Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το βιοαέριο διχάζει την Τρίπολη

Το βιοαέριο διχάζει την Τρίπολη

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια μικρή επένδυση, στη Μαντινεία, έχει διχάσει τους κατοίκους της περιοχής και έχει αποτελέσει την αφορμή ώστε το τελευταίο διάστημα να προκληθούν σοβαρά επεισόδια μέχρι και στην Τρίπολη. Ο λόγος για μια μικρή μονάδα βιοαερίου, μόλις 0,48MW που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Μαντινεία της Αρκαδίας, από την εταιρεία βιοενεργειακή Μαντινείας. 

p>Το έργο, όπως και δεκάδες άλλες μονάδες βιοαερίου που λειτουργούν ανά τη χώρα και χιλιάδες άλλες στο εξωτερικό, είναι συμπληρωματικό σε κτηνοτροφική επιχείρηση και συγκεκριμένα ανήκει στους ιδιοκτήτες των σφαγείων Τριπόλεως. 
Την περασμένη εβδομάδα η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου στάθηκε ικανή ώστε να προκληθούν σοβαρά επεισόδια από διαμαρτυρόμενους εναντίον του έργου, ενώ η συνεδρίαση του ΠΕΣΥ διεκόπη. 
Και δεν ήταν η πρώτη αντίδραση στο έργο: με σκοπό να μη δημιουργηθεί η μονάδα είχε δημιουργηθεί από τον Οκτώβριο του 2011 η «Αγωνιστική κίνηση για το περιβάλλον ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ» η οποία ωστόσο απέτυχε να μπλοκάρει δικαστικά το έργο καθώς τον Ιανουάριο το πρωτοδικείο της Τρίπολης απέρριψε σχετική προσφυγή.
Προ ημερών λοιπόν χρειάστηκε η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σταμάτησαν «αγανακτισμένους» διαμαρτυρόμενους εναντίον του έργου  που εισέβαλαν στην αίθουσα, αναποδογύρισαν την έδρα και πέταξαν μπουκάλια εναντίον των συμβούλων. 
Όσοι εναντιώνονται στο έργο επικαλούνται λόγους περιβαλλοντικής προστασίας. Υποστηρίζουν  ότι κοντά στο χώρο που πρόκειται να εγκατασταθεί η  μονάδα στον κάμπο της Μαντινείας, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και περιοχές Natura με αποτέλεσμα η δημιουργία ενός εργοστασίου βιοαερίου να έχει ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή. 
Αντίθετη άποψη πάντως φαίνεται να έχουν οι αρμόδιες αρχές καθώς η περιφέρεια φέρεται να έχει εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη, ενώ και σε έγγραφο της 25ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, δεν εκφράζεται αντίρρηση για την εγκατάσταση της μονάδας.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος όταν δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο, υποστήριζε ότι υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή μονάδας 480MW, δηλαδή μεγαλύτερη από τις μονάδες λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και όχι 0,48MW όπως αναφέρεται στην αίτηση για τη δημιουργία της μικρής μονάδας βιομάζας που κατατέθηκε στη ΡΑΕ τον Απρίλιο του 2010.
Το βιοαέριο
Τι είναι όμως οι μονάδες βιοερίου, όπως αυτή στη Μαντινεία που σχεδιάζεται να αξιοποιεί κατάλοιπα από τα σφαγεία Τριπόλεως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Πρόκειται για μια τεχνολογία που διαδίδεται ευρύτατα σε αγροτικές περιοχές καθώς παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα. 
Οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής βιοαερίου, χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων στερεά υπολείμματα τροφίμων, απόβλητα σφαγείων ή υγρά απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων και χυμοποιείων. Μπορεί να είναι μονάδες αερόβιας ή αναερόβιας χώνευσης και παραγωγής βιοαερίου που αξιοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Στην περίπτωση των αποβλήτων σφαγείων απαιτείται η χρήση αναερόβιας χώνευσης. Για την αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων από την έκλυση δυσάρεστων οσμών, ο εξοπλισμός επεξεργασίας και τροφοδοσίας των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων βρίσκεται εγκατεστημένος σε κλειστό χώρο. 
Πλεονεκτήματα
Μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη τεχνολογία περιλαμβάνεται στις  ΑΠΕ και υπάρχει επιδότηση στην τιμή της παραγόμενης κιλοβατώρας, δηλαδή οι μονάδες αυτές μπορούν να προσφέρουν ένα επιπλέον εισόδημα στους αγρότες. Επίσης συνεισφέρουν στην αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως υλικά που υποβαθμίζουν την ποιότητα της περιοχής όπου παράγονται (π.χ. ζωικές κοπριές, οργανικά υγρά απόβλητα κ.λπ.). Ως εκ τούτου, η συλλογή και η ενεργειακή αξιοποίηση τέτοιων υλικών, περιορίζει φαινόμενα ρύπανσης. Επίσης διευκολύνεται η διαχείριση και η τελική διάθεση των οργανικών αποβλήτων λόγω της  μείωσης του όγκου τους που πραγματοποιείται στον αναερόβιο χωνευτήρα.
Πηγή: www.capital.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...