Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Βουλγαρία έλκει τις Ελληνικές επιχειρήσεις!

Η Βουλγαρία έλκει τις Ελληνικές επιχειρήσεις!

Η οικονομική ύφεση και η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά και μια σειρά άλλοι λόγοι, όπως το ασταθές φορολογικό πλαίσιο που υφίσταται στην Ελλάδα, οδήγησαν αρκετές εταιρείες να αλλάξουν την έδρα της δραστηριοποίησής τους ώστε να επιβιώσουν και να διασώσουν τις θέσεις εργασίας τους. 

Η Βουλγαρία, που ανέκαθεν ήταν γνωστή για τους ανταγωνιστικούς μισθούς της, αποτέλεσε μια χώρα-δέλεαρ για τις επιχειρήσεις, που είδαν στη γειτονική χώρα και μια νέα αγορά για τα προϊόντα τους. Το γεγονός μάλιστα ότι η Βουλγαρία εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους οικονομικούς δεσμούς μας μαζί της, καθώς αποτελούμε πια μέλη της ίδιας ομάδας κρατών.  

Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρηματικές επενδύσεις στη Βουλγαρία είναι η

κοντινή της απόσταση από την Ελλάδα – και δη τη Βόρεια. Έτσι δεν είναι λίγοι πλέον οι Βορειοελλαδίτες που εργάζονται στη Βουλγαρία και γλιτώνουν από τον εφιάλτη της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική περιφέρεια, ή εκείνοι που κάνουν τα ψώνια τους στη Σόφια και σε άλλες πόλεις εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές και αυξάνοντας τον τζίρο των εκεί ελληνικών επιχειρήσεων. 

Αυτή η «αιμοδοτική» σχέση ανάμεσα σε δύο λαούς που έχουν φιλικές σχέσεις και το ίδιο θρήσκευμα δημιουργεί μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win-win situation) και παγιώνει ισχυρές συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι πιο εύποροι Βούλγαροι μάλιστα δείχνουν να προτιμούν τις ομορφιές της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν κι αυτοί τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό. 

Ωστόσο και η Βουλγαρία δεν στερείται ελκυστικών τουριστικών προορισμών, κάτι που δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Σαντάνσκι, μια μικρή πόλη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα την οποία επισκέπτονται ανελλιπώς οι Βορειοελλαδίτες, όπως και τα κοντινά καζίνα της, και το Μπόροβετς, ένα όμορφο κέντρο χειμερινού τουρισμού που έχει γίνει για τους Θεσσαλονικείς ό,τι και η Αράχωβα για τους Αθηναίους.

Σε όλες αυτές τις περιοχές αλλά και σε πολλές ακόμη δραστηριοποιούνται ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά σε χώρους όπως η εστίαση, η φιλοξενία και η αναψυχή, τομείς όπου ο Έλληνας παραδοσιακά διαπρέπει και χάρη στο εμπορικό του δαιμόνιο κυριαρχεί. Πόσω μάλλον όταν δεν έχει απέναντί του ένα κράτος που να τον φορολογεί βάναυσα και να αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα σχεδόν σαν… αμαρτία. 

Ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βουλγαρία εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους ντόπιους, ενώ και η τεχνογνωσία στην οποία αναμφίβολα υπερέχουμε ανεβάζει το επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή. 

Επιπλέον κάποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως η χαμηλή φορολογία φυσικών προσώπων (10%), ο εταιρικός φόρος 10%, ο ΦΠΑ 20% και οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, έχουν κάνει τη Βουλγαρία εξαιρετικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και τη χώρα μας την τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη εκεί, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία! Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με υψηλό μερίδιο, της τάξεως του 30%, στο τραπεζικό ενεργητικό αλλά και στις συνολικές καταθέσεις που υπάρχουν στη Βουλγαρία. 

Το μόνο που μένει σε εμάς ως χώρα είναι να αφουγκραστούμε τον τρόπο με τον οποίο οι γείτονες γίνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο ελκυστικοί στα μάτια των επενδυτών. Και να τους μιμηθούμε όπου χρειάζεται…           


Πηγή περαιτέρω ενημέρωσης: http://bulgary.gr




Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...