Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συμπληρωματική χρηματοδότηση για το τοπικό πρόγραμμα LEADER που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Συμπληρωματική χρηματοδότηση για το τοπικό πρόγραμμα LEADER που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Πάρνωνα
Μέσα στην πρώτη πεντάδα, σε σύνολο 40 τοπικών προγραμμάτων πανελλαδικά, «τρέχει» το τοπικό πρόγραμμα LEADER της Ανατολικής Πελοποννήσου που υλοποίει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα. Προκειμένου να καλύψει το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αξιόλογων προτάσεων που υποβλήθηκαν στην 4η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης κος Σπύρος Φλώρος υπέβαλε σχετικό αίτημα ύψους 1.300.000,00 € στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
 
Για το σκοπό αυτό καθώς και το Διατοπικό Πρόγραμμα «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», επισκέφτηκε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Αθανάσιο Τσαυτάρη την Παρασκευή 07/03/2014 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κος Μαρίνος Μπερέτσος.
 
Βάση στοιχείων, το επενδυτικό ενδιαφέρον της 4ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος LEADER που υλοποιεί για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε., ξεπέρασε τα 6.000.000,00 €, το οποίο αντιστοιχεί σε 34 προτάσεις δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε 5 τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Εκ του ποσού αυτού, 3.873.049,09 € αντιστοιχούν στην σε Δημόσια Δαπάνη και λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη του τοπικού προγράμματος, κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης με ποσό Δημόσιας Δαπάνης που ανέρχεται σε 1.300.000,00 €, προκειμένου να ενταχθεί το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι οποίες έχουν στο σύνολό τους ελεγχθεί ως προς τα κριτήρια επιλογής και περνούν στη φάση βαθμολόγησης.
 
Σχετικά με την διατοπική συνεργασία «Ελλήνων Γεύσεις Εκλεκτές» και την προετοιμασία σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 οι δραστηριότητες της Εταιρείας αφορούν:
 
Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές
Η Ελληνική δίαιτα, εμπνευστής της Μεσογειακής διατροφής, βασίζεται στα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομική παράδοση. Σήμερα χρησιμοποιούμε τα αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά ελληνικά προϊόντα για να αναδείξουμε τη γαστρονομική παράδοση, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας, της γαστρονομίας και του τουρισμού.
Για την ανάδειξη της ελληνικής διατροφής και της γαστρονομικής κουλτούρας κάθε τόπου ειδικότερα, θα συσταθεί το Δίκτυο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», με την διατοπική συνεργασία 20 Αναπτυξιακών Εταιρειών ΟΤΔ LEADER της Ελλάδας, που συμμετέχουν ως εταίροι στο διατοπικό Σχέδιο συνεργασίας. Σκοπός της διατοπικής συνεργασίας, είναι η ανάδειξη των πιο εκλεκτών ελληνικών γεύσεων με τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα. Το Δίκτυο έχοντας βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα, θα εκπροσωπήσει όλες τις περιοχές της Ελλάδας με αναγνωρισμένα, φημισμένα, χαρακτηριστικά και ποιοτικά προϊόντα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία των 20 Αναπτυξιακών Εταιρειών , έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την καλύτερη επιτυχία του Προγράμματος και συμφώνησε να παρευρεθεί στην εναρκτήρια συνάντηση των Εταίρων. Πρότεινε την συνεργασία του Δικτύου με παρόμοιες πρωτοβουλίες καθώς και την διεύρυνση του για όλη την χώρα ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Στο Σχέδιο στο οποίο Εθνικός Συντονιστής είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα συμμετέχουν οι εξής αναπτυξιακές εταιρείες:
Αναπτυξιακή Αχαΐα, Αναπτυξιακή Βορ. Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Πηλίου, Αναπτυξιακή Πιερική, Αναπτυξιακή Σερρών, Αναπτυξιακή Φθιωτική, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.
 
Προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD)
 
Το όραμα της στρατηγικής σχεδιασμού του Τοπικού Προγράμματος, βασίζεται στο τρίπτυχο «Ποιότητα – αποτελεσματικότητα – αειφορία» και εστιάζει στην ενίσχυση, την αναβάθμιση και τη διαφοροποίηση της τοπικής παραγωγής με ενσωμάτωση έρευνας και καινοτομίας για τη δημιουργία μιας αγροτικής περιοχής ελκυστικής για εργασία και κατοικία που χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και καινοτόμα ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της περιοχής παρέμβασης, καθορίζονται κατ’ αρχήν οι στόχοι του Τοπικού Προγράμματος που ενσωματώνουν τις οριζόντιες πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης, ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και προώθησης ίσων ευκαιριών.
Οι κύριοι στόχοι της CLLD αποσκοπούν στο:
·         να ενθαρρύνουν τοπικές κοινότητες να αναπτύξουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις από τη βάση σε περιστάσεις όπου υπάρχει ανάγκη απόκρισης σε εδαφικές και τοπικές προκλήσεις που απαιτούν δομικές αλλαγές,
·         να ενισχύσουν την συλλογικότητα της κοινότητας και θα τονώσουν την καινοτομία (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής καινοτομίας), την επιχειρηματικότητα και την ικανότητα δράσης για αλλαγές μέσω της ενθάρρυνσης της ανάπτυξης και ανακάλυψης ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων στο εσωτερικό κοινοτήτων και περιοχών,
·         να προωθήσουν την κοινωνική ιδιοκτησία μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής εντός κοινοτήτων και θα αναπτύξουν το αίσθημα συμμετοχής και ιδιοκτησίας, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της ΕΕ, και
·         να υποβοηθήσουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση παρέχοντας ένα δρόμο για τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να συμμετάσχουν πλήρως στην υλοποίηση των στόχων της ΕΕ σε όλες τις περιοχές.
 
Για τον λόγο αυτό, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου Σπάρτης (2ο χλμ. Σπάρτης – Γυθείου) στην ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου–Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας με θέμα «Μαζί στο κατώφλι της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020» θα συμμετέχει με σχετική εισήγηση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας προσκεκλημένος της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κας Ντίας Τζανετέα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι ενημέρωση των τοπικών φορέων, των νέων, των αγροτών, των επιστημόνων και των ομάδων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς επίσης και η διατύπωση απόψεων και προτάσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...