Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΟΑΕΔ: Οι πρώτες θέσεις κοινωφελούς εργασίας

ΟΑΕΔ: Οι πρώτες θέσεις κοινωφελούς εργασίας
Ολοκληρώθηκε η κατανομή των πρώτων 4.213 προσλήψεων από τις 15.000 που θα πραγματοποιηθούν συνολικά μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η πρώτη προκήρυξη αφού προσωρινά καθυστερεί λόγω της αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και την μη υπογραφή του προγράμματος αφού είναι απαραίτητη λόγω της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η κατανομή για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ, που ήδη έχει σταλεί στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας, εν όψει και της προκήρυξης του νέου προγράμματος για τα γνωστά πεντάμηνα, έχει ως εξής:

1. Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 1.700 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας.

2. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα γίνουν 831 προσλήψεις.

3. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα γίνουν 600 προσλήψεις.

4. Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχουν κλειδώσει 461 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας.

5. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα γίνουν 228 προσλήψεις.

6. Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχουν οριστικοποιηθεί 185 προσλήψεις μέσω κοινωφελούς εργασίας.

7. Στο υπουργείο Τουρισμού 89 προσλήψεις.

8. Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 68 προσλήψεις.

9. Στο υπουργείο Εσωτερικών θα γίνουν 51 προσλήψεις μέσω κοινωφελούς εργασίας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι προσλήψεις για τα υπόλοιπα υπουργεία και κυρίως το Εργασίας, το Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα απορροφήσουν και το μεγαλύτερο τμήμα από τις 15.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας.

Στο υπουργείο Εργασίας και κυρίως στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προγραμματίζονται πάνω από 2.300 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού που θα συνδράμει τις υπηρεσίες των Ταμείων για την ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ενώ στο Υγείας οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 2.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας κυρίως τραυματιοφορέων που θα απασχοληθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας που είναι αρμόδιο για την υλοποίηση του νέου προγράμματος είναι να δημοσιοποιηθούν οι προκηρύξεις εντός του Νοεμβρίου όχι μόνο για τις 15.000 θέσεις στα υπουργεία αλλά και για τις άλλες 35.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και τις περιφέρειες, ώστε από τις αρχές Δεκεμβρίου να γίνουν και οι πρώτες προσλήψεις.

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προβλέπει την πρόσληψη ανέργων ως 66 ετών με συμβάσεις 5 μηνών και αμοιβή (μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις) 490 ευρώ, για ανέργους άνω των 25 ετών, και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

Η προτεραιότητα δίδεται στους μακροχρόνια ανέργους, όπως και σε ανέργους που διαμένουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο.

Στα κριτήρια μοριοδότησης και επιλογής των ανέργων που θα προσληφθούν για κοινωφελή εργασία λαμβάνονται υπόψη: Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. Πα τους πρώτους 12 μήνες δίδεται 1 μόριο για κάθε μήνα. Για τους επόμενους 12 μήνες δίδεται 1,5 μόριο ανά μήνα και για τους τελευταίους 12 μήνες ο άνεργος πριμοδοτείται με 2 μόρια ανά μήνα. Για παράδειγμα, υποψήφιος που θα υποβάλει αίτηση για την κοινωφελή εργασία και έχει 15 μήνες ανεργίας, θα πάρει 12 + 4,5 μόρια, δηλαδή 16,5 μόρια συνολικά. Ανεργος με 22 μήνες θα πριμοδοτηθεί με 12+15 μόρια, δηλαδή συνολικά με 27 μόρια για το διάστημα της ανεργίας του κ.ο.κ.

Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό. Θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2013. Αν τα εισοδη-ματικά όρια μείνουν ίδια με αυτά του 2012 (όπως και αναμένεται να συμβεί), τότε δικαίωμα υποβολής αιτήσεων αποκτούν όσοι δήλωσαν φέτος έως 30.000 ευρώ. Η μοριοδότηση διαμορφώνεται ως εξής: α) για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δίνονται 30 μόρια, από 12.000,01 έως 20.000 ευρώ δίδονται 20 μόρια και για εισόδημα από 20.000,01 ως 30.000 ευρώ ο άνεργος παίρνει 1.0 μόρια.

Βασικό κριτήριο είναι επίσης και η ηλικία. Ετσι, στην κοινωφελή εργασία οι άνεργοι που θα υποβάλουν αιτήσεις και είναι από 18 έως 29 ετών παίρνουν 20 μόρια, από 30 έως 54 ετών δικαιούνται 24 μόρια και από 55 ετών και άνω έχουν 18 μόρια. Επίσης για το κάθε ανήλικο παιδί της οικογένειας του ανέργου προστίθενται στην αίτησή του για κοινωφελή εργασία άλλα 12 μόρια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...