Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα 10 πιο γνωστά σάντουιτς του κόσμου!

Τα 10 πιο γνωστά σάντουιτς του κόσμου!

Αυτό το κείμενο έχει μόνο ένα σκοπό. Και είναι ένας σκοπός σαδιστικός. Αυτό το κείμενο έχει ως στόχο να κάνει τα σάλια σου να τρέχουν κοιτώντας τα σάντουιτς που θα σου δείξουμε.

Εδώ θα δεις τα δέκα καλύτερα σάντουιτς του κόσμου. Μια δεκάδα η οποία έχει προκύψει με βάση το ποια είναι τα πιο δημοφιλή ανάμεσα σε όσους τρώνε τέτοιες λιχουδιές όσο πιο συχνά μπορούν.

Και επειδή θα είναι μάλλον δύσκολο να ταξιδεύσετε σε όλες τις χώρες καταγωγής των συγκεκριμένων σάντουιτς μπορείτε απλά να επιχειρήσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας.

Ακολουθεί αυτό το… νόστιμο top-10:

10/ French dip από το Λος Άντζελες



Τι και αν έχει όνομα που θυμίζει Γαλλία; Το French Dip αποτελεί σήμα-κατατεθέν της αμερικανικής κουζίνας, που απλά «δανείζεται» την ονομασία του από το γεγονός οτί η μπαγκέτα που χρησιμοποιείται ονομάζεται και french roll. Στο εσωτερικό του μπαίνει μουστάρδα, τυρί, και σιγομαγειρεμένο και λεπτοκομμένο μοσχάρι. Στην ιδανική του εκδοχή συνοδεύεται με τη δική του σάλτσα σε ξεχωριστό πιάτο και φυσικά πατάτες τηγανιτές.

9/ Arepa από την Βενεζουέλα και την Κολομβία



Ως βάση του έχει το στρογγυλό ψωμάκι από καλαμπόκι που φτιάχνουν στη Βενεζουέλα και την Κολομβία που λέγεται Arepa, όνομα που δανείζεται και το ίδιο το σάντουιτς. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται αλλάζουν και δεν είναι συγκεκριμένα καθώς είναι το είδος του ψωμιού που το καθορίζει και όχι τα ίδια τα υλικά. Τα πιο στάνταρ υλικά πάντως είναι το τυρί, το αβοκάντο, η ντομάτα, το κρέας, το κοτόπουλο, τα αβγά και γαρίδες με διάφορους συνδυασμούς προφανώς.

8/ Katsu Sando από την Ιαπωνία




Το Katsu Sando είναι ένα σάντουιτς που αποτελεί την… «σαντουιτσίστικη» εκδοχή του γιαπωνέζικου φαγητού tonkatsu. Στην Ιαπωνία το Katsu Sando είναι η νούμερο ένα επιλογή όσων τρώνε στα όρθια μετά την δουλειά τους ή σε κάποιο διάλειμμα από αυτή (κάτι σαν τα δικά μα σουβλάκια), το βασικό του συστατικό είναι το παναρισμένο χοιρινό και το μεγάλο προσόν του η σάλτσα που χρησιμοποιείται.

7/ Po’ boy από την Νέα Ορλεάνη



Κλασικό σάντουιτς της Νέας Ορλεάνης, περιέχει τηγανητά θαλασσινά ή κάποιο είδος ψαριού. Μπορεί να περιέχει για παράδειγμα γαρίδες ή φιλέτο λευκού ψαριού ή στρείδια ή καβουρόψιχα και λαχανικά όπως το μαρούλι και η ντομάτα. Ένα από τα χαρακτηριστικά της γεύσης του είναι η remoulade, μια πικάντικη σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα και την μουστάρδα σε συνδυασμό με σκόρδο, ταμπάσκο, πάπρικα και αλάτι.

6/ Cemita από το Μεξικό





Άλλο ένα σάντoυιτς που παίρνει το όνομά του από το είδος του ψωμιού μέσω του οποίου φτιάχνεται καθώς cemita ονομάζεται το στρογγυλό ψωμάκι του. Το συγκεκριμένο σάντουιτς περιέχει συνήθως κάποιο είδος κρέατος καθώς και τυρί, αβοκάντο, κρεμμύδια και κάποια σάλτσα. Γενικά, ποικίλει ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται μιας και το βασικό του συστατικό είναι το ίδιο το ψωμί.

5/ Vada Pav από Ινδία



Το μοναδικό burger θα γουστάρει μέχρι και ο πιο φανατικός χορτοφάφος, το Vada Pav φτιάχνεται με μπιφτέκι πατάτας που περιέχει κόλιανδρο και διάφορα μπαχαρικά όπως το τσίλι, ο κουρκουμάς, οι σπόροι μουστάρδας και το σκόρδο. Είναι τόσο νόστιμο που αν και αρχικά θεωρούταν street food, πλέον αποτελεί τουριστικό προϊόν της Ινδίας και σερβίρεται ακόμα και στα πιο ακριβά εστιατόριά της.

4/ Smorrebrod από την Δανία



Οι Δανοί έχουν φετίχ με τα ανοιχτά σάντουιτς και το εύρος των γεύσεων που παίζουν σε αυτά καλύπτει όλα τα γούστα. Τα smorrebrod παρασκευάζονται με ψωμί σίκαλης και πάνω τους τοποθετείται ό,τι μπορείς να φανταστείς: αλλαντικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, τυρί, βραστό αυγό, αγγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι και άλλα λαχανικά ενώ τα Χριστούγεννα συνηθίζουν τα φτιάχνουν με ψητό χοιρινό και σάλτσα μήλου.

3/ Banh Mi από το Βιετνάμ



Banh Mi είναι το όνομα της φημισμένης βιετναμέζικης μπαγκέτας που φτιάχνεται με σταρένιο αλεύρι και αλεύρι ρυζιού. Το σάντουιτς περιέχει πανσέτα, λουκάνικο, χοιρινά μπιφτέκια και χοιρινά κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας, πατέ, κοτόπουλο, σαρδέλες από κονσέρβα, τυρί, τηγανητά αβγά και τόφου. Επίσης, ανάλογα με τα… γούστα, προστίθενται κόλιανδρος, λαχανικά, τουρσιά και πικάντικες σάλτσες.

2/ Zapiekanka από την Πολωνία



Το πιο πληθωρικό σάντουιτς του κόσμο καθώς το μέγεθος της μπαγκέτας που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί είναι τεράστια και στο εσωτερικό της μπαίνει… πολύ πράγμα: μανιτάρια, τυρί, κρέας και λαχανικά και ταυτόχρονα άφθονο κέτσαπ και μπόλικη μαγιονέζα ή/και μουστάρδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως αν φας ένα Zapiekanka μάλλον έχεις χορτάσει για όλη την μέρα…

1/ Πιτόγυρο από… την Ελλάδα



Είναι σάντουιτς θα μου πείτε; Υπάρχει μεγάλη διαμάχη και μέσα στην Ελλάδα όπως γνωρίζουμε όλοι και η αθηναϊκή οπτική και αυτή της Θεσσαλονίκης διαφέρουν. Στο εξωτερικό πάντως δίνουν δίκιο στη Θεσσαλονίκη και λογίζουν το πιτόγυρο ως σάντουιτς και δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Δεν χρειάζεται να πουμε καν πως φτιάχνετε το πιτόγυρο: αν διαβάζετε αυτό το κείμενο σημαίνει πως ξέρετε ελληνικά και δεν παίζει να μην ξέρετε τι σημαίνει πιτόγυρο.

http://menshouse.gr/

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...