Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης

Πέθανε ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης, μετά από μάχη με τον καρκίνο  μάχη με τον καρκίνο.   

Ο Σάμης Γαβριηλίδης ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο του βιβλίου το 1977 με τις Εκδόσεις Πλέθρον και το 1988 ίδρυσε τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Για δεκαετίες, ο εκδοτικός οίκος αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους των γραμμάτων.   «Για τους φίλους μου το όνομά μου είναι Σάμης, για όσους με γνωρίζουν από τα παιδικά μου χρόνια Σαμίκος. Η μητέρα μου, Καρολίνα Γαβριηλίδου, ήταν επιζήσασα του Άουσβιτς, του Νταχάου, του Μπέργκεν Μπέλσεν, με αριθμό στο χέρι της 40382. Εγώ χαρακτηρίζομαι όμηρος δεύτερης γενιάς, δεν ξέρω γιατί», έγραφε παλιότερα.

   Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Εφημερίδα των Συντακτών είχε περιγράψει πώς μπήκε στο χώρο των εκδόσεων:

   ― Πώς άρχισε το ταξίδι σου στον χώρο τον εκδόσεων;

― Εντελώς τυχαία, όπως όλα τα καλά. Μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1975, εποχή που αρχίσαμε να διαβάζουμε σε ποσότητα, που γρήγορα έγινε και ποιότητα, ένας πολύ φίλος, με τον οποίο παίζαμε μπάλα κάθε Σάββατο, άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο, το Πλέθρον, με τη νύφη του, που δεν μπορούσαν όμως να το κρατήσουν κι έτσι το ανέλαβα για να βοηθήσω. Αυτό ήταν. Στους δύο μήνες του είπα πως ή θα γίνω συνέταιρος ή θα ανοίξω δικό μου βιβλιοπωλείο. Γρήγορα κατάλαβα πως, για να υπάρξουμε, έπρεπε να αρχίσουμε και να εκδίδουμε. Ετσι το 1977 ξεκίνησαν και οι Εκδόσεις Πλέθρον, που συνδιεύθυνα μέχρι το 1986, όταν και χωρίσαμε. Από το 1988 ξεκίνησαν λοιπόν οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης.

 Η πολιτική κηδεία του θα γίνει τον Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Α΄Νεκροταφείο.  

Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του εκδότη:

«Η Εταιρεία Συγγραφέων, μαζί με όλη την οικογένεια του βιβλίου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη. Η παρουσία του στον εκδοτικό χώρο, από το 1977 με τις εκδόσεις Πλέθρον και από το 1988 με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, άφησε το αποτύπωμά της στα ελληνικά γράμματα. Ο φιλόξενος χώρος του Poems & Crimes έγινε τόπος συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών, με πολλές εκθέσεις, παρουσιάσεις και μουσικές/ ποιητικές βραδιές. Ο Σάμης υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και θα τον θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση [...] Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια

 Πηγή: www.lifo.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...