Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι Γορτύνιοι της Πάτρας τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’

Οι Γορτύνιοι της Πάτρας τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του
Ε’

Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που απαγχόνισαν οι Οθωμανοί στις 10 Απριλίου του 1821, τίμησαν οι Γορτύνιοι της Πάτρας χθες Κυριακή των Βαίων στο τέλος της Θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Παντανάσσης. Στη Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ο οποίος και μίλησε σχετικά με τον Δημητσανίτη στην καταγωγή εθελόθυτο οσιομάρτυρα, η προτομή του οποίου έχει στηθεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια στην πλατεία έμπροσθεν του ναού της Παντάνασσας.

>Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι άγνωστοι έχουν επανειλημμένα λερώσει και βάψει την προτομή δείχνοντας ασέβεια και πως φέτος ευαισθητοποιήθηκε ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» και μετά από δαπάνες του αποκαταστάθηκε στην πρότερη της μορφή η προτομή. Τις εργασίες ανέλαβε ο συμπολίτης γλύπτης Ευστάθιος Λεοντής, το έργο του οποίου ήταν δύσκολο μιας και η μπογιά με την οποία είχαν βάψει την προτομή είχε ποτίσει το μάρμαρο.

Μάλιστα το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι το χρονικό διάστημα που ο γλύπτης είχε αναλάβει την αποκατάσταση και διόρθωση της εξωτερικής όψης του αγάλματος δεν μπορούσε να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του. Τη μία μέρα καθάριζε την προτομή και την επομένη την ξανάβρισκε λερωμένη και ζωγραφισμένη.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος έκανε και μία γενικότερη αναφορά στο ότι ως λαός «έχουμε απεμπολήσει τα ιδανικά μας. Είμαστε άξιοι της τύχης μας γι’ αυτό και πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις αξίες του Γένους μας ώστε να καταφέρουμε να δούμε άσπρη μέρα».

Μετά τη Θεία λειτουργία, ακολούθησε αρτοκλασία ενώ κατόπιν η ανθοστολισμένη εικόνα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ μεταφέρθηκε στην πλατεία όπου και εψάλη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων και ακούστηκε οΕθνικός μας ύμνος από την Μπαντίνα. Παρόντες στην Παντάνασσα ήσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Θόδωρος Δούρος, η αδελφή του Μαρίνα και ο πατέρας τους Νικόλαος Δούρος και οι Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Γιώργος Κεπενός, Ανδρέας Παναγόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος με τη σύζυγο του Τασία Μανωλοπούλου-Νικολοπούλου, Νίκος Τζανάκος, Βίβιαν Σαμούρη, ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος και οι Νατάσα Ράγιου, Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Νταβλούρος, Σωτήρης Γαλάνης, Τρύφωνας Παχής, Πέτρος Ρηγάτος, Νικόλαος Σίμος, κ.α.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος χθες στην Παντάνασσα απένειμε στον π. Αντώνιο Γκοτσόπουλο, εφημέριο στο χωριό Μοίρα Αχαΐας (ο οποίος σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί) το οφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου για τις πολύχρονες υπηρεσίες του και προσφορά του στο ιερό θυσιαστήριο. Παρόντες στο ναό ήσαν και φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Μοίρα.

http://www.thebest.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...