Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πόσο κοστίζουν οι ακριβότεροι καφέδες του κόσμου;

Πόσο κοστίζουν οι ακριβότεροι καφέδες του κόσμου;

Λατρεύεις τον καφέ και δεν ξεκινάς τη μέρα σου αν δεν πιεις πρώτα ένα φλιτζάνι εσπρέσο, ελληνικό, φίλτρου ή στιγμιαίο; Και εμείς το ίδιο. Πόσα όμως θα ήσουν διατεθειμένος να πληρώσεις για τον καφέ σου; Γιατί κάποιοι πραγματικά δεν διστάζουν να φτάσουν στα άκρα!

Ε ναι λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι καφέδες που αν ακούσεις πόσο κοστίζουν, δεν θα παραπονεθείς ποτέ ξανά για τα επιπλέον €0,10-€0,20 που προστίθενται κατά καιρούς στο πακέτο καφέ που αγοράζεις από το super market.

kafes-maroco

El Injerto (Huehuetenango, Γουατεμάλα) – $45,10 το ½ κιλό
Προέρχεται από την περιοχή Huehuetenango της Γουατεμάλας και το 2006 κέρδισε το βραβείο Cup of Excellence, το πιο σημαντικό βραβείο που αφορά την ποιότητα ενός καφέ. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που η τιμή του φτάνει τα $45,10 για μισό κιλό καφέ.

Fazenda Santa Ines (Minas Gerais, Βραζιλία) – $50 το ½ κιλό
Καλλιεργείται στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στην πολιτεία Minas Geraiz και η παραγωγή του στη φάρμα Fazenda Santa Ines είναι αρκετά εντυπωσιακή, καθώς ακολουθούνται ακόμη παραδοσιακές τεχνικές, χωρίς καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία. Η γεύση του πάλι θυμίζει τη γλυκύτητα μούρων και καραμέλας.

Jamaican Blue Mountain (Wallenford Estate, Τζαμάικα) – $63 το ½ κιλό
Στα μαγευτικά Blue Mountains της Τζαμάικα παράγεται ο φίνος, ομώνυμος καφές, που είναι γνωστός για την ήπια και λιγότερο πικρή γεύση του. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημος σε διάφορα μέρη του κόσμου (με το 80% να εξάγεται στην Ιαπωνία), κάτι που οδήγησε και σε αύξηση της τιμής του. www.wallenford.com

St.-Helena-Coffee

St. Helena Coffee Company’s Island (St. Helena, Νότιος Ατλαντικός) – €70 ευρώ το ½ κιλό
Το νησί St. Helena βρίσκεται περίπου 1900 χιλιόμετρα από την ακτή της Αφρικής κι εκεί είναι που καλλιεργείται και παράγεται αυτός ο ακριβός καφές. Η δημοφιλία του οφείλεται στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος τον εκθείαζε και μάλιστα φύτευε και ο ίδιος τους σπόρους του στο νησί.

Hacienda-la-Esmeralda

Hacienda La Esmeralda (Boquete, Παναμάς) – $117,50 το ½ κιλό
Καλλιεργείται αποκλειστικά στη μικρή πόλη Boquete του Παναμά κι έχει τόσο μοναδική γεύση, ώστε τον λατρεούουν σε όλο τον κόσμο, παρά την “τσιμπημένη” τιμή του. Καλλιεργείται κυρίως στη σκιά παλιών δέντρων guava κι έχει κατακτήσεις πολλές φορές την πρώτη θέση σε διαγωνισμούς καφέ.

kopi luwak cup

luwak

Kopi Luwak (Ινδονησία) – έως και $600 το ½ κιλό
Χωρίς υπερβολές πρόκειται για έναν από τους πιο σπάνιους και ακριβούς καφέδες στον κόσμο και όχι άδικα, μιας και έχει μοναδικό άρωμα, ήπια αλλά πολύ χαρακτηριστική γεύση και σοκολατένια επίγευση. Βέβαια, ο Kopi Luwak πέρα από την τιμή του και την ξεχωριστή γεύση του είναι γνωστός και για τον ιδιαίτερο τρόπο παραγωγής του. Για την ακρίβεια, οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από τα περιττώματα του χαριτωμένου νυκτόβιου αιλουροειδούς Luwak! Τα luwak, λοιπόν, καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τους πιο ώριμους και μυρωδάτους καρπούς από τα καφεόδεντρα (ποικιλία Arabica) και στο στομάχι τους τα πρωτεολυτικά ένζυμα εισχωρούν στους σπόρους του καφέ μειώνοντας τα πεπτίδια και πολλαπλασιάζοντας τα αμινοξέα. Κατόπιν, αφού αποβληθούν οι κόκκοι του καφέ αχώνευτοι, περισυλλέγονται, πλένονται, στεγνώνονται και αφήνονται να ωριμάσουν στον ήλιο, μέχρι να αποκτήσουν ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερο άρωμα. Η μοναδική αυτή διαδικασία παράγει έναν πραγματικά μοναδικό καφέ.

Black Ivory Coffee (Ταϊλάνδη) – $900 το ½ κιλό
Αν σε σόκαρε η τιμή και ο τρόπος παραγωγής του Kopi Luwak, που να ακούσεις για τον Black Ivory που είναι πιο ακριβός και παράγεται από περιττώματα ελέφαντα! Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, τη γευστική πινελιά στον καφέ κάνουν τα ένζυμα στο στομάχι του ζώου, που κάνουν τους κόκκους να χάνουν την οξύτητα τους και να αποκτούν πιο ήπια γεύση. Όσο για την τσιμπημένη του τιμή, οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή του είναι πολύ μικρή σε σχέση με το πόσο καφέ χρειάζεται να καταναλώσουν οι ελέφαντες.

kafes

https://www.olivemagazine.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...