Menu
RSS
Τρίτη, 21/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκυμοσύνη - Τι είναι το Καρδιοτοκογράφημα;

Εγκυμοσύνη - Τι είναι το Καρδιοτοκογράφημα;
Ένα έμβρυο που οξυγονώνεται φυσιολογικά και έχει φυσιολογική λειτουργία στο νευρικό σύστημα, παρουσιάζει περιοδικές επιταχύνσεις στον ρυθμό της καρδιάς του.
Οι επιταχύνσεις σχεδόν πάντα συμβαίνουν κατά την διάρκεια κάποιας εμβρυϊκής κίνησης.

Επίσης, είναι δυνατό να οφείλονται σε μερική συμπίεση του ομφαλίου λώρου, η οποία προκαλεί παροδική απόφραξη της ομφαλικής φλέβας.

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου είναι η φυσιολογική απάντηση στη μείωση της παροχής αίματος στο έμβρυο.

Επίσης, προς το τέλος της κύησης υπάρχει φυσιολογικά στον καρδιακό παλμό του εμβρύου μία μεταβλητότητα παλμό με παλμό, η οποία φαίνεται να οφείλεται στη δράση των επιταχυντικών και επιβραδυντικών καρδιαγγειακών αντανακλαστικών.

Η απουσία της μεταβλητότητας αυτής θεωρείται σημείο εμβρυϊκού κινδύνου.

Στα πλαίσια αυτής της εξέτασης ελέγχονται οι επιταχύνσεις της καρδιακής λειτουργίας μετά από τις κινήσεις του εμβρύου (ελέγχονται περίπου τέσσερις κινήσεις του εμβρύου), καθώς και η διακύμανση του καρδιακού ρυθμού.

Περιστασιακά το καρδιοτοκογράφημα μπορεί να χρειασθεί 40 ή περισσότερα λεπτά για να καταδείξει επιταχύνσεις του καρδιακού ρυθμού, λόγω των εμβρυϊκών κύκλων ύπνου – εγρήγορσης οι οποίοι διαρκούν περίπου 20 λεπτά.

Επίσης χρησιμοποιείται για να καταγράψει το βαθμό συσταλτικότητας της μήτρας (δηλαδή τις συσπάσεις).
Με το καρδιοτοκογράφημα ελέγχουμε το έμβρυο καθ΄ όλη τη διάρκεια του τοκετού και συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα αντίστοιχο μηχάνημα θα βρίσκεται δίπλα σας κατά τον τοκετό σας.

Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι:


  • Το καρδιοτοκογράφημα είναι μία τυπωμένη απεικόνιση του ρυθμού της καρδιάς του μωρού σας και της δραστηριότητας των μυών της μήτρας σας (συσπάσεις).
  • Χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του τοκετού για να εκτιμήσει την αντίδραση του μωρού στις συσπάσεις της μήτρας, αλλά και στην εγκυμοσύνη για να εντοπίσει πιθανά προβλήματα.
  • Στα υγιή μωρά συχνά επιταχύνεται ή αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς τους και αυτή η αλλαγή συνήθως σχετίζεται με τις εμβρυϊκές κινήσεις που προκαλούνται από διάφορες αιτίες.
  • Επίσης συχνή είναι η επιβράδυνση του ρυθμού της καρδιάς, ακολουθώντας τις εμβρυϊκές κινήσεις ή τις συσπάσεις της μήτρας. Ωστόσο οι επαναλαμβανόμενες επιβραδύνσεις είναι ένα πιθανό σημάδι “εμβρυϊκής δυσφορίας”.
  • Από την συνεκτίμηση των παραμέτρων της εξέτασης μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση της εγκυμοσύνης και τελικά να διαπιστωθεί αν η γενική κατάσταση του μωρού είναι καλή.
  • Το καρδιοτοκογράφημα είναι ίσως η πιο απλή προγεννητική εξέταση για τον έλεγχο της "καλής υγείας" του μωρού, που όμως μπορεί να εντοπίσει σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτό αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ένα ενημερωτικό ιατρικό άρθρο από την επίσημη ιστοσελίδα του Δρ. Ανδρέα Κόμη Μαιευτήρα- Γυναικολόγου 

Δείτε περισσότερα Εδώ!

Δείτε ακόμα:

Γνωρίζετε το Test Pap Μαστού Halo;

e3ae103fe3d40ff2febc6da7de5a1e2d L

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...