Menu
RSS
Σάββατο, 30/09/2023
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
tzioumis728x90
TERIAKI BANNER KALIMERA 304X120 GIF db0fa7d22a71d2966257b58a237138d5 Kalimera Arkadia banner εκλογών 2023 Kalimera Arkadia banner εκλογών 2023

Η … «μικρή ΔΕΗ» θα φέρει ακριβότερα τιμολόγια λέει ο Β. Γούργαρης!

Η … «μικρή ΔΕΗ» θα φέρει ακριβότερα τιμολόγια λέει ο Β. Γούργαρης!
Συνέντευξη του Βαγγέλη Γούργαρη για τη «Μικρή ΔΕΗ» δόθηκε την Πέμπτη στην Τρίπολη.
Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ είπε ότι «η πώληση της "μικρής ΔΕΗ" και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που φέρνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, θα συνοδευτεί με νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών στον κλάδο, ακριβότερο ρεύμα για τους αγρότες, ακριβότερο ρεύμα για τους αυτοαπασχολούμενους 360.000 νοικοκυριά ζουν στο σκοτάδι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν. Αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας βημάτων ιδιωτικοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 20ετία, ξεκινώντας από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ στα μέσα του '90, για να φτάσουμε στο διαχωρισμό των δικτύων απ' την παραγωγή σε ξεχωριστή, ανεξάρτητη εταιρεία και τη μετέπειτα πώλησή της, που έγιναν μόλις πριν από μερικούς μήνες.

είναι πρόκληση, από τη μεριά της κυβέρνησης να μιλά για φθηνότερη Ενέργεια, λόγω της απελευθέρωσης και ταυτόχρονα η ΔΕΗ να προχωρά κάθε χρόνο σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια λαϊκής κατανάλωσης. Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι του κλάδου της Ενέργειας γνώρισαν δραστικές μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικά ωράρια και ενοικιαζόμενη εργασία.

Χιλιάδες οικογένειες, που παρασύρθηκαν και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους σε φωτοβολταϊκά, γιατί πείστηκαν ότι θα μετατραπούν σε πετυχημένους μικροεπιχειρηματίες στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα καταστρέφονται από τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια και τις αλλαγές στα τιμολόγια αγοράς.

Μοναδικοί κερδισμένοι απ' την απελευθέρωση είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο. Είτε ως μεγαλομέτοχοι της σημερινής ΔΕΗ, είτε ως ιδιοκτήτες μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων, από τον ιδρώτα των εργαζομένων και το υστέρημα των λαϊκών καταναλωτών.

Οι επενδυτές στη "μικρή ΔΕΗ" θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους με στόχο να κερδίσουν, όχι να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές τοποθετήσεις, για "θετική τροπή", καθώς "τα έσοδα απ' την πώληση θα πάνε στη ΔΕΗ για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή των δανείων" δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν. Αφ' ενός η ΔΕΗ σήμερα είναι μετοχική εταιρεία, στοχεύει στο κέρδος και το 49% των μετοχών της δεν ανήκει στο κράτος. Αφ' ετέρου, οι νέες επενδύσεις δε θα γίνουν με γνώμονα το φθηνότερο ρεύμα για το λαό, θα γίνουν με γνώμονα την κερδοφορία της επιχείρησης που απαιτεί ακριβό ρεύμα και μικρούς μισθούς.

Τοποθετήσεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που τάχα αντιστρατεύονται την ιδιωτικοποίηση, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της απελευθέρωσης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Ως αιχμή της αντικυβερνητικής του ρητορικής ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ». Χωρίς, όμως, να αντιτίθεται ουσιαστικά στο «παγόβουνο» που ονομάζεται στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, «κορυφή» του οποίου είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρυθμίσεις μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, γι' αυτό δεν μπορεί η πρότασή του να αποτελέσει αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική. Στην ουσία δε διαφοροποιείται απ' την κυβέρνηση. Όσα άλλα λέει για την εργατική - λαϊκή κατανάλωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου είναι άνευ περιεχομένου, χωρίς συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας.

Είναι πλέον καιρός ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, για την ΕΕ, για τη συνθήκη του Μάαρστριχτ, γι’ αυτούς που την ψήφισαν και για όλους όσους έβαλαν πλάτη να υλοποιηθεί η πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραπέρα παράδοση της ενέργειας σε ιδιώτες θα έχει πρώτα της θύματα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όμως θα πλήξει όλη την κοινωνία. Έχουμε πείρα από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση, το ρεύμα έγινε πανάκριβο.

Είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκά στρώματα η αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Να ξεσηκωθούμε όλοι τώρα για να σταματήσει αυτό το έγκλημα.

Ο λαός μπορεί να επιβάλει λύσεις προς όφελός του, αν το πιστέψει οργανωθεί και παλέψει για ενέργεια και ΔΕΗ λαϊκή περιουσία. Για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα φθηνό ρεύμα για το λαό, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

Με αυτή τη γραμμή πάλης ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, σήμερα, μπορεί να εμποδίσει τα αντεργατικά σχέδια, να έχει νικηφόρα προοπτική, να αποκτήσει την αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων.»

1 σχόλιο

  • Χρήστος Μ.
    Χρήστος Μ. Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 22:36 Σύνδεσμος σχολίου

    Τι να μας πει ο κύριος Γούργαρης? Τόσα χρόνια πέρασαν και οτιδήποτε είναι δημόσιο απλά είτε ΔΕΝ λειτουργεί είτε είναι άκρως παθητικό. Τι να πιάσουμε και τι να αφήσουμε? Την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τον Σκαραμαγκά, την Πειραϊκή Πατραϊκή, τα ΜΜΜ... Τι μας λέει τώρα?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...