Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ρύθμιση πυροδανείων ζητούν (ξανά) τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου

Ρύθμιση πυροδανείων ζητούν (ξανά) τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου


Σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών για τα πυρόπληκτα δάνεια, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας απέστειλαν υπόμνημα στον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ.Στέργιο Πιτσιόρλα, ζητώντας να εξεταστούν οι προτάσεις τους ώστε να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την χώρα μας, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού που διαταράχθηκε σοβαρά από την φυσική καταστροφή του 2007, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους Νομούς Αρκαδίας - Αχαΐας - Εύβοιας - Ηλείας - Λακωνίας - Μεσσηνίας και επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Οι ιδιαιτερότητες των πυρόπληκτων δανείων είναι πολλές και απαιτείται η ξεχωριστή αντιμετώπιση τους, διότι οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση έχουν επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα.

Έχουν γίνει προσπάθειες και στο παρελθόν για την κατάταξη των πυρόπληκτων δανείων σε «ειδικές συνθήκες ρύθμισης», με υποχρεωτική εφαρμογή από τις τράπεζες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την παρατεταμένη κρίση που βιώνει η χώρα μας και είναι αναγκαίο να εξευρεθούν λύσεις βιώσιμες, για να παραμείνουν ζωντανές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

  • Να ενταχθούν όλα τα πυρόπληκτα δάνεια στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων (και δάνεια που έχουν καταγγελθεί, εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια που είχαν δοθεί σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε πυρόπληκτες περιοχές).
  • Μείωση επιτοκίου λόγω της μονομερούς αύξησης των αρχικά συμφωνημένων επιτοκίων και της κατάργησης της επιδότησης επιτοκίου από το κράτος. Η μείωση του επιτοκίου θα βοηθήσει να καταστούν τα δάνεια αυτά αποπληρωτέα.
  • Ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των πυρόπληκτων δανείων με την απαλλαγή από κάθε νομική ευθύνη των στελεχών των τραπεζών για τις πράξεις συμβιβασμού ή διευθέτησης των κόκκινων πυρόπληκτων δανείων των εν λόγω Νομών

Όσο πιο πετυχημένα ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων πυρόπληκτων δανείων, τόσο πιο επιτυχημένα θα βοηθήσουμε στην επιβίωση των επιχειρήσεων.

Με εκτίμηση,

Επιμελητήριο Αρκαδίας, Πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας

Επιμελητήριο Αχαΐας, Πρόεδρος Πλάτων Μαρλαφέκας

Επιμελητήριο Ευβοίας, Πρόεδρος Βούλα Αγιοστρατίτη

Επιμελητήριο Ηλείας, Πρόεδρος Κων/νος Νικολούτσος

Επιμελητήριο Λακωνίας, Πρόεδρος Ιωάννης Παναρίτης

Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Πρόεδρος Βαγγέλης Ξυγκώρος

 

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...