Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Είσαι νέος; Ταξίδεψε ΔΩΡΕΑΝ σε όλη την Ευρώπη!

Είσαι νέος; Ταξίδεψε ΔΩΡΕΑΝ σε όλη την Ευρώπη!

Σε μια περίοδο που η ΕΕ προσπαθεί να εξέλθει της κρίσης και να αντιμετωπίσει φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, σε θεσμικό επίπεδο λαμβάνονται πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εσωτερικής συνοχής με στόχο την απόκτηση ενιαίας ταυτότητας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η έννοια του «πολίτη του κόσμου» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια «γεύση» του πλανήτη στον οποίο κατοικούν.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που δίνει τη δυνατότητα σε 7.000 μαθητές σχολείων να ταξιδέψουν εντελώς δωρεάν και να εξερευνήσουν τις ομορφιές και τις πολιτισμικές διαφορές των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εν λόγω πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, υλοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Είναι της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ – αρκετά λιγότερα από τα 5,4 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – και αφορά στη μεταφορά φοιτητών μέσω του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου InterRail.

Το τρένο φυσικά και δεν επελέγη τυχαία ως μέσο μεταφοράς. Δεν είναι τόσο το μειωμένο κόστος και η μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σύγκριση με άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα το αεροπλάνο ή το πλοίο. Βασικό κριτήριο ήταν το ότι αποτελεί το πιο φιλικό μεταφορικό μέσο προς το περιβάλλον, έναν τομέα στον οποίο οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση.

Όσο για τους τυχερούς που θα ετοιμάσουν βαλίτσες για άλλους προορισμούς και θα έχουν στη δικαιοδοσία τους εισιτήρια συνολικής αξίας 530 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση ενδιαφέροντος συμμετοχής έως τις 30 Ιουνίου μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής αδελφοποίησης eTwinning για ταξίδια που θα γίνουν από τον Αύγουστο του 2017 έως το τέλος του 2018.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι προεργασίες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, όταν το ΕΚ πέρασε ψήφισμα ζητώντας να δοθούν σε όλους τους νέους ηλικίας 18 ετών δωρεάν εισιτήρια InterRail, με τη μορφή μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών. Η Κομισιόν ανέφερε ότι το αρχικό κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, γι’ αυτό και έγινε αλλαγή του αρχικού business plan.

To περιορισμένο budget που συνεπάγεται και περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, έφερε – όπως ήταν αναμενόμενο- την αντίδραση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για ελεύθερες σιδηροδρομικές μετακινήσεις, με τα μέλη του να χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Κομισιόν ως «χαμένη ευκαιρία».

http://www.fortunegreece.com/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...