Menu
RSS
Παρασκευή, 16/04/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Γιαννακούρας: "Κρίμα, ντροπή, θλίψη. Έμπρακτη απόδειξη της αδράνειας της Περιφερειακής Αρχής Νίκα η κατάρρευση τμήματος της Μονής Καλτεζών"

Γιαννακούρας: "Κρίμα, ντροπή, θλίψη. Έμπρακτη απόδειξη της αδράνειας της Περιφερειακής Αρχής Νίκα η κατάρρευση τμήματος της Μονής Καλτεζών"

Διακόσια ακριβώς χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία, 200 χρόνια από όταν στη Μονή Καλτεζών γεννήθηκε πάλι το νέο Ελληνικό Κράτος με τη συγκρότηση της Πελοποννησιακής Γερουσίας, το Ελληνικό Κράτος δεν μπόρεσε να κρατήσει όρθια την ιστορική Iερά Μονή.

Εκεί που προγραμμάτιζαν να γιορτάσουν την ιστορική αυτή επέτειο, αντ’ αυτού αντικρίζουμε ένα γκρεμισμένο κτίριο, δείγμα της αδράνειας, της αδιαφορίας και κυρίως της ανεπάρκειας των κρατούντων και ιδιαιτέρως της σημερινής περιφερειακής αρχής.

Ο χρόνος φθείρει τα πάντα. Πρέπει όμως να υπάρχει πρόνοια να προλάβεις και να θεραπεύσεις τα προβλήματα που προκύπτουν.

Τα προβλήματα στα δυτικά κελιά είχαν εντοπιστεί από το 2015 και με αίτημα της μακαριστής ηγουμένης Βερονίκης και της δραστήριας μοναχής Αικατερίνης βρήκαμε τον τρόπο, ως Περιφερειακή Αρχή, μέσω του Ταμείου Πυροπλήκτων, αν και δεν ήταν στις υποχρεώσεις της Περιφέρειας και εντάξαμε έργο 160 χιλιάδων ευρώ, ενώ προχωρήσαμε και σε προγραμματική σύμβαση με την Μητρόπολη, που είναι υπεύθυνη για το μοναστήρι.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετική άποψη  απαγορεύοντας συντηρήσεις από τις Περιφέρειες σε Ιερές Μονές και Ναούς. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις από εμένα στο Υπουργείο, μέχρι να πειστούν για την αναγκαιότητα του εγκεκριμένου έργου.

Συγχρόνως το Υπουργείο Πολιτισμού, καθότι το μνημείο είναι βυζαντινό και διατηρητέο, είχε τις αντιρρήσεις του σε διάφορα σημεία της μελέτης αποκατάστασης και απαιτήθηκαν πολλές συζητήσεις για να πάρουμε την οριστική συγκατάθεση του Υπουργείου και να οριστικοποιήσουμε τη μελέτη και τις εργασίες που επρόκειτο να γίνουν. Αυτό συνέβη στις 20 Αυγούστου του 2019.

Από εκείνη την ημέρα και μετά μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το έργο. Αντ’ αυτού 18 μήνες μετά βλέπουμε συντρίμμια (δείτε φωτογραφίες). Αυτό είναι το έργο τους και η επιτυχία τους.

1η Σεπτεμβρίου του 2019 άλλαξε η Περιφερειακή Αρχή. Τρεις φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, αναφέρθηκα στο έργο, με τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2020, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αντέχει άλλο Χειμώνα το μοναστήρι. Πρέπει να γίνει άμεσα το έργο», στηλιτεύοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών.

Δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η Περιφερειακή Αρχή Νίκα, όπως κάνει συνήθως και είναι το γνώρισμά της για την πλειοψηφία των έργων, είναι αδρανής και καθυστερεί όλα τα ενταγμένα από εμάς έργα, κάτι που πολλές φορές, μέσω επερωτήσεων μου προσπαθώ να αναδείξω.

Το κακό για το μοναστήρι ολοκληρώθηκε με το θάνατο της μακαριστής ηγουμένης Βερονίκης και την δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη απομάκρυνση της δραστήριας μοναχής Αικατερίνης. Το μοναστήρι έκλεισε και όπως λέει ο λαός μας «έρμα μαντριά γεμάτα λύκους». Έτσι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.

Δεν γνωρίζω, αν μπορεί πλέον να γίνει αποκατάσταση μέσω της εργολαβίας που είναι σε εξέλιξη και αν επαρκούν τα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί.

Δύο περίπου χρόνια από την ανάληψη της Περιφερειακής Αρχής, με εξασφαλισμένα χρήματα και με μελέτη ολοκληρωμένη καθώς και με την οριστική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, το συγκεκριμένο έργο, δεν προχώρησε.

Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Και αυτές ανήκουν ολοκληρωτικά στην Περιφερειακή Αρχή Παναγιώτη Νίκα. Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος επαληθεύτηκαν οι φόβοι μου. Το κτίριο γκρεμίστηκε και πρέπει αυτοί οι κύριοι που έχουν την ευθύνη, να ζητήσουν ένα «συγγνώμη» και να τρέξουν άμεσα να υλοποιήσουν την υπάρχουσα εργολαβία και να εξασφαλίσουν πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν από την κατάρρευση του κτιρίου.

Η αδράνεια, η ανεπάρκεια, η αδιαφορία, η αναποτελεσματικότητα, το «θεαθήναι», οι άκαρπες συσκέψεις, οι άνευ ουσίας συναντήσεις, οι άσκοπες φωτογραφήσεις, τα αδιάφορα δελτία τύπου, είναι μέχρι τώρα τα χαρακτηριστικά και το έργο που έχει να επιδείξει η Περιφερειακή Αρχή.

Ως εδώ και μη παρέκει. Να ευχηθούμε να μην ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια συμβάντα και ας είναι η αφορμή η περιφερειακή αρχή να αλλάξει ρότα, να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων που της αφήσαμε.

Κλείνοντας, θέλω να παροτρύνω για μία ακόμα φορά την Περιφερειακή Αρχή, χρησιμοποιώντας, λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα λόγια του «Γέρου του Μοριά» Θοδωρή Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές «εις σε εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο που εμείς ελευθερώσαμε» , παραφράζοντάς τα βεβαίως «σε σας μένει κύριοι να υλοποιήσετε τα έργα που εμείς αφήσαμε».

                                                                            Βαγγέλης Γιαννακούρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας

 

 

 

7 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 13:06 Σύνδεσμος σχολίου

  ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΛΑΛΗΣΑΝ ΟΙ ΟΙΩΝΕΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ .............................ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΤΟ ΒΥΣΣΙΝΟ...................

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 10:33 Σύνδεσμος σχολίου

  ΦΙΛΙΠΠΑΚΟ ΟΛΟ ΕΙΡΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ! ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΟΛΟΙ ΚΡΥΒΕΣΤΕ. ΕΠΙΡΙΠΤΕΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ. ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ 2,ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Η "ΑΔΕΙΑ" ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟΥ 1880

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 08:10 Σύνδεσμος σχολίου

  Πέστα Βαγγέλη

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 02:35 Σύνδεσμος σχολίου

  Ρε Φιλιππε επίτρεψέ μου να σου πω πως δεν διάβασες καθόλου την ανάρτηση Γιαννακουρα. Σχολίασες για να σχολιάσεις και μάλιστα το σχόλιο σου μεροληπτει υπέρ του κ. Λαμπροπουλου, τον λόγο τον ξέρεις εσύ καλύτερα.

 • ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΡ.
  ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΡ. Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 23:16 Σύνδεσμος σχολίου

  21.54 Aν με διαβαζες σωστά θα δεις οτι επιρρίπτω ευθύνες σε όλους !!!!! Αλλά εσυ παπαγαλάκι μιλάς για αφεντικά και άλλες βλακειες ! Σου απαντώ δεν ειχα και δεν εχω αφεντικά και ως λευτερος ανθρωπος εκφράζω τη γνώμη μου αλλα , αλλά ........Ακου ανθρωπάκο..... η αλήθεια κρίνεται εκ του αποτελέσματος . Όταν γνωρίζεις ότι οι τοιχοι και η σκεπη του μοναστηριου θέλουν επισκευή και συντήρηση και απο το 2014 κυνηγας τους αρχαιολόγους και λες οτι τάχα σε γράφουν τότε μαλλον μας κοροιδευεις . Αντε να σε καθυστερήσουν ένα χρόνο από το 2014 μεχρι το 2019 περάσανε 5 ολοκληρα γεματα χρονια ! Τι έκανες ολα αυτα τα 5 χρονια και με τις παραληψεις σου γκρεμιστηκε ενα ιστορικό μνημειο ????? Τίποτα!!!!! Αερολογίες και μετα έρχεται η στρεψοδικία ! "Φταίνε ολοκληρωτικά οι σημερινοι" εξουσιαστες ! Ε ναι ρε φιλε φταινε και οι σημερινοί αλλά και οι πρωην δεν ειναι αμοιροι ευθυνων ! Εχουν το μεγαλυτερο κομματι και ας λενε οτι θελουνε τωρα για δικαιολογιες ! Αυτά προς επίρρωση των ισχυρισμών ότι οι πρωην ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ και ας λεγανε παχιες κουβεντες !!! Αλλά γιατί δεν τοποθετειται επί του θέματος και ο κ. Τατούλης να μας πει την δική του εκδοχή ???? Αναμένουμε το επόμενο δελτίο τύπου !!!!!!!!!!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 21:54 Σύνδεσμος σχολίου

  βγήκες να καλύψεις αμέσως το αφεντικό σου... άντε ούστ από εκεί. που δεν φταίει ο Λαμπρόπουλος. Φταίει γιατί δεν προχώρησε το έργο. Αυτό το κατάλαβες ή δεν σου αρέσει και το παραβλέπεις. Τώρα αν ο Βαγγέλης έκανε κάτι ή όχι για το μοναστήρι το ξέρουν όλοι .. εσύ δεν το βλέπεις . και θα επιτρέψεις να σου πω πως δεν είναι όλοι ίδιοι

 • ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΡ.
  ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΤΡ. Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 20:26 Σύνδεσμος σχολίου

  Αχ Εύαγγελε η αλήθεια σε διαψευδει !!!!! Τα προβληματα αντιστηριξης της Μονής ειναι εδώ και πολλά χρονια ! Αλλά εσείς οι υπευθυνοι δεν κανατε τιποτα ουτε οι πρωην ουτε οι νυν !!!!!!!!!!!!!!!! Αφησατε τη Μονή στην τύχη της και τωρα ειναι αργα για δακρυα Στελλα ................... Και τονίζεις Οτι φταιει ολοκληρωτικα ο Νικας εσυ καθολου !!! Καθόλου και ο κρυπτομενος Χατζηπετρης, όπου δεν τον βολευει καθεται κατσούλα. Είσαστε όλοι για λυπηση και παλιοι και νεοι ! Ντροπή και μονον ντροπή ! Αυ΄τα ειναι τα έργα σας ! Φταινε οι Υπηρεσίες, φταινε οι αλλοι αλλα οι πολιτικοί προισταμενοι ποτέ !!!! Και βγαίνεις με 2 σελιδες ανακοινωση για να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα !!!!! Αυτά τα παλια κτιρια θελουν συνεχεια επισκευη και συντηρηση ,αλλα καλα θα ηταν να μιλησουν και οι υπηρεσιες οι αρχαιολογιες για αυτην τους την καθυστερηση να τους ακουσουμε και αυτους να δουμε "τις πταίει " ! Εδω που τα λεμε μαλλον ο Λαμπροπουλος θα φταιει λιγότερο !!!!!!! Αιντε αχρηστοι ολοι σας !

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...