Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τρίπολη δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία (vd)

Η Τρίπολη δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία (vd)

Eκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 23 Μαΐου, στην Τρίπολη από το Σύλλογο Ποντίων Αρκαδίας,  για τη συμπλήρωση 102 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα των λιτών εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, περιλάμβανε επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αγίου Όρους κ. Θεοκλήτου, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την ιστορικό Αγγελική Νεκίδου, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή των Ποντίων στην Επανάσταση του 1821, και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

Για την ημέρα και το μήνυμά της μίλησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος επισημαίνοντας πως εκείνο που απαιτείται είναι να υπάρξει αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλα τα Κράτη, αλλά και οι ίδιοι οι Τούρκοι να αποδεχθούν το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

Να αναφέρουμε πως η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει επίσημα από το 1994 την Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και έχει καθιερώσει ως Ημέρα Μνήμης την 19η Μαΐου.

Όσον αφορά τα γεγονότα στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στηΝ Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών Συμμάχων (Αγγλογάλλων, Ιταλών και Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.

Από ένα σύνολο 750.000 περίπου Ελληνοποντίων, υπολογίζονται σε 200.000 έως 350.000 εκείνοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεοτούρκους κατά την περίοδο 1916-1923.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις εκδηλώσεις.

www.drt915.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...