Menu
RSS
Τετάρτη, 08/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ένας αξέχαστος γραφικός τύπος της Πάτρας … από τη Γορτυνία!

Ένας αξέχαστος γραφικός τύπος της Πάτρας … από τη Γορτυνία!
Οι Ωραίοι Τρελοί της Παλιάς Πάτρας είναι ένα βιβλίο εντελώς ξεχωριστό! Άνθρωποι οι οποίοι - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - έζησαν στις παρυφές της κανονικότητας, που έγιναν αντικείμενο πολλές φορές χλευασμού ή οίκτου, κεντρικές και οικείες φιγούρες που κάθε πόλη και χωριό έχει (όπως είναι γνωστό)... αποτελούν ένα πρωτότυπο μα και πολύ δύσκολο στην διαχείρισή του θέμα για ένα βιβλίο.

Όχι όμως για τον αείμνηστο Νίκο Ε. Πολίτη, ο οποίος κατάφερε να μας χαρίσει ένα μοναδικό πραγματικά βιβλίο από τις εκδόσεις Πρωτοπορία. Ο Νίκος Ε. Πολίτης δεν δείχνει καν πως προσπαθεί να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί. Με το ανεπανάληπτο δικό του τρυφερό χιούμορ, μπόρεσε να μας παρουσιάσει στις σελίδες αυτού του βιβλίου, τα χούγια, τις παραξενιές, τις φάρσες και τους ντόρους που γίνονταν στην παλιά Πάτρα.
Στο βιβλίο αυτό, όπως γράφει το thebest.gr, γίνεται αναφορά και σε έναν Γορτύνιο!

Ο ΚΟΥΤΑΛΑΣ

Λεγόταν Δημήτριος Βγενής και καταγόταν από χωριό της Γορτυνίας. Σε ηλικία μεταξύ 25 και 30 ήρθε στην Πάτρα κα έγινε πλανόδιος μικροπωλητής ψιλικών.Γύριζε στις γειτονιέςκρατώντας δύο μεγάλα καλάθιαένα σε κάθε χέρι, με μανταλάκια, κλωστές, δαχτυλήθρες, βελόνια κ.α. Περπατούσε 5 με 10 χιλιόμετρα την ημέρα.Ηταν πανύψηλος με βιβλική γενειάδα και εντελώς ανεξίκακος. Τα ρούχα του ήταν χιλιομπαλωμένα αλλά καθαρά.

Ασκούσε το επάγγελμα του έως το 1958, όταν ήταν 100 χρονών.

Τότε αρρώστησε και μετά από ενέργειες των γειτόνων μπήκε στο Πτωχοκομείο με κυκλοφορικό πρόβλημα και μυοκαρδίτιδα.Έσβησε ήσυχα στο κρεβάτι του στα 102 χρόνια του από γεροντική εξάντληση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...