Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο νέος εκλογικός νόμος και η περίπτωση του Δήμου Τρίπολης!

Ο νέος εκλογικός νόμος και η περίπτωση του Δήμου Τρίπολης!

Νέα δεδομένα φέρνει ο εκλογικός νόμος ο οποίος θα ισχύσει από τις προσέχεις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2023.

Οι διαφοροποιήσεις είναι σημαντικές και επηρεάζουν άμεσα τις επικείμενες διεργασίες για τους υποψήφιους, ανά περιοχή.

Το «Καλημέρα Αρκαδία» εστιάζει σήμερα στην περίπτωση του Δήμου Τρίπολης, ο οποίος είναι αλήθεια ότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, κάτω από το πρίσμα του νέου εκλογικού νόμου.

Για τις δημοτικές εκλογές της Τρίπολης, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν πρόκειται να αλλάξουν, όμως υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά τα οποία ακόμα δεν έχουν απαντήσεις …

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μια ξεκάθαρη κυβερνησιμότητα για την επόμενη δημοτική αρχή, αφού περνάμε από την απλή στην ενισχυμένη αναλογική, με τον νικητή να παίρνει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου. Επιπλέον, αν ένας υποψήφιος λάβει 43% από τον πρώτο γύρο, κερδίζει τις εκλογές και δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Ενώ, για να μπει ένας συνδυασμός στο συμβούλιο, πρέπει να λάβει 3%.

Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για συμμετοχή ενός συνδυασμού είναι απαραίτητο να έχει υποψήφιους στο 80% τον τοπικών συμβουλίων. Άλλη μια δύσκολη παράμετρος.

Ο «πονοκέφαλος» του μεγάλου αριθμού υποψηφίων

Ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για τους συνδυασμούς είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος. Ειδικά για τον Δήμο Τρίπολης, το λιγότερο που θα πρέπει να έχει ένας συνδυασμός είναι περίπου 150 υποψήφιοι και το μάξιμουμ φτάνει τους 300!

Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, δεν πρόκειται μόνο για ποσοτικό πρόβλημα, αλλά και για ποιοτικό. Διότι ένας υποψήφιος Δήμαρχος μπορεί να βρει 150 άτομα για το συνδυασμό του, αλλά να πρόκειται για πρόσωπα με ισχνή εκλογική δύναμη.

Υπάρχει λοιπόν ζήτημα ισορροπίας ποιότητας και ποσότητας για κάθε δημοτικό συνδυασμό. Πρόβλημα πολύπλοκο και πολυσύνθετο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιστορία έχει «δείξει» ότι ένα προβάδισμα να δημιουργήσουν συνδυασμό και δη ποιοτικό έχουν οι εν ενεργεία Δήμαρχοι, οι οποίοι βρίσκονται στο τιμόνι της διοίκησης και δύναται να πείσουν πιο εύκολα έναν υποψήφιο.

Ο σίγουρος συνδυασμός Τζιούμη

Δεδομένο πρώτο για τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Τρίπολης, το 2023, είναι ο συνδυασμός του Δημάρχου Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη, ο οποίος, προς το παρόν, έχει ένα θετικό πρόσημο στον τρόπο διοίκησης του Δήμου. Ο κ. Τζιούμης θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος και ήδη υπάρχει ένας βασικός «κορμός» του συνδυασμού ο οποίος είναι δεδομένο ότι εν μέρει θα εμπλουτιστεί και θα ανανεωθεί, με βάση και τα ζητούμενα του νέου εκλογικού νόμου.

Σε καμία περίπτωση πάντως ο Κώστας Τζιούμης –κι αυτό το έχει καταστήσει σαφές- δεν επιθυμεί χρίσματα από κόμματα, αφού ο συνδυασμός του «αγκαλιάζει» πρόσωπα και δυνάμεις από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Το ερωτηματικό της κεντροδεξιάς και η λύση Σμυρνιώτη

Για τη ΝΔ, το τοπίο προς το παρόν είναι θολό για τον Δήμο Τρίπολης. Στις προηγούμενες εκλογές, δεν έδωσε «χρίσμα». Σε αυτές τις εκλογές, τι θα πράξει η ΝΔ; Θα δώσει «χρίσμα» σε κάποιον υποψήφιο; Θα στηρίξει απλώς διακριτικά (χωρίς χρίσμα) κάποια υποψηφιότητα; Ή δεν θα «κατεβάσει» κανέναν;

Να μην ασχοληθεί καθόλου με τον Δήμο Τρίπολης, άμεσα ή έμμεσα, η ΝΔ φαντάζει δύσκολο. Πάντως, στην περίπτωση που στηρίξει ένα δικό της στέλεχος, τον πρώτο λόγο φαντάζει να έχει ξανά ο Γιάννης Σμυρνιώτης, εφόσον φυσικά επιθυμεί και ο ίδιος να είναι εκ νέου υποψήφιος. Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο έχει διατελέσει Δήμαρχος κατά το παρελθόν, ενώ έχει ήδη έτοιμη μια δημοτική παράταξη.

Πάντως, στην κεντροδεξιά παράταξη υπάρχει γενικότερα ένας προβληματισμός για στελέχη που ήδη πρόσκεινται στην παράταξη Τζιούμη και για άλλα που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για σημαντικές απώλειες από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ που αναμένεται να καρπωθεί πολιτικά ο εν ενεργεία Δήμαρχος. Είναι κι αυτή μία παράμετρος η οποία σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από τη στιγμή που εμφανίζει μια θετική γενική εικόνα ο νυν Δήμαρχος, γεγονός που κάνει την επιλογή της ΝΔ ακόμα πιο δύσκολη.

Οι δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ

Πιο μεγάλο ερωτηματικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές της Τρίπολης; Τελευταία φορά που το έπραξε ήταν το 2014 παίρνοντας σχεδόν 10%. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως στήριξε την υποψηφιότητα του αείμνηστου Παυλή και πάλι τα ποσοστά του δεν ήταν καλά. Προς το παρόν, δεν προκύπτει κάποια κινητικότητα στο συγκεκριμένο κομματικό χώρο για τη δημιουργία δημοτικού συνδυασμού. Υπάρχουν μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν μια εξαιρετική επικοινωνία και επαφή με τη νυν Δημοτική αρχή.

Η υποψηφιότητα Τσιαμούλου και το μέλλον της παράταξης Παυλή

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, ο Νίκος Τσιαμούλος δείχνει να προτίθεται να είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος το 2023. Έχει έντονη παρουσία στα δημοτικά δρώμενα, ασκεί πιεστικό έλεγχο, πολλές φορές σε υψηλούς τόνους και έχει ήδη μια παράταξη που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις προσεχείς εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη του αειμνήστου Δημήτρη Παυλή, δεν περνά μια εύκολη περίοδο. Υπάρχει μια ανεξαρτητοποίηση (Καραλή), ενώ όσες προσπάθειες έγιναν για ανάδειξη νέου αρχηγού, απέτυχαν. Η παράταξη παραμένει ακέφαλη και ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ποιο ρόλο θα παίξει στις επόμενες εκλογές. Στις προηγούμενες εκλογές, στον δεύτερο γύρο, οι απλοί ψηφοφόροι έδειξαν να στρέφονται κατά κύριο λόγο προς την παράταξη Τζιούμη κι αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το αν θα επαληθευτεί και το 2023.

Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι αρκετά στελέχη της παράταξης θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον Νίκο Τσιαμούλο, σε μια κοινή κάθοδο το 2023.

Δεδομένη η υποψηφιότητα του ΚΚΕ

Μπορεί ο νέος εκλογικός νόμος να απαιτεί έναν τεράστιο αριθμό υποψηφίων, όμως το ΚΚΕ έχει αποδείξει πως και την οργάνωση διαθέτει και τα στελέχη για να είναι ξανά με υποψήφιο συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές της Τρίπολης και να ξεπεράσει το 3% για να μπει στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Για το ΚΚΕ, τα πρόσωπα δεν παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο, όμως σίγουρα ο νυν επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γούργαρης διαθέτει και την εμπειρία, ενώ ασκεί μια εξαιρετικά σοβαρή αντιπολίτευση στα δημοτικά δρώμενα της περιοχής μας.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το σκηνικό, με βάση τα δεδομένα της εποχής. Η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης έγινε χωρίς να υπολογιστούν ενδεχομένως νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον Δήμο Τρίπολης. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι κρύβει το μέλλον ... 

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

13 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 22:24 Σύνδεσμος σχολίου

    Πώς γίνεται ρε παιδιά να έχει παραγγείλει δημοσκόπηση ο Τζιούμης όπως ισχυρίζονται κάποιοι χαχόλοι και να μην το γνωρίζει κανείς σε ολόκληρη την πόλη; Δεν θα είχε κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα; Σε ποιούς τηλεφώνησαν δηλαδή για τη δημοσκόπηση αν όχι στους κατοίκους της Τρίπολης; Στους κατοίκους της Αφρικής; Έλεος πια με τη μπουρδολογία εδώ μέσα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 22:20 Σύνδεσμος σχολίου

    16.05 Απαγορεύεται βρε νούμερο να δείχνουν πρόσωπα παιδιών. Άσχετε. Αφού δεν ξέρεις τι σου γίνεται ρώτα πρώτα κανα άνθρωπο να μάθεις που μου θες να κάνεις και σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 16:05 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΚΕΙ ΣΤΟ 2ο δημοτικο που δειξατε τοσες φωτο μια με τα παιδια δεν μπορουσατε να δειξετε΄?

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 15:41 Σύνδεσμος σχολίου

    Πώς λέγεται αυτός, που τα τελευταία χρόνια βγαίνει "παρά τρίχα" (χαχαχαχαχα!) δήμαρχος Τρίπολης;
    - Νίκος Τσιαμούλος
    Και πώς λέγεται αυτός που γράφει ο ίδιος σχόλια επαινετικά για τον εαυτό του στα σάιτ, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, δήθεν ως διαφορετικοί σχολιαστές;
    - Νίκος Τσιαμούλος. Βέβαια, μπορεί να λέγεται κι αλλιώς, αλλά αν χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, πολλοί εδώ μέσα θα κοκκινήσουν

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 15:19 Σύνδεσμος σχολίου

    ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ; ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΑΜΟΥΛΟ; ΑΥΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΑΙΧΤΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΖΙΟΥΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Η ΝΔ.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 15:07 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Τζιούμης δεν χρειάζεται γκάλοπ. Αν βγείτε έξω καλοπροαίρετα και ρωτήσετε τι λένε οι πολίτες θα καταλάβετε ότι θα βγει πάλι δήμαρχος πολύ εύκολα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 14:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Παιδιά του Τσιαμούλου κλπ όταν κάνει γκάλοπ ο Τζιούμης θα το βγάλει επίσημα όπως και το 2019 που τότε λέγατε ότι ήταν ψεύτικο και ήρθαν οι εκλογές και επιβεβαιώθηκε πλήρως. Αυτή την στιγμή αν είχε γίνει γκάλοπ θα το μαθαιναμε όλοι γιατί κάποιους θα ειχαν πάρει τηλέφωνο να τους ρωτήσουν τι ψηφίζουν. Ξέρετε κανένα να τον πήραν. Απλά είναι τα γνωστά κολπάκια του Τσιαμούλου που τα κάνει τόσα χρόνια και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Νικολάκη μια ζωή παραλίγο δήμαρχος θα είσαι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 14:12 Σύνδεσμος σχολίου

    11.35 έχετε πολύ πλάκα εσείς του Τσιαμούλου. Πάλι για γκάλοπ λέτε, όπως λέγατε και το 2019 ότι ήσασταν τσίμα τσίμα με τον Τζιούμη και μείνατε 20 μονάδες πίσω. Το 2023 θα μείνετε 30 μονάδες πίσω από τον Τζιούμη και με στοίχημα. Δεν έχετε καταλάβει οτι έχετε γίνει γραφικοί

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 11:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Ποιά σίγουρη υποψηφιότητα Τζιούμη. Μετά τη δημοσκόπηση που φαίνεται ότι επιστρέφει ολοταχώς στά ποσοστά του 2014 τίποτα δεν είναι σίγουρο.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 10:56 Σύνδεσμος σχολίου

    Μάλλον τον Βλάση βλέπω για υποψήφιο αφού δεν θα είναι βουλευτής. Και να δω τι θα κάνει με αντίπαλο τον γαμπρό.

  • Ο κουτσομπόλης
    Ο κουτσομπόλης Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 08:44 Σύνδεσμος σχολίου

    Οι ίδιοι και οι ίδιοι που έχουν μπαγιατέψει και έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται, αλλά δεν λένε να το χωνέψουν και εξακολουθούν να ξεφτιλίζονται τρώγοντας απανωτές φάπες. Σμυρνιώτης και Τσιαμούλος, Τσιαμούλος και Σμυρνιώτης. Και αφού δεν έπιασε η κολεγιά στις προηγούμενες εκλογές και ο κόσμος τους έστειλε και τους δύο έξω αριστερά στον πάγκο, θα την ξαναδοκιμάσουν στις επόμενες εκλογές. Άντε Γιάννη κι αυτή τη φορά να τον ανεβάσεις επίσημα τον Νικολάκη στο βάθρο να χαιρετάει ως επικεφαλής πλέον της παράταξής σου κι εσύ να είσαι η ορντινάντσα του. Ο κρότος από την νέα σφαλιάρα τώρα θα ακουστεί σε όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο στην Τρίπολη. Όσο για την παράταξη (ο Θεός να την κάνει) Παυλή, γιατί λέτε ότι είναι ακέφαλη; Αφού έχει δύο ηγετικές φυσιογνωμίες που βγαίνουν και την υπερασπίζονται εκ περιτροπής: Ζήκος και Πιτ (από δω) Παν (και οι άλλοι). Τι, όχι;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 06:29 Σύνδεσμος σχολίου

    Είτε κατέβει ο Τσιαμούλος είτε όχι ο Τζιούμης με τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα είναι δήμαρχος. Δεν θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή στο δήμο και αυτό το γνωρίζουν καλά στην παράταξη Τζιούμη. Επίσης ο μεγάλος πονοκέφαλος για αυτούς που γνωρίζουν είναι η δυστοκία υποψηφίων απο το κεντροδεξιό χώρο που παρά της προτάσεις που κάνει ο γνωστός άγνωστος Γιώργος δεν βρίσκει ανταπόκριση παρά τις υποσχέσεις και τα υπονοούμενα που αφήνει για εξυπηρετήσεις και όπως χαρακτηριστικά λέει ελάτε για να κάνουμε τις δουλειές μας. Και για να μην ξεχάσω τρώει πολύ δούλεμα απο αυτούς που καθημερινά εκβιάζει.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 01:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Η παράταξη του Σωντερ που θα κατεβάσει μόνος του γιατί δεν γινεται αναφορά;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...