Menu
RSS
Τετάρτη, 17/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | "ΌΧΙ" στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο

Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | "ΌΧΙ" στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο

Συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης (12/05) το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης με μοναδικό θέμα την λήψη απόφασης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) ισχύος 36 MW στη θέση ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΜΑΔΑΡΑ – ΒΟΥΡΤΣΑ, Δ.Ε. Φαλάνθου Δ. Τρίπολης και Δ.Ε. Βυτίνας Δ. Γορτυνίάς Π.Ε. Αρκαδίας.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Τρίπολης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Να ενημερώσω τους συμπολίτες μας οτι αυτή την στιγμή, έχει δοθεί αδειοδότηση σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι μια διαδικασία από το 2008 και σήμερα εκφράζουμε άποψη σε για μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν είμαστε στην φάση, που ζητείται άδεια.

Καλούμαστε, να εκφράσουμε στην δημόσια διαβούλευση την άποψη μας. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση στον Δήμο για την δημόσια διαβούλευση. Η πληροφορία μας ήρθε εξωθεσμικά. Υπάρχει αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θεωρούμε, πως στην απόφαση μας πρέπει να αναφέρεται, πως ο συγκεκριμένος αιολικός σταθμός θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο Μαίναλο, όπου οι Δημοι Τρίπολης και Γορτυνίας καθώς και η Περιφερεια έχουν κάνει δράσεις με στόχο να αναπτυχθεί στην περιοχή ο εναλλακτικός τουρισμός.

Θεωρούμε πως ένα τέτοιο αιολικό πάρκο θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο, γιατί κάποιες από τις ανεμογεννήτριες είναι σε προστατευόμενες περιοχές. Το όποιο όφελος υπάρξει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ζημιά που θα γίνει.

Θεωρούμε πως η θέση μας θα πρέπει να είναι αρνητική στην χωροθέτηση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου και θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης να απαιτήσει, να ολοκληρωθεί και η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που ειχε ξεκινήσει για το Μαίναλο , για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ και να προστατεύεται το Μαίναλο. Πρέπει να είναι μια απαίτηση προς όλους τους εμπλεκόμενους για να προχωρήσει επιτέλους. Πιθανόν επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια να χρειάζεται επικαιροποίηση, για να βγει μετά ΦΕΚ και να γίνει νόμος του κράτους, προκειμένου να προστατεύεται το Μαίναλο.

Στην τοποθέτηση του ο κ.Γιάννης Σμυρνιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Αυτό για το οποίο συζητάμε, είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα.

Ουσιαστικά παρεμβαίνουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης και θα εκφράσουμε μια άποψη χωρίς καν,να έχουμε γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Ο χώρος αυτός ήταν ο ίδιος στον οποίο παρέμβαινε το προεδρικό διάταγμα - εάν και εφόσον είχε εγκριθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Μαίναλο.

Κανένας δεν ήθελε από τους φορείς που ενεπλάκησαν τότε δεν ήθελαν να πάμε σε τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή. Πρέπει να εκφράσουμε αρνητική άποψη στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Δεν ξέρω αν τελικά θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε. Είναι επαρκώς τεκμηριωμένες όλες οι απόψεις. Μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορέσει να ενισχύσει και τις άλλες παρεμβάσεις, που έχουν γίνει.

Ο κ.Νίκος Τσιαμούλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Οι ΑΠΕ απευθύνονται όχι μόνο σε ιδιώτες αλλά ακόμα και στους Δήμους και είχε γίνει και μια πρώτη επαφή για τις ενεργειακές κοινότητες, τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι φορείς του πρώτου και δευτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοικησης. Θελω να εκφράσω την λύπη μου γιατί έγινε μια εκδήλωση της ΚΕΔΕ, στην οποία είχαν καλεστεί ολοι οι Δήμοι με θέμα τις ενεργειακες κοινότητες - εγώ εκπροσώπησα το οικονομικό επιμελητήριο - και δεν είδα καμία εκπροσώπηση από τον Δήμο Τρίπολης. Να μην μας ενδιαφέρουν μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και το που μπορούμε, να έχουμε σαν Δήμος και εμείς όφελος.

Για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε σήμερα έχουμε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων - που αν δούμε και στα δελτία τύπου του ΕΟΣ , του ΣΑΟΟ και των άλλων φορέων, κατακρεουργεί το Μαίναλο. Παραβιάζει κατάφορα όλη την φυσιογνωμία του Μαινάλου και συμφωνώ με την εισήγηση για την αρνητική μας θέση.

Πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για όλα αυτά, γιατι θα έρθουν πολλά τέτοια θέματα. Πρέπει να προστατεύσουμε το οικολογικό μας σύστημα.

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος για το θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, ξεκαθάρισε, πως είναι ένα θέμα, που δεν το έχει αμελήσει ο Δήμος, ενώ γνωστοποίησε στο σώμα, πως σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό.

Ο κ.Δημήτρης Βόσνος ανέφερε μεταξύ άλλων:

Θεωρώ, πως είναι μια μεγάλη επένδυση που γίνεται στον Δήμο μας, έχει πολύ μεγάλη αξία για το περιβάλλον και μάλιστα για μια περιοχή που έχει ειδική αξία και ιστορία. Νομίζω πως το κείμενο του ΣΑΟΟ είναι αναλυτικό και με καλύπτει πλήρως, ενώ θεωρώ πως μας ευαισθητοποιεί περισσότερο για να δούμε με μεγάλη προσοχή ένα τέτοιο θέμα. Όταν υπάρχουν τέτοια θέματα θα πρέπει έγκαιρα να τα βλέπει το Δημοτικό Συμβούλιο και να εκφράζει γνώμη.

Πρέπει να πάει και ένα μήνυμα στους αρμόδιους, για να μην αγνοείται η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει με ξεχωριστή σημερινή μας απόφαση, να ζητάμε, να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την οριστικοποιηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για το Μαίναλο.

Ο κ.Βαγγέλης Γούργαρης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού θα διατεθούν τεράστια ποσά στους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τις ΑΠΕ.

Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός, πως σήμερα για πρώτη φορά το Δημοτικό μας συμβούλιο, εμφανίζεται ενήμερο για θέματα ανεμογεννητριών.

Και το σημερινό έργο που συζητάμε έχει την ίδια διαδρομή με προηγούμενο που συζητήσαμε και θέλατε να εγκριθεί. Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο το Λύκαιο όρος κτλ θα γίνουν τεράστιες καταστροφές.

Κατά την διάρκεια λειτουργίας των ανεμογεννητριών ο χώρος εγκατάστασης σταδιακά θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο, ενώ ζητήματα δημιουργούνται και με τον ήχο που παράγεται.
Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα δεν υπολογίζουν δάση, παραδοσιακούς οικισμούς κτλ και μπροστά στο κέρδος δεν κάνουν πίσω.

Με την σημερινή μας απόφαση πρέπει να βάλουμε τέλος στην επέλαση των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας. Δεν μπορούμε όμως, να σπέρνουμε αυταπάτες για δήθεν οφέλη των τοπικών κοινωνιών.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε σαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να σταματήσει το έγκλημα στο Μαίναλο, καμία άδεια για ΑΠΕ στην περιοχή, να γίνει μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα λαϊκά στρώματα και η κυβέρνηση να καταργήσει το νομοθετικό πλαισιο που δίνει την δυνατότητα να χωροθετούν οι εταιρείες, όπου θέλουν με βάση το κέρδος τους

Σε αντιπαράθεση με την εισήγηση βάζω την δική μου πρόταση.

Ο Αντιδήμαρχος κ.Λάγος ζήτησε με την σειρά του το κειμενο της απόφασης να είναι ιδιαίτερα καυστικό για να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η απόφαση του Δήμου Τρίπολης.
"Αλίμονο αν καταστραφεί το Μαίναλο. Θα είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι. Θα πρέπει να γράψουμε στο ψήφισμα και το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα υπάρχουν συνέπειες", τόνισε.

Ο κ.Σαμπράκος επεσήμανε κάποια θέματα τεχνικής φύσεως για να στηριχτεί - όπως τόνισε - η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα από τα σημαντικότερα ήταν, πως η στην περιβαλλοντική μελέτη αναφέρεται, πως ο ΑΔΜΗΕ είναι κορεμσένος και δεν μπορεί να συνδεθεί η μονάδα, ενώ αναφέρεται λανθασμένα πως θα υπάρχει θετικό αντίκτυπο από το έργο στην δημιουργία θέσεων εργασίας. "Τα πάρκα αυτά λειτουργούν με 2-3 άτομα, αλλά οι θέσεις που θα χαθούν απο τον τουρισμό κτλ είναι πολύ περισσότερες", υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε: "Θα έβαζα στην πρόταση σας και ένα δεύτερο σκέλος. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα τοπικό χωρικό σχέδιο για τους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Ο κ.Παπαδημητρίου τόνισε, πως θα πρέπει να δουν στο σύνολο το θέμα των ανεμογεννητριών, ενώ ξεκαθάρισε πως η απόφαση που θα ληφθεί, θα πρέπει να έχει συμμέτοχους και την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. "Δεν μπορούμε να είμαστε διακοσμητικό στοιχείο για κάτι που διαδραματίζεται στην περιοχή μας", ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ψυχογιός ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η απόφαση, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλα τα τεχνικά στοιχεία, που ακούστκαν. "Πρέπει να αναβαθμίσουμε το θέμα, να έχουμε συνέργειες και με άλλους φορείς, καθώς και να κινητοποιηθεί η κοινωνία", τόνισε χαρακτηριστικά.

*Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής εγκρίθηκε ομόφωνα ( ο κ.Γούργαρης ψήφισε την δική του πρόταση η οποία και απορρίφθηκε)

*Η δεύτερη απόφαση που αφορούσε στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Μαίναλο (να προχωρήσει, να ενεργοποιηθεί και να ανασταλούν οι οικοδομικές δραστηριότητες στις περιοχές που οργίζονται ως απολύτου προστασίας μέχρι να βγει προεδρικό διάταγμα) εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τόνια Μεγρέμη

Πηγή - www.drt915.gr 

1 σχόλιο

  • Ellielap
    Ellielap Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 14:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Συγχαρητήρια στον δήμο Τρίπολης και σε όλους τους φορείς που εξέφρασαν τις απόψεις τους με γνώμονα το περιβάλλον που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...