Menu
RSS
Τρίτη, 26/01/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Εξώδικα σε πρόσφυγες να φύγουν από σπίτια στην Τρίπολη - Προβλήματα με έγγραφα τους αφήνουν εκτός του προγράμματος Estia

Εξώδικα σε πρόσφυγες να φύγουν από σπίτια στην Τρίπολη - Προβλήματα με έγγραφα τους αφήνουν εκτός του προγράμματος Estia

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα «Μέτρα στήριξης των προσφύγων».

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σειρά υπουργικών αποφάσεων οδηγεί τους πρόσφυγες σε αστεγία, εξαθλίωση και απομόνωση  χωρίς να έχει φροντίσει με συναρμόδια Υπουργεία να δημιουργήσει τις ανάλογες δημόσιες υποδομές για  την ένταξη τους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για  αυτή την ευάλωτη ομάδα ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση.

Αυτή τη στιγμή στη πόλη της Τρίπολης έχουν  δημιουργηθεί για τις  ανάγκες του προγράμματος ΕΣΤΙΑ  που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Πάρνωνας σε συνεργασία  με το Δήμο Τρίπολης και την εποπτεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου 400 θέσεις φιλοξενίας σε 66 διαμερίσματα για αιτούντες  Άσυλο. Σήμερα σε αυτές τις θέσεις φιλοξενούνται 353 άτομα εκ των οποίων τα 186 έχουν αναγνωριστεί πρόσφυγες και περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Η έξοδος των προσφύγων από το πρόγραμμα σημαίνει ότι σταματάνε να λαμβάνουν το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα και πρέπει να απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα που φιλοξενούνται.  Επομένως αυτοί οι άνθρωποι μένουν αυτόματα χωρίς χρήματα και στέγη. Να σημειωθεί ότι οι 186 πρόσφυγες μένουν σε 32 διαμερίσματα και από αυτούς τα 105 άτομα είναι παιδιά ηλικίας 0-16 χρονών. Ήδη έχουν σταλεί εξώδικα σε πρόσφυγες για να φύγουν από τα σπίτια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία να παρθούν μέτρα  προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενείς και επικίνδυνες συνέπειες  σε  ανθρώπους  που αναγνωρίζονται ως  δικαιούχοι  διεθνούς  προστασίας. Η χώρα μας θα βρεθεί σύντομα στη δυσάρεστη θέση  να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που πάει να διαμορφωθεί αφού υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν στον δρόμο πρόσφυγες με μικρά παιδιά  χωρίς στέγη και χρήματα και να περιφέρονται σε πλατείες και πάρκα. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, εγκληματικότητα, εκμετάλλευση και βία.

Βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι η καθυστέρηση στην έκδοση αδειών διαμονής και παραλαβής ταξιδιωτικών εγγράφων που προκαλεί αρνητικές συνέπειες στους αιτούντες, καθώς προκαλούν άγχος και ένταση και μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, απώλεια όρεξης, ακόμα και κατάθλιψη. Ο βαθμός εξυπηρέτησης από τα Περιφερειακά γραφεία Ασύλου και της Αστυνομίας σε πρόσφυγες  και μετανάστες είναι πολύ χαμηλός και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού τόσο σε αριθμό όσο και σε εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι σε πολλές υπηρεσίες δεν υπάρχει η δυνατότητα διερμηνέα. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες Ασύλου  στην Πάτρα και η Αστυνομία εξυπηρετούν 2- 3 άτομα την εβδομάδα όταν αναγνωρίζονται πάνω από 30 πρόσφυγές το μήνα στην Πελοπόννησο. Ο χρόνος παραλαβής διαβατηρίου ενός πρόσφυγα ορίζεται στους 6 μήνες από την ημερομηνία αναγνώρισης του. Υπάρχουν οικογένειες με 6 μέλη στις οποίες έχουν παραλάβει τα 5 μέλη διαβατήρια και περιμένουν πάνω από 2 μήνες να παραλάβει και το 6 μέλος το διαβατήριο του.

Τι θα κάνετε ώστε να εξασφαλιστεί:

 1. Επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία των διαδικασιών χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής για να πάψει το φαινόμενο να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες μέχρι και 2 χρόνια για να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα.
 2. Στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου. Δημιουργία Περιφερειακών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου στην πρωτεύουσα του κάθε νομού της Χώρας,  προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των προσφύγων από επιτήδειους που μεσολαβούν για  την χορήγηση των ταξιδιωτικών τους έγγραφων και των άδειών διαμονής.
 3. Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης από το Υπουργείο Παιδείας για αναγνωρισμένους πρόσφυγες σε τοπικό επίπεδο και τη λειτουργία τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
 4. Υποστήριξη των προσφύγων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφέρειας) και του Υπουργείου Εργασίας για  την  διευκόλυνση μίσθωσης σπιτιών από πρόσφυγές μέσω επιδότησης ενοικίου για αυτούς που βγαίνουν από το πρόγραμμα στέγασης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γόντικας Νίκος

Κελλάρης Γιάννης

4 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 20:12 Σύνδεσμος σχολίου

  ολοι κατω απο τον ιδιο ουρανο ειμαστε ,κατω απο την ιδια μοιρα ,σήμερα αυτοί ,αυριο εμεις ; ποιος ξερει

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 15:21 Σύνδεσμος σχολίου

  Σπίτι τους να πάνε αφού δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αρκετά έκαναν διακοπές.

 • νικος
  νικος Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 14:34 Σύνδεσμος σχολίου

  Όταν πέρναν οι ιδιοκτήτες τα φράγκα ήταν καλα !Τώρα ας τους λουστούνε ....

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 13:43 Σύνδεσμος σχολίου

  ηλίθια πολιτικη απο ανικανη κυβέρνηση,πού να πάνε μεσα στον χειμώνα με μικρά παιδιά;η απανθρωπιά και η αναλγησία σεόλο το μεαλείο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...