Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τετάρτη του Πάσχα ορίστηκε ως ημέρα εορτής του Οσίου Λεοντίου στη Βλαχέρνα‏

Η Τετάρτη του Πάσχα ορίστηκε ως ημέρα εορτής του Οσίου Λεοντίου
στη Βλαχέρνα‏

Μετά από απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, κάθε Τετάρτη του Πάσχα  θα εορτάζει ο ΟΣΙΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΣ, στην Ιερά Μονή Παναγίας των Βλαχερνών (στο όρος Καστανιά). Η καθιέρωση της εορτής αυτής, αποτελούσε στόχο και ευχή της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά έτη.

p>Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Πατέρα μας, που με αυτή την απόφασή του, δίνει σε όλους εμάς την ευκαιρία να αναβαπτισθούμε στην πνευματική κολυμβήθρα των βιωμάτων της πίστεως μας.

Για φέτος θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Τετάρτη του Πάσχα, στην Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου στη Βλαχέρνα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου. Ευχαριστούμε επίσης και τον Ιερέα του χωριού μας, π.Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο, και τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους.

- Ο Όσιος Λεόντιος καταγόταν από την Στεμνίτσα Γορτυνίας και το επώνυμό του ήταν Πασομένος. Ασκήτευσε στο βουνό «Καστανιά» (ίσως είναι ο αρχαίος «Κνάκαλος» κατά Παυσανία) πάνω από το χωριό Μπεμβελζενίκο, σήμερα ονομαζόμενο Βλαχέρνα Μαντινείας του Νομού Αρκαδίας. Εκεί έγινε κτίτορας του Μονυδρίου «της Παναγίας της Βλαχέρνας» λόγω παρουσίας εκεί της Εικόνας της Θεοτόκου της επιλεγόμενης «Βλαχέρνα». Μετέφερε με ασκί νερό, το τοποθετούσε στους άνυδρους πρόποδες του βουνού, στην περιοχή «Αϊ-Θανάσης» ή «Δέντρο», από όπου έπιναν οι διερχόμενοι πεζοπόροι. Ο συγχωριανός του τσοπάνης Γ. Κατσούλης του έφερνε τα προς τα ζην.

Ασθένησε το Μέγα  Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα «ετελειώθη εν Κυρίω» και ο Κατσούλης τον έθαψε μέσα στο σπήλαιο και σε τάφο, που ο ίδιος είχε προκατασκευάσει. Η ανακομιδή του Λειψάνου του έγινε μετά από ένα χρόνο, το οποίο Λέιψανο, ήταν «λελυμένον και ευωδιάζον» και μεταφέρθηκε στην Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου Στεμνίτσας, από όπου εξαφανίσθηκε κατά τις καταστροφικές επιδρομές των Αλβανών (1770-1779). Συμπεραίνουμε έτσι, αλάνθαστα, ότι ο Όσιος Λεόντιος έζησε πριν το 1770 και ίσως το διάστημα μεταξύ 1650-1750.

Από τα θαύματα του σημειοφόρου Άγιου αναφέρουμε εκείνο της ευωδίας γάλατος αίγας, η οποία έγλυφε τα οστά του, το σταμάτημα κατακλυσμιαίας και καταστροφικής βροχής, την άνθιση ημίξερου πάσσαλου, κλπ.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΗΧΟΣ δ΄

Στεμνίτσης το βλάστημα

και της Βλαχέρνης φρουρόν,

τιμώμεν σε, όσιε,

των εν δακρύων ροαϊς

και πόνοις ασκήσεως,

λάμψαντα εν ερήμοις

και εν όρεσι όντως

ένθα και ωκειώθης

τω Χριστώ θείω πόθω.

Αυτόν ουν ικέτευε Λεόντιε

σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απόσπασμα από εργασία του Θεοδ. Αθ. Μαραγκού, θεολόγου καθηγητού.

Επίσης στο βιβλίο του αειμνήστου συμπατριώτη μας, Δημητρίου Β. Δρακόπουλου (Επιθεωρητού) με τίτλο «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ» βρίσκουμε πληροφορίες για τον Όσιο Λεόντιο. Επίσης και στο Βιβλίο «Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ» του συμπατριώτη μας Δημητρίου Π. Λολώνη (επίτιμου Επιθεωρητή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), γίνεται αναφορά στον Όσιο Λεόντιο.

WWW.VLAXERNA.GR

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...