Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ένα βίντεο γεμάτο ... φράσεις από στίχους τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου! (vd)

Ένα βίντεο γεμάτο ... φράσεις από στίχους τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου! (vd)

Φράσεις από τραγούδια του ποιητή Νίκου Γκάτσου ανέβηκε στο Youtube. Ακούγεται το ορχηστικό κομμάτι "Η μπαλάντα του Ούρι", από τον κύκλο τραγουδιών των Μ. Χατζιδάκι-Ν.Γκάτσου "Αθανασία", που κυκλοφόρησε το 1976 με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και της Δήμητρας Γαλάνη.

Η δημοσιογράφος και ποιήτρια Στέλλα Βλαχογιάννη γράφει για το Νίκο Γκάτσο: "Γεννήθηκε το 1911 (ή 1914) στην Κάτω Ασέα της Αρκαδίας και απεβίωσε το 1992.

Ο πατριάρχης του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού και το ποιητικό alter ego του Μάνου Χατζιδάκι. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους σημαντικούς μουσικούς με τους οποίους συνυπόγραψε την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Με τη μοναδική του ποιητική συλλογή, "Αμοργός"(1943), που μελοποιούνταν χρόνια από το Χατζιδάκι για να κυκλοφορήσει τελικά μετά το θάνατο και των δύο, θεωρούνταν πάντα ο ποιητής στο τραγούδι.

Υπέγραφε συνήθως κύκλους τραγουδιών. Πολυγραφότατος, απέφυγε όσο γινόταν τις ευκολίες της τεράστιας εμπειρίας του και μέχρι το τέλος της ζωής του τροφοδοτούσε το ελληνικό τραγούδι με την υψηλή αισθητική του λόγου του, την ευγένεια και την αξιοπρέπεια. Άνθρωπος που έζησε μακριά από τη βουή της αγοράς, σημάδεψε καθοριστικά το ελληνικό τραγούδι αλλά και τον πολιτισμό γενικότερα του 20ού αιώνα."

Επίσης, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει πως όλοι οι στιχουργοί προσπαθούν με τα τραγούδια τους ν' αγγίξουν την ποίηση, σε αντίθεση με το Γκάτσο που ήταν ένας ποιητής που έγραφε τραγούδια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...