Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

8 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται από όλο τον κόσμο η Ημέρα της Γυναίκας. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ το 1977 προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα των γυναικών και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν.

Η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη ως Εθνική Ημέρα Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση ενός περιστατικού που περιλάμβανε τη συμμετοχή γυναικών, εργατριών κλωστοϋφαντουργίας σε μια διαμαρτυρία στις 8 Μαρτίου 1857.

Η πρόταση τριών Γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) κατά τη διάρκεια του δεύτερου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τον Αύγουστο του 1910, αποτέλεσε την αφετηρία έτσι ώστε να θεωρηθεί η 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σκοπό την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος για τις γυναίκες, που μέχρι τότε αποτελούσε μοναδικό προνόμιο για τους άνδρες.

Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη συγκεκριμένη μέρα στον αγώνα των γυναικών ενάντια στον covid-19. Το γυναικείο φύλο αποτελεί την πλειοψηφία του υγειονομικού προσωπικού ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού το ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας έχει αυξηθεί.

Μερικές από τις μεγαλύτερες γυναίκες ελληνίδες που έζησαν και έδρασαν τον 20ο αιώνα και κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία ήταν η Μελίνα Μερκούρη, με τεράστια πορεία τόσο στο χώρο του θεάματος όσο και σε εκείνον της πολιτικής, η Μαρία Κάλλας που έκανε γνωστό και προσβάσιμο το λυρικό τραγούδι για το ευρύ κοινό αλλά και η Αμαλία Φλέμινγκ, επιστήμονας,πολιτικός και δημιουργός του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...