε από τον ποταµό Νέδα, οι πηγές του οποίου βρίσκονται κοντά στο χωριό Πέτρα ενώ οι εκβολές του είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Η σύνδεση µεταξύ των δύο γειτονικών οικισµών Λυκαίου και Νέδας, γίνεται µέσω επαρχιακού οδικού δικτύου το οποίο αντιµετωπίζει προβλήµατα λόγω κατολισθήσεων εδαφών.

Το παρόν έργο αναφέρεται σε εργασίες βελτίωσης επαρχιακής οδού εκτιµώµενου µήκους 0,030 χλµ., στον οδικό άξονα που ενώνει την Τ.Κ. Λυκαίου του ∆ήµου Μεγαλόπολης µε την Τ.Κ. Νέδα του ∆ήµου Οιχαλίας. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...