Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα μεγάλα προβλήματα της Αρκαδίας συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων

Τα μεγάλα προβλήματα της
Αρκαδίας συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων

Στην 1η Απριλίου 2012 η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Βάσει του άρθρου 13 του Καταστατικού προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ένωσης με Πρακτικογράφο το Γενικό Γραμματέα.

Έγιναν οι εξής εργασίες: 

Ο Πρόεδρος κος Γεώργιος Ζαραφέτας απηύθυνε ένα θερμό χαιρετισμό και είπε:

Αγαπητοί Συνεργάτες το έργο που επιτελέσαμε όλοι μαζί είναι βαρυσήμαντο και στοχεύει στην Ανάπτυξη «της μάνας γης, της Αρκαδίας».

Συνεχίσαμε το θρησκευτικό τουρισμό που στόχο έχει την ανάταση του θρησκευτικού αισθήματος και μέσα από τον Πνευματικό – Θρησκευτικό Τουρισμό βοηθάμε στην Ανάπτυξη της Αρκαδίας γενικότερα. 

Πραγματοποιήθηκαν δύο Ημερίδες στη Κυνουρία με συνεργάτη το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.Αλέξανδρο, όπου μετά απ’ αυτή τη συνεργασία αναγνωρίσαμε το μεγάλο έργο που έχει διατελέσει με την ανακαίνιση όλων των Ιερών Μονών της Κυνουρίας. «Έσωσε τα μοναστήρια από πραγματικό αφανισμό».

Την Τρίτη Ημερίδα στην Ιστορική Δημητσάνα και την Τέταρτη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βάχλιας (Γορτυνίας) με τη συνεργασία του Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμία και με το Δήμαρχο Γορτυνίας κο Γιαννόπουλο Ιωάννη.

Αγαπητοί Συνεργάτες και Συμπατριώτες,

Θέλω να σας τονίσω ότι το Πνευματικό – Θρησκευτικό Τουρισμό στην Αρκαδία τον στηρίζει ο δραστήριος κι ευφυής Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κος Γιαννακούρας Ευάγγελος διότι γνωρίζει και αξιολογεί την αξία και τη προσφορά στο τόπο μας (Η Αρκαδία είναι το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου).

Είμαστε οι μόνοι που πραγματοποιούμε Πνευματικό Θρησκευτικό Τουρισμό στην Αρκαδία. Πραγματοποιήσαμε τέσσερις Ημερίδες,300 χλμ.μακριά από την έδρα μας και οι Ημερίδες αυτές έχουν στεφθεί με πλήρη επιτυχία.    

Η επιτυχία αυτή όμως, δεν οφείλετε μόνο στη Πανελλαδική Ένωση αλλά και στους άξιους και δραστήριους ιεράρχες μας, οι οποίοι με τους πύρινους και σεβάσμιους λόγους τους παρασύρουν το θεάρεστο πλήρωμα να ακολουθεί και να τιμά αυτές τις εκδηλώσεις και το τόπο τους.

Σήμερα με την Οικονομική κρίση που μαστίζει τη Χώρα μας και με την Παγκοσμιοποίηση που στόχο έχει την ισοπέδωση των αξιών, την νόθευση της ιστορίας μας, της θρησκείας μας, η Αρκαδία είναι τυχερή που έχει δύο άξιους Ιεράρχες που με τους πύρινους λόγους τους εμψυχώνουν το Χριστεπώνυμο λαό της Αρκαδίας, να ελπίζει στην βοήθεια του Θεού για καλύτερες Ημέρες.       

Όπως είναι γνωστό με παρεμβάσεις της Ένωσης και με την άψογη συνεργασία με το Δήμαρχο Τρίπολης κο Ιωάννη Σμυρνιώτη έχουμε πετύχει την παραμονή των στρατοπέδων (Δυστυχώς καίτοι ισχυρές πολιτικές δυνάμεις, επιδιώκουν την απομάκρυνση των στρατοπέδων).

Ως προς το αεροδρόμιο πετύχαμε στις 22.2.2011 μια συμφωνία κυρίων με τον Υπουργό-Αναπληρωτή κο Πάνο Μπεγλίτη για την χωροθέτηση του Αεροδρομίου και με τη ρητή υπόσχεση του Υπουργείου Μεταφορών για τη σύνταξη μελέτης μικρού κόστους για τη λειτουργία του και ως πολιτικό. «Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έβαλαν οριστική ταφόπλακα», όπως φαίνεται, ως προς την πραγματοποίηση αυτού του έργου, αφού ο σημερινός Υπουργός αρνείται τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητος.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Πολιτικοί της Μεσσηνίας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και απαίτησαν οι Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας να εγκατασταθούν στη Μεσσηνία. Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων επιδίωξε και πραγματοποίησε συνάντηση μόνη της με τον Υπουργό Δικαιοσύνης όπου του κατέθεσε πλήρη και τεκμηριωμένο Υπόμνημα ή για δημιουργία Φυλακών Υψίστης ασφαλείας στην Αρκαδία. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό αφού του καταθέσαμε και πρώην υπουργική απόφαση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου για Φυλακές Υψίστης ασφαλείας στην Αρκαδία αλλά και γιατί η Αρκαδία έχει Φυλακές από παλιά. Πρόσφατα στον Αρκαδικό Τύπο διαβάσαμε ότι επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα των  Φυλακών από τον Υφυπουργό. Η Πανελλαδική Ένωση συνάντησε για δεύτερη φορά τον Υπουργό και ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι οι φυλακές θα γίνουν στην Αρκαδία. Όλες οι ανωτέρω ενέργειες έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Τριπόλεως.

Αγαπητοί Συμπατριώτες, δεν σταματήσαμε όμως εδώ:

Πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη Ημερίδα στη Παλιά Βουλή κατά των Ναρκωτικών «Η μάστιγα του Αιώνα», με στόχο τη Πρόβλεψη – τη καταπολέμηση – και την αποκατάσταση του ασθενούς. Στην εκδήλωση αυτή ομιλητές είχαμε διακεκριμένους Αρκάδες επιστήμονες, όπως: ο Ιωάννης Πανούσης, καθηγητής εγκληματολογίας και τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Θράκης, ο εκλεκτός συμπατριώτης μας και Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωάννης Παπαδημητρίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κος Γιαννακούρας Ευάγγελος, Ιατρός.

Σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υπουργό-Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας κο Ραγκούση Ιωάννη, προτείναμε μεταξύ άλλων και την δημιουργία διήμερων εκδρομών στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αρκαδίας για τους νεοσυλλέκτους που θα υπηρετούν στα στρατόπεδα του τόπου μας με στόχο να είναι αυτοί οι αυριανοί πρεσβευτές του. Το αίτημά μας έγινε δεκτό από τον Υπουργό. Εμείς αναδείξαμε το θέμα και στη συνέχεια την μεταφέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως αρμόδια που είναι για την ανάδειξη της Αρκαδίας.

Δύναμή μας γι’ αυτού του είδους τις δραστηριότητες είναι η Αγάπη μας για την μάνα γη, «Αρκαδία και για το Αρκαδικό Ιδεώδες».

Τελειώνοντας ο Πρόεδρος τον απολογισμό έργου ο Ταμίας διάβασε την έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής και τον Οικονομικό απολογισμό. Ο Πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του έργου και του Οικονομικού απολογισμού όπου εγκρίθηκε ομόφωνα και μέσα από παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του Δ.Σ. με το Πρόγραμμα του 2012 και ζήτησε από τα μέλη της Γ.Σ. να προτείνουν κι αυτοί δικές τους προτάσεις.

Το Δ.Σ. πρότεινε:

Συνέχιση του θρησκευτικού Τουρισμού με μια Ημερίδα στην Ιστορική Ιερά μονή Καλτεζών και δεύτερη στην Ιερά Μονή Μαλεβής και τρίτη στην Ιερά μονή Μπούρα Μεγαλόπολης.

Προτείνουμε ένα Παραδοσιακό Αρκαδικό γλέντι τιμώντας τον Θεό Πάνα με όλα τα Αρκαδικά σωματεία στη Τρίπολη ή στην Αθήνα.

Θα ζητήσουμε και θα απαιτήσουμε, για ένα παλαιό μας αίτημα, από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την ίδρυση Αρχείου Τύπου.

Παρεμβάσεις για τα Πεζοπορικά μονοπάτια Λάδωνα καθώς για την αξιοποίηση της Λίμνης Λάδωνα.

Παρεμβάσεις για τους δρόμους Τριπόλεως – Άστρους, Παράκαμψης Λαγκαδίων και Κιβερίου – Λεωνιδίου.  

Ανασκαφή και ανάδειξη της Αρχαίας Θέλπουσας στη Γορτυνία καθώς και των αρχαιολογικών χώρων Αρχαίας Γόρτυνας και Τραπεζούντας.

Μετά από τις ανωτέρω προτάσεις του Δ.Σ., οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα άρχισε διαλογική συζήτηση και έγιναν προτάσεις από τα μέλη της Γ.Σ.:

α)         Ζήτησε το λόγο ο Γρηγόριος Σπουράκης, Δικηγόρος και Συγγραφέας, ο οποίος είπε:

«…Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων πρέπει να κάνει παρέμβαση, απαιτώντας και στηρίζοντας να μην πραγματοποιηθεί το φράγμα του Τάνου ένα έργο πράγματι καταστροφικό για την περιοχή, διότι θα καταστραφεί όλο το οικολογικό σύστημα της περιοχής καθώς πιστεύω ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα της άρδευσης του Κάμπου του Άστρους. Ένα έργο πολύ δαπανηρό χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη…».

β)         Ο κος Νικόδημος Στέλιος, πρόεδρος των Αστρινών, είπε ότι:

«το πρόβλημα της άρδευσης της περιοχής του Άστρους θα λυθεί μόνο από τον Ανάβαλο. Ο Δήμος Βορείου Κυνουρίας δικαιούται από τον Ανάβαλο 25% και σας ενημερώνω ότι η κατασκευαστική εταιρεία του έργου Ανάβαλου έχει αφήσει και τη βάνα παροχής προς το Ξεροπήγαδο».

γ)         Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής είπε:

«Το έργο αυτό γίνεται στα όρια του χωριού μου. Ως Πρόεδρος των Ωραιατών ζήτησα από το Υπουργείο το φάκελο της μελέτης, η οποία λέει στη Τεχνική της περιγραφή ότι θα γίνει ένα Φράγμα που θα μαζεύει τα βρόχινα νερά και η μοναδική πηγή θα είναι το Λαμπιρόρεμα με 170 κυβικά νερό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο την ώρα, ενώ στη πραγματικότητα έχει μόνο 30 κυβικά. Το νερό θα μεταφέρεται με αγωγό25 kmκαι θα αρδεύει τη περιοχή Άστρους, έτσι θα κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις του Άστρους.

Κατά του έργου αυτού έχει ταχθεί και 1) ο κ.Καντζός Εμμανουήλ σημερινός Δήμαρχος Βορείου Κυνουρίας, 2) ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Άστρους, 3) η Αναπτυξιακή Εταιρία Πάρνωνα, 4) ο τέως Υπουργός Δημήτρης Ρέππας (προτείνει Ανάβαλο) και άλλοι πολλοί.

Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στο Περιφερειάρχη ώστε να σταματήσει αυτό το έργο», διότι κρίνεται απορριπτέον από όλους τους φορείς της περιοχής.

δ)         Ο κος Νικόδημος Στέλιος πρότεινε όπως η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για το Μουσείο Άστρους που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό του 2008 και παραμένει κλειστό.

ε)         Ο κος Τροχάνης Νίκος, επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητος Κυνουραίων, πρότεινε να γίνει παρέμβαση για τη μελέτη του δρόμου Λεωνιδίου – Μονεμβασιάς και για το σπίτι του οπλαρχηγού Γεωργάκη Μανωλάκη στο Πραστό όπου να γίνουν ενέργειες επισκευής.

στ)       Η κυρία Έφη Μαλούχου, πρόεδρος στο σπίτι της Ευρώπης, ζήτησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να πάρει το όνομα του “Παπαναστασίου”, πρώην Πρωθυπουργού και Πνευματικού άνδρα.

Στη συνέχεια είπε απευθυνόμενη στο Πρόεδρο: «…Σας υπενθυμίζω ότι επί αείμνηστου Αποστόλη Καρύδη, είχαμε καταγράψει στην οδό Γορτυνίας και Ταξιαρχών στη Τρίπολη όλα τα Παραδοσιακά οικήματα για τα οποία είχαμε καταθέσει αίτηση στο Δήμο Τρίπολης να χαρακτηριστούν διατηρητέα. Δυστυχώς όμως όλα αυτά έχουν κατεδαφισθεί και σήμερα στην Τρίπολη επικρατεί μια άναρχη δόμηση με 7όροφα κτήρια».  

ζ)         Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιοχωριτών κος Σταμίρης Γεώργιος, ζήτησε προτιθέμενος να βοηθήσει για ανάδειξη των μονοπατιών όπου πέρασε και αναγράφει στα Αρκαδικά ο Παυσανίας με τη συνεργασία καθηγητών Πανεπιστημίου.   

η)         Ο επίτιμος Πρόεδρος Βυζικίου κος Γάκης Άγγελος τόνισε ότι πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού και για την ανάδειξη της Λίμνης Λάδωνα.

θ)         Ο Πρόεδρος Πάρνωνα κος Λεκκός Παναγιώτης τόνισε ότι για να αναπτυχθεί ο Τουρισμός στην Ορεινή Κυνουρία πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο Αγ.Πέτρου – Καστάνιτσα – Άγιο Βασίλη – Κοσμά.   

Ο Πρόεδρος τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τις προτάσεις τους και για την συμπαράστασή τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...