Menu
RSS
Πέμπτη, 02/02/2023
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Γούργαρης: "Αυτή είναι η ανάπτυξη τους, η ιστορία της Τρίπολης έπεσε θύμα του κέρδους"

Γούργαρης: "Αυτή είναι η ανάπτυξη τους, η ιστορία της Τρίπολης έπεσε θύμα του κέρδους"

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

κ. Δήμαρχε

      Με ευθύνη Δημοτικών-Νομαρχιακών και κρατικών αρχών για χάρη της «ανάπτυξης» τα προηγούμενα χρόνια εξαφανίστηκε κάθε ίχνος από την παλιά Τριπολιτσά σαν να μην υπήρχαν εκτάσεις για να αναπτυχθεί η Τρίπολη.

      Την ίδια τύχη είχαν και τα εκατοντάδες νεοκλασικά κτήρια του περασμένου αιώνα, αρχιτεκτονικά κοσμήματα, πραγματικά στολίδια της πόλης μας. Δυστυχώς η καταστροφή συνεχίζεται με κίνδυνο να καταστραφούν και τα ελάχιστα υπολείμματα αυτής της περιόδου.

Πριν από πέντε μήνες κατεδαφίστηκε η πρόσοψη του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ, καθώς και ένα νεοκλασικό κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα, που βρισκόταν στο ίδιο οικόπεδο.

Είχε γίνει απόπειρα κατεδάφισης και μερικούς μήνες νωρίτερα με παράνομη άδεια που είχε εκδώσει η πολεοδομία Τρίπολης, αλλά ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση της Λαϊκής  Συσπείρωσης.

Ενώ σε δεκάδες χωριά στο νομό σε εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, που έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί ή ιστορικοί οικισμοί, οι μικροϊδιοκτήτες μπορεί να περιμένουν 2 και 3 και 4 χρόνια μέχρι να συνεδριάσουν οι Υπηρεσίες και τα Συμβούλια, να συνεδριάσει μέχρι και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, προκειμένου να αποφανθούν, αν θα επιτρέψουν και με ποιους όρους την επισκευή της κάθε λαϊκής κατοικίας.

Χρειάζονται μήνες ή και χρόνος για να βγει μια απλή άδεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πάντα λειτούργησαν σε χρόνο μηδέν με fast track διαδικασίες.

Συγκεκριμένα για την προστασία της πρόσοψης του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ υπήρχε απόφαση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού από τις 25-4-2016 με ΑΔΑ 7ΩΘΜ4653Π4-ΗΔ5 για δε το νεοκλασικό κτίριο υπήρχε εισήγηση για την προστασία του από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Πελοποννήσου, που αποτελείται από 3 έμπειρους αρχιτέκτονες ( οι 2 στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Τρίτη κάτοχος διδακτορικού).

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στις 28-7-2022 εγκρίθηκε η κατεδάφιση των παραπάνω κτιρίων (παρόλο που ήταν 8ο θέμα) και στις 1-8-2022 (μετά τρεις μέρες) με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων Σύγχρονων Μνημείων (ΑΔΑ: Ω3ΓΩ4653Π4-2Τ2) ανακοινώθηκε για το νεοκλασικό κτίριο «….. δεν διαθέτει τα ιδιαιτέρως αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική και πολεοδομική άποψη και ως εκ τούτου δεν πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό…»

Καταλήγει δε η απόφαση στην έγκριση της κατεδάφισης όλων των κτιρίων ιδιοκτησίας «Λούσιος Asset Management IKE» στο οικόπεδο της Τρίπολης.

Όλα αυτά (έκδοση παράνομης απόφασης κατεδάφισης, άρση προστασίας, απόφαση κατεδάφισης κλπ) έγιναν εφικτά γιατί εξυπηρετούντο οικονομικά συμφέροντα που έχουν «μπάρμπα στο κουβέρνο» γιατί από ότι γνωρίζουμε από τον τοπικό τύπο η  Λούσιος Asset Management IKE είναι εταιρεία που ανήκει στους κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκη και σε αυτό το οικόπεδο επί της οδού Οικονομίδου 7 πρόκειται να αναγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων δυναμικότητας 42 δωματίων 95 κλινών και η οποία έχει ήδη ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο        (Ν 4399/16) με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 4.106.917,44 ευρώ και με επιχορήγηση 2.313.804,59 ευρώ και έχει τεχνικό σύμβουλο και οδηγό το τεχνικό γραφείο Λαμπρόπουλου (του κ. Αντιπεριφερειάρχη) που έχει πρόσβαση και καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό περιβάλλον όπως διαρρέεται στην κοινωνία.

Αυτή είναι η ανάπτυξη τους, η ιστορία της Τρίπολης έπεσε θύμα του κέρδους. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν διστάζει να αναιρέσει τον ίδιο του τον εαυτό και να γελοιοποιηθεί αφού δεν μεσολάβησε τίποτα για να αλλάξει το καθεστώς προστασίας, που η ίδια η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ είχε θεσπίσει για την ΑΕΛΛΩ το 2016 με το λογικό και ισχυρό επιχείρημα ότι «έχει άμεση οπτική επαφή με το Δικαστικό Μέγαρο» το οποίο με το ΦΕΚ 1371/8/2001 έχει κριθεί ως έργο τέχνης.

Η διατήρηση των ιστορικών κτηρίων έχει μεγαλύτερο κόστος και χρόνο καθυστέρησης για τους επενδυτές.

Γιατί θα μπορούσε να αναγερθεί ξενοδοχείο διατηρώντας την πρόσοψη της ΑΕΛΛΩ και το νεοκλασικό κτίριο και να γίνει μια καλαίσθητη αρχιτεκτονικά τεκμηριωμένη προσθήκη νέου κτιρίου.

Έχουμε δεκάδες τέτοια παραδείγματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Αναρωτιόμαστε τώρα τι θα κατασκευαστεί εκεί, πως οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ θα φροντίσουν να «προστατέψουν» αισθητικά το Δικαστικό Μέγαρο.

Το παράδειγμα του αντίστοιχου κτηρίου της ΑΤΕ πριν 10 χρόνια είναι αδιάψευστος μάρτυρας του τι έρχεται στην οδό Εθνικής Αντίστασης πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο.       

Ερωτάσθε κ. Δήμαρχε τι έχετε κάνει και τι προτίθεστε να κάνετε.

  • Τι μέτρα προστασίας θα πάρετε για την προστασία της ιστορικής μας κληρονομιάς, όταν μάλιστα έρχονται στην επιφάνια πληροφορίες και για άλλα κτήρια όπως αυτό του Συνοδινού.  
  • Για την προστασία της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του τόπου μας από τις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου.
  • Για την προστασία των μικροϊδιοκτητών στους ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου μας από τις καθυστερήσεις και τα τεχνικά προσκόμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Υπηρεσιών του.

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...