Menu
RSS
Κυριακή, 16/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέο «χτύπημα» κατά της Τρίπολης – Καταργούν την Υπηρεσία Τουρισμού και την πάνε στην Πάτρα – Θα αντιδράσει κανείς;

Νέο «χτύπημα» κατά της Τρίπολης – Καταργούν την Υπηρεσία Τουρισμού και την πάνε στην Πάτρα – Θα αντιδράσει κανείς;

Η αποδυνάμωση για την πόλη της Τρίπολης συνεχίζεται με το κλείσιμο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Τρίπολης και μεταφορά του στην Πάτρα. Το νέο Νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Τουρισμού, είναι γεγονός. Τι κάνουν οι τοπικοί φορείς, ποια είναι η αντίδρασή τους, είναι ενήμεροι οι Επιχειρηματίες (Ξενοδόχοι Ιδιοκτήτες Ενοικιαζομένων Δωματίων, κάμπινγκ κ.λ.π);
Το «Καλημέρα Αρκαδία» μεταφέρει τις εξελίξεις.


Στο Σχέδιο Νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις» που έχει τεθεί σε διαβούλευση προβλέπει τη σύσταση Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με έδρα την Πάτρα που διαρθρώνεται από τα Τμήματα:
α) Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επαγγελμάτων (είναι αρμόδια για την αδειοδότηση των κάθε μορφής τουριστικών επιχειρήσεων στα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας)
β) Τουριστικής Ανάπτυξης – Επιθεωρήσεων και Ελέγχου (είναι αρμόδια για τον έλεγχο της καλής και σύννομης λειτουργίας των κάθε μορφής τουριστικών επιχειρήσεων στα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας ) και
γ) Υποστήριξης Τουρισμού με έδρα την Κέρκυρα και χωρική αρμοδιότητα την νήσο Κέρκυρα.


Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ. και όλες οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου θέσεις εργασίας των υπηρεσιών αυτών, καταργούνται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτό ισχύει και για την υπηρεσία που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην Τρίπολη.
Το προσωπικό, που υπηρετεί στην Τρίπολη, μεταφέρεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, με την ίδια σχέση εργασίας σε θέσεις ίδιας κατηγορίας και ειδικότητας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού. Οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού Ιονίων νήσων, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος του ΕΟΤ συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των Γραφείων Υποστήριξης Τουρισμού Καλαμάτας, Κορίνθου, Αργοστολίου και Κυλλήνης, στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου του Υπουργείου Τουρισμού.

Οργισμένοι οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου - Ζητούν να μην καταργηθεί η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου

Την ίδια ώρα, διαβάζουμε στις Αργολικές Ειδήσεις: «Ανάστατοι και οργισμένοι εμφανίζονται οι Ξενοδόχοι και οι Επιχ. Ενοικ/νων Διαμ/των Πελοποννήσου, με αφορμή την προγραμματισμένη στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου (ΠΥΤ), στη Τρίπολη.
“Το διαφαινόμενο ως νομοθέτημα «αναδιοργάνωσης»”, τονίζουν, “διαφαίνεται να έχει δομηθεί από συντάκτη ο οποίος δεν κατέχει καν ελάχιστες γνώσεις γεωγραφίας, είναι έκδηλο ότι ουδόλως έχει ενασχοληθεί με αυτό κάθε αυτό το τουριστικό αντικείμενο στην πρώτη γραμμή δημιουργίας του και εν πάση περιπτώσει απέχει μακράν από το επιτευκτέο που είναι η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας αλλά και της χώρας.”
Στη συνέχεια αναφέρουν ότι:
“Η κατάργηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τρίπολη στη Πάτρα, θα έχει άκρως αρνητικές επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες του κλάδου όπως:
- Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα καλούνται εφεξής να διανύουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα, ακόμη και από μεγάλα διοικητικά και οικονομικά κέντρα (λ.χ,. Σπάρτη, Γύθειο) ή ακόμη και από προορισμούς ιδιαίτερης τουριστικής έντασης όπως το Πόρτο Χέλι ή η Ελαφόνησος, δυσχεραίνει την διεκπεραίωση σειράς ζητημάτων που άπτονται του αντικειμένου μας.Η αναγκαιότητα διανυκτέρευσης στην Πάτρα θα είναι δεδομένη πλέον, με συνέπεια δεκάδες δεκάδων εργατοώρες από μέρους των επιχειρηματιών, να πετάγονται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης μετάβασης.
- Το φαινόμενο της παράνομης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, θα οξυνθεί, καθώς η διαφαινόμενη μεταφορά του κέντρου λήψης εποπτείας και επιβολής διοικητικών κυρώσεων από την Τρίπολη στην Πάτρα, θα αποτελέσει «χαράς ευαγγέλιο» για πλήθος παρανομούντων, με βαριές και δυσβάσταχτες συνέπειες για τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις.
- Το τουριστικό προϊόν που πιστά υπηρετούμε και ενισχύουμε σαν κλάδος, αποτελεί ένα κράμα χτισίματος σχέσης εμπιστοσύνης με την αρμόδια Αρχή της υφιστάμενης Περιφερειακής Υπηρεσίας στην Τρίπολη με την οποία συνεργαζόμαστε, σχέση η οποία ανατρέπεται άξαφνα, με μια μονοκονδυλιά νομοθέτη ο οποίος δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αστοχίας του.
- Η ενδεχόμενη μεταφορά και συνένωση Υπηρεσιών και διαδικασιών στην Πάτρα, θα επιφέρει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση είτε εκκρεμουσών είτε προς δρομολόγηση υποθέσεων, με ολέθριες συνέπειες στην από μέρους μας σύναψη συμβάσεων με τουριστικούς πράκτορες, ένταξης στον κοινωνικό τουρισμό, κρατήσεις και πωλήσεις μέσω διαδικτύου, κ.ο.κ.
Υπενθυμίζουμε στον όχι καλά πληροφορημένο νομοθέτη, ότι σειρά αδειοδοτήσεων και λοιπών διοικητικών και κανονιστικών πράξεων, αποτελούν προαπαιτούμενο για την σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με οποιοδήποτε τουριστικό γραφείο / tour operator.
- Πάγιο αίτημα όλων των φορέων της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας ήταν – ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – η ενίσχυση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Πελοποννήσου με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιαίτερα θετικός της ρόλος.
Αντί αυτού, η στρεβλή προσέγγιση του Υπουργείου Τουρισμού, θεωρεί ότι η οριστική της κατάργηση αποτελεί ευεργέτημα για την περιοχή μας, γεγονός που κανείς από εμάς τους επιχειρηματίες δεν αντιλαμβάνεται.
- Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή εποπτείας της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Πελοποννήσου, έχει σημειώσει έκρηξη ανόδου τα τελευταία τρία χρόνια, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγίζει ακόμη και το 35-40%, λειτουργώντας ως αιμοδότης σε συνεχές υφεσιακό περιβάλλον !
Αυτό από μόνο επιβεβαιώνει την ορθότητα διατήρησης της ΠΥΤ Πελοποννήσου στην Τρίπολη αντί της κατάργησής της και της μεταφοράς της στην Πάτρα.
Για όλους αυτούς του λόγους, καθώς και για πλήθος άλλων, ζητούμε την άμεση απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου και την – καθ’ οποιονδήποτε τρόπο – ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΣΥΝΕΝΩΣΗ της ΠΥΤ Πελοποννήσου αλλά αντιθέτως τη διατήρηση και ενίσχυσή της.
Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμογή του προτεινόμενου Νόμου, θα προκαλέσει τρομερές δυσχέρειες στον επιχειρηματικό μας κλάδο, με συνέπεια τη οργή μας εναντίον εκείνου που τον εμπνεύστηκε και τον υπόγραψε…”».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...