Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Kαλοκαιρινή διατροφή ... για να μην απειλείσαι από περιττά κιλάκια !

Kαλοκαιρινή διατροφή ... για να μην απειλείσαι από περιττά κιλάκια !

Καλοκαιρινή υπερφαγία

Το καλοκαίρι είναι σίγουρα περίοδος ανεμελιάς και ξεκούρασης για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ζέστη, ο λαμπερός ήλιος, η θάλασσα και οι στιγμές χαλάρωσης συνήθως συνοδεύονται από λαχταριστά παγωτά που “σβήνουν” την κάψα του καλοκαιρινού ήλιου, παγωμένα κοκτέιλ που συντροφεύουν τα ανέμελα καλοκαιρινά μας βράδια σε κάποιο παραθαλάσσιο μπαράκι, ή ακόμα και λιπαρά μα γευστικά γεύματα σε ταβερνάκια και εστιατόρια κάτω από τον έναστρο καθαρό καλοκαιρινό ουρανό.

Αυτό μετατρέπει το ξένοιαστο καλοκαίρι μας σε μια διατροφική και θερμιδική βόμβα που απειλεί να μας προσθέσει τουλάχιστον 5 κιλάκια ... που μόλις έρθει ο Σεπτέμβρης και το συνειδητοποιήσουμε θα μετανιώνουμε για κάθε περιττό junk food, για κάθε υπερθερμιδικό κοκτέιλ και για κάθε ανούσιο λιπαρό γεύμα που

φάγαμε ...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Είναι γεγονός – πράγμα που πιστοποιούν και επίσημες στατιστικές μελέτες – πως κατά την περίοδο των διακοπών και της χαλάρωσης, τα περισσότερα άτομα τείνουν να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος ... και μάλιστα πολλά από αυτά τα κιλά (ορισμένα από αυτά τα άτομα) δεν καταφέρνουν να τα χάσουν ποτέ !

Το καλοκαίρι μπορεί να σηματοδοτεί μια περίοδο μακριά από σκοτούρες, μακριά από έννοιες και προβληματισμούς, το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος ανεμελιάς και χαλάρωσης ... αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αφήνουμε την υγεία μας (και στην προκείμενη περίπτωση τη διατροφή μας) σε δεύτερη μοίρα.

Όλα είναι θέμα ... συνήθειας

“Κάθε αρχή και δύσκολη !” λένε και δεν έχουν καθόλου άδικο. Μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, αλλά “Τα αγαθά κόποις κτώνται !” λένε επίσης και είναι επίσης αλήθεια ! Μπορεί η αλλαγή συνηθειών χρόνων να φαντάζει δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη, αλλά με μερικά έξυπνα τρικ για αδυνάτισμα και με λίγη επιμονή, πείσμα και προσπάθεια τα αποτελέσματα είναι απλά εκπληκτικά !

Κάνε παρελθόν τα “παχάκια” με μικρά κολπάκια ...

Νο 1 παραδοχή - κόλπο : “Τα τρόφιμα που μας φουσκώνουν με θερμίδες και περιττά κιλά είναι συνήθως τα αγαπημένα μας τρόφιμα ... τρόφιμα λιπαρά και με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης !”

Κόβουμε λοιπόν τα λιπαρά τρόφιμα, τα γλυκά και τα ζαχαρώδη και τα αντικαθιστούμε με πιο ανάλαφρα υποκατάστατα ...

Μπορούμε μια θερμιδική βόμβα όπως είναι η σαλάτα του Καίσαρα να την κάνουμε διαιτητικό πιάτο (χωρίς φυσικά να χάσει από νοστιμιά) απλά και μόνο αντικαθιστώντας την πολυθερμιδική σως με μια σως γιαουρτιού !

Νο 2 παραδοχή - κόλπο : “Τα λιπαρά και τα σάκχαρα καταλαμβάνουν τεράστιο μέρος των ημερήσιων θερμίδων (περίπου 800 με 1000 θερμίδες) που καταναλώνουμε από τα γεύματά μας ... ακόμα και εν αγνοία μας !”

Δίνοντας λίγη περισσότερη προσοχή στην ποιότητα του φαγητού μας, μπορούμε πολύ εύκολα και χωρίς κόπο να μειώσουμε σε θερμιδική αξία τα γεύματά μας ... και φυσικά να χάσουμε κιλά χωρίς καν προσπάθεια !

Νο 3 παραδοχή - κόλπο : “Δε μας παχαίνει το “πόσο” αλλά το “τι” τρώμε !”

Για να χάσεις βάρος δε χρειάζεται να τρως σαν σπουργιτάκι και φυσικά δε χρειάζεται να λιμοκτονείς ! Φάε περισσότερο !!! ... απλά πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες, σε πρωτεΐνες και σε πολύτιμα συστατικά και μέταλλα ... και απόφυγε τα ανθυγιεινά σνακ, τα λιπαρά και βαριά φαγητά, το αλκοόλ και τη ζάχαρη.

Νο 4 παραδοχή - κόλπο : “Δεν απαρνιόμαστε τους υδατάνθρακες και τα δημητριακά ... απλά προτιμούμε να είναι ολικής άλεσης που ... αδυνατίζουν !”

Μπορεί να ακούγεται χαζό ... αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό ! Μπορεί να μην μας αδυνατίζουν άμεσα τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά βοηθούν εμμέσως να χάσουμε βάρος ! Πώς ;;; Μα φυσικά δημιουργώντας μας έντονο αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ! Τι σημαίνει αυτό ; Λιγότερες λιγούρες και άρα λιγότερες επιδρομές στο ψυγείο !

Νο 5 παραδοχή - κόλπο : “Τα στερεά λίπη είναι “κακά” για την υγεία ... ενώ τα υγρά λίπη είναι “καλά” και ωφελούν τον οργανισμό !”

Πρέπει να αποφεύγεις τα λίπη σε στερεά μορφή (όπως το βούτυρο ή η μαργαρίνη ... ακόμα και το λάδι καρύδας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα αλλαντικά) και να προτιμάς τα λίπη σε υγρή μορφή όπως είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...