Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρόμος στη Βαρκελώνη| 13 νεκροί, 100 τραυματίες (τρεις Έλληνες) - Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος

Τρόμος στη Βαρκελώνη| 13 νεκροί, 100 τραυματίες (τρεις Έλληνες) - Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος
Η σκιά της τρομοκρατίας κάλυψε τον ουρανό την Ευρώπη. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Βαρκελώνης, η οποία θρηνεί για την απώλεια 13 ανθρώπων, ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι καταλανικές αρχές.

Το σκηνικό του τρόμου εκτυλίχθηκε στον μεγάλο πεζόδρομο Las Ramplas στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανθρώπους.  Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί από τις ισπανικές αρχές αν πράγματι ήταν μία οργανωμένη επίθεση από τους τζιχαντιστές, ή αν έδρασε μόνος του ο οδηγός, με ή χωρίς συνεργάτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ανέβηκε στον πεζόδρομο και με μεγάλη ταχύτητα οδηγούσε το όχημά του πάνω στους πεζούς, οι οποίοι έντρομοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν.

Η ισπανική αστυνομία απέκλεισε και εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, λίγες μόλις ώρες αφότου ένα βανάκι έπεσε πάνω στο πλήθος στον πολυσύχναστο, κεντρικό δρόμο Las Ramplas, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 100.

Η ανακοίνωση της ανάληψης ευθύνης έγινε μέσα από το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών του ISIS, το Amaq. 

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και εξετέλεσαν την επιχείρηση, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού» μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Μία Ελληνίδα με τα παιδιά της ανάμεσα στους τραυματίες

Μέλη ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη. Την ίδια ώρα υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα δηλώνουν ρητά ότι έχει επιβεβαιωθεί ο τραυματισμός μόνο μίας Ελληνίδας από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.  

Η κυρία Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δύο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρύτερα τραύματα φέρουν τα δύο παιδιά.

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κυρία Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Fernando Turró Homedes, επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυρία Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

Το όνομα και η φωτογραφία του Μαροκινού που νοίκιασε το βαν


Το όνομα και τη φωτογραφία του άνδρα που φέρεται να νοίκιασε το λευκό βαν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στους πεζούς στη Las Rampla της Βαρκελώνης έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική πολιτοφυλακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το όχημα νοικιάστηκε στο όνομα του Driss Oukabir (Ντρις Ουκαμπίρ), από την πόλη Santa Perpetua de la Mogada, ο οποίος κατάγεται από το Μαρόκο.

Ο άνδρας που φέρεται να νοίκιασε το λευκό βαν



Σύμφωνα με περιγραφές των αστυνομικών, ο οδηγός του μικρού φορτηγού ήταν ύψους 1,70μ. και φορούσε λευκό πουκάμισο με μπλε ρίγες.

Ο δράστης, αφού επιτέθηκε στους πεζούς, διέφυγε με τα πόδια και αναζητείται από την αστυνομία, ενώ δεν αποκλείεται να είναι εκείνος που έχει εισβάλει στο τουρκικό εστιατόριο, 200 μέτρα απόσταση από το σημείο της επίθεσης στη Las Rampla. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και συνεργάτης.

Πριν από λίγη ώρα, η καταλανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο εικονιζόμενος Ντρις Ουκαμπίρ.

Δείτε το βίντεο με τη σύλληψη του υπόπτου...

protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...