Menu
RSS
Δευτέρα, 10/08/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Τρίπολη | Κόντρα για το κόστος και κατά πλειοψηφία απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Τρίπολη | Κόντρα για το κόστος και κατά πλειοψηφία απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο
Κατά πλειοψηφία απόφαση για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

«Παρών» ψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Οι αποφάσεις αφορούν την αναμόρφωση προϋπολογισμού για την εκτέλεση της υπηρεσίας: «Εορταστικές Εκδηλώσεις Χριστουγέννων 2019 – Πρωτοχρονιάς 2020», την αναμόρφωση προϋπολογισμού για την εκτέλεση της υπηρεσίας: «Διοργάνωση – πραγματοποίηση δράσεων στα πλαίσια λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου χωριού & θεματικού πάρκου στην Πλ. Άρεως & λοιπές εκδηλώσεις στην Τρίπολη από 07/12/2019 έως 04/01/2020, την αναμόρφωση προϋπολογισμού για την εκτέλεση της προμήθειας: «Προμήθεια χριστουγεννιάτικων ειδών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για την διακόσμηση της πόλης» και τέλος την παραχώρηση τμήματος της Πλατείας Άρεως και καθορισμού τιμήματος του, για τη λειτουργία θεματικού πάρκου.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης στην αρχική του τοποθέτηση είπε: «Προσπαθήσαμε στο χρονικό διάστημα που είχαμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις πιστεύοντας ότι η Τρίπολη μπορεί και πρέπει να γίνει το κέντρο των εκδηλώσεων για Τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον για όλη την Πελοποννήσου. Πιστεύομε ότι το πρόγραμμα είναι ποιοτικό και απευθύνεται σε όλους.
Κινούνται σχεδόν το ίδιο με τις περυσινές εκδηλώσεις σε σχέση με πέρυσι. Κάναμε φέτος μια επιλογή που θα κριθεί από τους συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να λειτουργήσει Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πλατεία Άρεως και για αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στο Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, ώστε αν κάποια μέλη θέλουν να συμμετάσχουν, παρέχοντας κάποια σχετικά προϊόντα, εμείς θα παραχωρήσουμε δωρεάν τα σπιτάκια και το ρεύμα, χωρίς να παίρνουμε κάτι από τους επιχειρηματίες.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν αντίστοιχες αγορές και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Κάνουμε ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Πλατεία Άρεως και η άποψη της δημοτικής αρχής ήταν να αποφύγουμε αυτό που γινόταν τα παιχνίδια, το λούνα παρκ, διότι νομίζουμε ότι δεν ταιριάζει με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Δεν θα υπάρχουν κερματοδείκτες, αυτοκινητάκια. Θα υπάρχει Καρουζέλ, παγοδρόμιο κ.α.
Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επιλέξαμε έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη, τον Πάνο Μουζουράκη, για το άναμμα του δένδρου. Ένα όνομα είναι ένας πόλος έλξης για συμπολίτες από άλλες περιοχές και όλοι θέλουμε η Τρίπολη να γίνει επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα.
Έχουμε και τη βοήθεια της Περιφέρειας με ένα ποσό 30.000 ευρώ και ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, χωρίς εισιτήριο.
Ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει ως τις 7 Ιανουαρίου που είναι οι εκδηλώσεις να παραταθεί το ωράριο μουσικής ως τις 3.00 το πρωί.»

ΟΙ ΤΟΠΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε: «Πέρυσι ήταν 90.000 και φέτος 119.000 ευρώ, χωρίς τη συναυλία του Μουζουράκη. Εγώ θα συμφωνήσω διότι δεν μπορεί να γίνεται η Πλατεία Άρεως λουνα παρκ. Ποτέ δεν είχαμε πληρώσει το παγοδρόμιο και το τρενάκι που δεν είχαμε πληρώσει ποτέ. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Θεωρώ όμως ότι δεν ξεκινάμε καλά. Κάτι πήρε το αυτί μου και για αλλαγή εταιρειών…
Η πλατεία Άρεως δεν μπορεί να είναι μόνο λούνα παρκ. Εμείς ήρθαμε εδώ, θα ψηφίσουμε παρών, για να μην δημιουργήσουμε θέμα στις εκδηλώσεις κι ελπίζουμε αυτό το επιπλέον κόστος που δημιουργείται να δούμε κάτι ξεχωριστό».
Η απάντηση του Δημάρχου: «Δεν έγινε καμία αλλαγή εταιρειών. Ζητήσαμε συγκεκριμένα πράγματα, η περυσινή εταιρεία έχει κάνει προσφορά 75.000 ευρώ και η άλλη εταιρεία 19.700. Μην βάζετε θέμα για αλλαγή εταιρείας. Διαλέξαμε αυτό που συμφέρει το Δήμο.
Το 2018 είναι 64.758, το δικό μας 83.000 συν 30.000 που μας δίνει η Περιφέρεια είναι 113.000.
Πέρυσι ήταν 64.758 συν 50.000 ευρώ που έβαλε η Περιφέρεια. Πήγε 114.000 ευρώ. Οι εκδηλώσεις που έγιναν στην Τρίπολη πέρυσι στοίχισαν 114.000 ευρώ και φέτος στοιχίζουν 113.000 ευρώ. Πέρυσι ήταν παραπάνω ή σχεδόν τα ίδια.
Ξυλοπόδαρους τους πληρώσαμε 900 την προηγουμένη φορά, 200 ευρώ φέτος.
Πέρυσι για μία συναυλία πλήρωσαν 3000. Φέτος βάλαμε τον Μουζουράκη και θα πληρώσουμε παραπάνω και θα κριθούμε.
Όλα τα χρόνια για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Άρεως δεν πληρώσαμε χρήματα διότι υπήρχε μηχανήματα με κέρματα. Εμείς επιλέξαμε ότι δεν θέλουμε αυτά τα παιχνίδια και μας ζήτησε 75.000 και εμείς βρήκαμε άλλη εταιρεία με 19.700.
Οι εκδηλώσεις είναι περισσότερες από πέρυσι και πιο οικονομικές.»

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε: «Τα νούμερα λένε αλήθειες. Πέρυσι κύριε Τζιούμη παραλίγο να ανέβετε στα έδρανα και λέγατε ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε 100.000 ευρώ μόνο για εκδηλώσεις. Το 2017 λέγατε ότι δεν έχουμε χρήματα για έργα και δίνετε για εκδηλώσεις. Το 2016 βγάλτε δελτίο τύπου και μας καταλογίζατε ότι παραχωρήσαμε δωρεάν την Πλατεία Άρεως χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη. Για να τελειώνει το πανηγυράκι, φέτος το κόστος είναι υπερβολική η αύξηση, σχεδόν 170.000 ευρώ. Τα χωριά δεν είναι πουθενά στις εκδηλώσεις. Εμείς φέραμε το τρενάκι το 2014 εντελώς δωρεάν.
Η Πλατεία Άρεως στοιχίζει 47.5000 ευρώ. Θεωρώ ότι δεν είχατε το χρόνο να ασχοληθείτε. Με 1200 ευρώ μπορούσατε να αγοράσετε αυτά τα σπιτάκια.
Για τις 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια, πέρυσι, κάνετε κάποιο λάθος. Η περιφέρεια έκανε ένα δικό της πρόγραμμα, δεν χρηματοδότησε εμάς. Έκαναν παράλληλες εκδηλώσεις κι απλά μας ζήτησαν να εντάξουμε τις ειδικές τους εκδηλώσεις στο πρόγραμμά μας. Καμία εκδήλωση δεν πλήρωσε η Περιφέρεια.
Δεν πήραμε όπως εσείς χρήματα από την περιφέρεια.
Για τις εταιρείες, σε μια μικρή ερεύνα που έκαναν, ξέρετε καλά ότι ο κ. Παπαθανασίου από την Τρίπολη μας λέει ότι κατάθεσα μια προσφορά. Βλέπω τα χαρτιά ότι η προσφορά με μηχανήματα και κερματοδείκτες.
Εσείς χρησιμοποιείτε μια προσφορά που αναφέρει Παπαθανασίου Δημήτρης και δεν έχει υπογραφές. Δεν έχω μιλήσει μαζί του, θα τον ρωτήσω.
Αν κάνουμε εμείς, αυτό που κάνατε εσείς, θα πηγαίναμε για Χριστούγεννα σε Παλλάντιο και Αραχαμίτα.
Εμείς θα ψηφίσουμε παρών για να μπορέσετε να αφήσετε το αποτύπωμά σας, γνωρίζοντας ότι θα είναι υποδεέστερο από αυτό που δημιουργήσαμε εμείς.
Να κάνετε μια πρόβλεψη για σεκιούριτι»
Ο Δήμαρχος είπε: «Σε επόμενο συμβούλιο να ρωτήστε τον κ. Παπαθανασίου και θα σας πει αν έκανε τέτοια προσφορά. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα το φέρετε αυτό, διότι δεν το δέχομαι ούτε καν ως υπαινιγμό.
Οι εκδηλώσεις που έκανε πέρυσι η Περιφέρεια ήταν 62.000 ευρώ, οι 50.000 ευρώ ήταν για τις δηλώσεις του Δήμου.
Εμείς δεν θα πληρώσουμε 900 ευρώ για μακιγιέζ και ξυλοπόδαρους.
Εσείς πέρυσι πληρώστε 1000 ευρώ για να μεταφέρατε τρία σπιτάκια από το Επιμελητήριο στην Πλατεία Άρεως.
Η Πλατεία Άρεως, σπιτάκια, στολισμός, καρουζέλ, φουσκωτά είναι 19.700 ευρώ. Για τα συγκεκριμένα, η άλλη εταιρεία ζήτησε 75.00 ευρώ. Δεβ ξλεω που προκύπτουν τα 50.000 ευρώ που λέει ο κ. Παπαδημητρίου.
Το συνολικό ποσό είναι το ίδιο με πέρυσι.»
Στο σημείο αυτό υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δήμαρχο και τον Σ. Παπαδημητρίου, με αντιπαράθεση για το κόστος των εκδηλώσεων, με τον έναν να κατηγορεί τον άλλον είναι αδιάβαστος.

Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε: «Η ποιότητα των εκδηλώσεων πρέπει να είναι αυτό που μετράει. Υπάρχει μια προχειρότητα στις μελέτες, αλλά δεν το κατηγορώ αυτό, διότι είσαστε μια νέα δημοτική αρχή. Το κόστος των εκδηλώσεων φτάνει τις 140.000 ευρώ. Γίνεται μια προσπάθεια να δώστε το δικό σας στίγμα. Επειδή όμως είναι δύσκολες οι εποχές, μετράμε τα πάντα.
Θέλω οι γιορτές να γίνονται σε όλο το δήμο, τα χωριά είναι νεκρά. Να πάμε στις πρωτεύουσες των πρώην δήμων.
Βλέπω μία από τα ίδια, με μια προσπάθεια να αλλάξει το ύφασμα.
Δεν μπορώ να ψηφίσω 140.000 ευρώ για εκδηλώσεις. Για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα, θα ψηφίσουμε παρών.»
Ο Δήμαρχος απάντησε: «Όλες τις τιμές τις παλέψαμε όσο δεν γίνεται. Εγώ αναλαμβάνω την επιλογή να μην βάλουμε λουνα Παρκ και να μην δώσουμε επιπλέον χρήματα για την Άρεως. Όλα τα υπόλοιπα κόστη, τα ρίξαμε πολύ κάτω.»

Ο Κώστας Κατσαφάνας είπε: «Ποιος είναι ο στόχος των εκδηλώσεων; Τι θέλουμε να πετύχουμε; Δεν μπαίνω στη σύγκριση κόστους. Να μην καθόμαστε μόνο στα 1000 και στα 2000 ευρώ. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τα χωριά.
Ο Νίκος Γεωργανόπουλος είπε ότι «εύχομαι αυτή η επιλογή να φέρει περισσότερο κόσμο στην Τρίπολη, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ να έχετε αγνοήσει τα χωριά μας, κάτι που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Για το λόγο αυτό θα ψηφίσω παρών.»
Ο Χαράλαμπος Σταμάτης είπε ότι «και πέρυσι ήταν πολλά τα χρήματα και φέτος είναι πολλά. Οικονομία θα μπορούσε να γίνει με λιγότερο στολισμό. Τα κακόμοιρα τα χωριά, το λέμε, το ξαναλέμε.»
Ο Δήμαρχος αναγνώρισε ότι είναι λάθος ότι δεν υπάρχουν παραστάσεις στα χωριά για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. «Είναι παράλειψη, το αναγνωρίζω.»
O Γ. Μπουρτσουκλής είπε ότι δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το τελικό κόστος. Διαβάζω εδώ του αριθμούς. Δεν με ενδιαφέρει τόσο το κόστος, αλλά να υπάρχει ανταποδοτικά για τον κόσμο και τις επιχειρήσεις. Αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω μια απόφαση που είναι copy paste με την περυσινή. Είναι λίγο ακριβό το κόστος, χωρίς να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...