Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λαϊκές αγορές Τρίπολης | Στα 4 € ανά θέση το ενιαίο ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος

Λαϊκές αγορές Τρίπολης | Στα 4 € ανά θέση το ενιαίο ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος

  

AΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜΟ 12/2024 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΤΗΣ 19ης MAΡΤΙΟΥ 2024

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 122/2024

ΘΕΜΑ: Περί καθορισμού ενιαίου ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους Λαϊκών Αγορών 2024 και εφεξής στη Δ.Κ. Τρίπολης.

Στην Τρίπολη σήμερα στις 19 Μαρτίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 20.00΄ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, ύστερα από την αρ. πρωτ. 8716/15-3-2024 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστόπουλου Γεώργιου, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύτηκε νόμιμα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23 (ΦΕΚ 163/06.10.2023 τεύχος Α’) και ισχύει.

Παρών στη Συνεδρίαση ήταν ο Δήμαρχος κ. Τζιούμης Κωνσταντίνος.

Από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, αφού σε σύνολο 35 μελών συμμετείχαν 31 και ονομαστικά οι:

  1. Αναστόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος Δ.Σ.)
  2. Κοσκινάς Δημήτριος (Αντιπρόεδρος Δ.Σ.)
  3. Γούργαρης Ευάγγελος (Γραμματέας Δ.Σ.)
  4. Βαρδιάμπασης Βασίλειος
  5. Κορώνη - Παπαντωνίου Κλημεντίνη Κλειώ
  6. Κανελλόπουλος Αλέξανδρος
  7. Χατζόπουλος Στέφανος
  8. Παναγοπούλου Γεωργία
  9. Κούρος Ηλίας
  10. Μακαρούνης Δημήτριος
  11. Λαγός Γεώργιος
  12. Οικονομόπουλος Γεώργιος
  13. Χασάπης Ιωάννης
  14. Κοττής Βασίλειος
  15. Αγγελοπούλου Σταματίνα
  16. Καρούντζου Ελένη
  1. Αντωνόπουλος Ευάγγελος
  2. Πετρόπουλος Ειρηναίος
  3. Καραλής Θεόδωρος
  4. Σταθούλη Θεοδώρα
  5. Κατσαφάνας Κωνσταντίνος
  6. Φράγκου Μαρία
  7. Σμυρνιώτης Ιωάννης
  8. Κατσίρης Ιωάννης
  9. Παρασκευόπουλος Ιωάννης
  10. Γεωργακόπουλος Γεώργιος
  11. Παπαδημητρίου Σωτήριος
  12. ΒέρροςΓεώργιος
  13. Συνοδινού Λυγερή
  14. Νικήτας Ευάγγελος
  15. Αγγελάκος Ηλίας

Απουσίαζαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.: 1.Παπαδάτος Ιωάννης, 2.Τρουπής Ιωάννης, 3. Μπουρτσουκλής Αγαμέμνων και 4.Ψυχογυιός Βασίλειος, αν και είχαν προσκληθεί νόμιμα.

Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης κ. Ράλλης Ευάγγελος. Είχαν κληθεί επίσης οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: Λιθοβουνίων κ. Κωτσιόπουλος Γεώργιος, Στρίγκου κ. Μπούζος Σαράντος, Ασέας κ. Φράγκος Ανδρέας, Πικερνίου κ. Γατσιόπουλος Γεώργιος, Κολλίνων κ. Λαφογιάννης Ιωάννης, Αλέας κ. Γιαννακοπούλου Αθανασία, Βλαχοκερασιάς κ. Κώτσινας Γεώργιος, Λίμνης κ. Πετρόπουλος Βασίλειος, Κώμης κ. Ντόκος Ιωάννης, Δάρα κ. Δημητρακόπουλος Λάμπρος, Αθήναιου κ. Τσάγκαρης Ηλίας και Μανθυρέας κ. Μαχαίρας Ηλίας.

Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Τρίπολης κ. Κωστόπουλος Βασίλειος, ο οποίος είχε προσκληθεί νόμιμα για τον σκοπό αυτό.

Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκε επίσης ο δημοτικός υπάλληλος κ. Παναγόπουλος Ιωάννης, υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστόπουλος Γεώργιος είπε: Παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα: Περί καθορισμού ενιαίου ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους Λαϊκών Αγορών 2024 και εφεξής στη Δ.Κ. Τρίπολης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα απεφάνθη για το κατεπείγον του θέματος και απεδέχθη τη συζήτηση του θέματος.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστόπουλος Γεώργιος έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού συμβουλίου την αρ. 156/2024 Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής με ΑΔΑ: ΨΦ46ΩΗΡ-Δ08, η οποία έχει ως ακολούθως:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 10/2024 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΤΗΣ 19ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Αριθμός απόφασης 156/2024

ΘΕΜΑ 12ο: Περί καθορισμού ενιαίου ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους Λαϊκών Αγορών 2024 και εφεξής στη Δ.Κ. Τρίπολης.

Στην Τρίπολη σήμερα, την 19η Μαρτίου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00΄, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή ύστερα από την υπ’ αρ. πρωτ: 8728/15-3-2024 πρόσκληση του Προέδρου της, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύτηκε νόμιμα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. 6 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με τις όμοιες του άρθρου 77 του Ν.4555/2018 και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως προστέθηκαν με το άρθρο 9 του Ν.5056/2023.

Διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δηλαδή σε σύνολο εννέα (9) συμμετείχαν οκτώ (8) μέλη, ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

  1. Τζιούμης Κωνσταντίνος-Πρόεδρος
  1. Αντωνόπουλος Ευάγγελος (Άγγελος)
  1. Κοττής Βασίλειος-Αντιδήμαρχος
  1. Κούρος Ηλίας
  1. Λαγός Γεώργιος – Αντιδήμαρχος
  1. Παναγοπούλου Γεωργία
  1. Μπουρτσουκλής Αγαμέμνων
  1. Παπαδημητρίου Σωτήριος

ΑΠΟΝΤΕΣ:

1. Τρουπής Ιωάννης

(Αν και νόμιμα κλήθηκε)

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 75 του Ν. 3852/2018 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 8 του αρθ. 102 του ν. 4876/2021 ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης κ. Ράλλης Ευάγγελος ο οποίος παραβρέθηκε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Τρίπολης” κ. Γούργαρης Ευάγγελος, ο οποίος είχε κληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 74 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 8 του ν. 5056/2023.

Στη συνεδρίαση αυτή παραβρέθηκε και η υπάλληλος του Δήμου Τρίπολης Λάγγα Μαρία για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής κ. Τζιούμης Κωνσταντίνος Δήμαρχος Δήμου Τρίπολης, εισηγούμενος το 12ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών αυτής: Την από 13-3-2024 εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη:

  • το άρθρο 23 του Ν. 4849/2021: «1.Οι υφιστάμενοι κατά την έκδοση του παρόντος κάτοχοι άδειας παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών καταβάλλουν ημερήσιο τέλος θέσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς, για τη δραστηριοποίηση σε αυτές και την κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών της. Οι υπόχρεοι καταβολής του ημερήσιου τέλους στους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών απαλλάσσονται από το τέλος υπέρ δήμων του άρθρου 21 του από 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγματος (Α’ 171) για την καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων των χώρων που χρησιμοποιούνται από τις λαϊκές αγορές και από το τέλος για τη χρήση των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 13 του ιδίου βασιλικού διατάγματος ή όποια άλλη οικονομική επιβάρυνση για παρεχόμενες από τους Δήμους και τις Περιφέρειες υπηρεσίες, σχετικές με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
    2.Ο επιμερισμός των εσόδων που προκύπτουν από την καταβολή του ημερήσιου τέλους γίνεται ως εξής:
    …β) Για έσοδα που εισπράττονται από τους λοιπούς φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δηλαδή τους Δήμους της λοιπής Επικράτειας, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) περιέρχεται σε αυτούς και ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) στην οικεία Περιφέρεια και αποδίδεται σε αυτήν τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε εξάμηνο, με απόφαση του οικείου Δήμου. Το ποσό αυτό εγγράφεται ως έσοδο στους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων Περιφερειών…3.Για τη δραστηριοποίηση στο στάσιμο εμπόριο (παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών) καταβάλλεται τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Με απόφαση του οικείου Δήμου καθορίζονται το ύψος του τέλους, ο τρόπος πληρωμής και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα….9.Σε περίπτωση προπληρωμής του τέλους της θέσης δραστηριοποίησης, καθώς και του δικαιώματος για πλανόδια δραστηριοποίηση για ολόκληρο το έτος, ο φορέας παρέχει έκπτωση πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνολικού ετήσιου τέλους»,
  • το άρθρο 21 του Ν. 4849/2021: 1.Η κατοχή συγκεκριμένης θέσης στο υπαίθριο εμπόριο αναστέλλεται αυτοδικαίως, αν δεν καταβληθεί από τον υπόχρεο το προβλεπόμενο τέλος για τη θέση, για χρονικό διάστημα δύο (2) συνεχόμενων μηνών. Η αρμόδια αρχή εκδίδει σχετική διαπιστωτική πράξη και αναρτά αυτήν εντός δέκα (10) ημερών στο Ο.Π.Σ.Α.Α..
    2.Η αναστολή της παρ. 1 αίρεται, εφόσον ο υπόχρεος για την καταβολή του οφειλόμενου τέλους προβεί στην εξόφλησή του εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών, ή πέντε (5) μηνών αν η αξία του οφειλόμενου τέλους είναι μεγαλύτερη από πεντακόσια (500) ευρώ, από την αυτοδίκαιη απώλεια της θέσης. Αν η προθεσμία του πρώτου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, επέρχεται οριστική απώλεια της θέσης δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο ή του δικαιώματος δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο, στην οικεία Περιφέρεια. Η αρμόδια αρχή μπορεί να προκηρύξει εκ νέου τις απολεσθείσες θέσεις, καθώς και τις άδειες δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο για το υπόλοιπο του αρχικού χρόνου ισχύος τους.
    3.Ο πωλητής που έχει απωλέσει οριστικά τη θέση δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο ή το δικαίωμα δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο, έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέα προκήρυξη μόνο εφόσον εξοφλήσει την οφειλή που οδήγησε στην ανωτέρω απώλεια.
    4.Ο πωλητής που κατέχει άδεια ή θέση δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο ή άδεια δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο μπορεί να παραιτείται οικειοθελώς από αυτές. Η παραίτηση υποβάλλεται εγγράφως στην αρμόδια αρχή που του χορήγησε την άδεια ή του παραχώρησε τη θέση ή το δικαίωμα δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο. Αν στην άδεια δραστηριοποίησης αναφέρονται θέσεις δραστηριοποίησης, η παραίτηση εκτείνεται και σε αυτές. Η αρμόδια αρχή μπορεί να προκηρύξει εκ νέου τις ελεύθερες θέσεις, καθώς και τα δικαιώματα δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο για το υπόλοιπο του αρχικού χρόνου ισχύος τους.
    5.Λόγοι απώλειας θέσης ή δικαιώματος δραστηριοποίησης στο πλανόδιο εμπόριο είναι επίσης:
    α) Η μη ανανέωση της άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο εντός της προθεσμίας της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 17.
    β) Η διάθεση άλλων προϊόντων σε σχέση με εκείνα που αντιστοιχούν στην άδεια ή στη θέση η οποία του έχει χορηγηθεί ή στο δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης που του έχει χορηγηθεί. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια αφορά στο σύνολο των θέσεων δραστηριοποίησης και δικαιωμάτων πλανόδιας δραστηριοποίησης.
    γ) Η έλλειψη δραστηριοποίησης άνω των τριάντα (30) ημερών συνολικά, εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους η οποία δεν οφείλεται σε:
    γα) ανωτέρα βία και
    γβ) φυσική ή άλλη καταστροφή της παραγωγής του ή εξάντληση των αποθεμάτων των προϊόντων του, που οφείλεται στην πώληση αυτών (αφορά παραγωγό - πωλητή)»,
  • τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 σε συνδυασμό με τις όμοιες του άρθρου 74Α του ίδιου νόμου, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν,
  • το αρ. πρωτ. 5486/16-02-2024 έγγραφο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Τουρισμού στο Δήμο Τρίπολης, στο οποίο αναφέρεται ότι λειτουργούν τρεις (3) λαϊκές αγορές:
  • στην Πλ. Βαλτετσίου χωρητικότητας 146 θέσεων,
  • στην Πλ. Μαντινείας χωρητικότητας 121 θέσεων και
  • στην Πλ. Θεοκρίτου χωρητικότητας 78 θέσεων.

Οι διαστάσεις των θέσεων σε όλες τις λαϊκές αγορές είναι 3μ. μήκος επί 2μ. πλάτος και το ημερήσιο τέλος που καταβάλλεται ως σήμερα, σύμφωνα με την αρ. 22/14-02-2023 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου σε συνέχεια της αρ. 474/2021 Α.Ο.Ε. του Δήμου μας, για την δραστηριοποίηση των μόνιμων πωλητών λαϊκών αγορών είναι τέσσερα ευρώ (€4,00) ανά θέση και των προσωρινών πωλητών οκτώ ευρώ (€8,00) ανά θέση και ζητείται η επιβολή ενιαίου ημερήσιου τέλους για το σύνολο των πωλητών,

η Δ/νση Οικονομικών προτείνει στην Δ.Ε. να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τον καθορισμό ενιαίου ημερήσιου τέλους των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην Δ.Κ. Τρίπολης για το 2024 και εφεξής σε €4,00 ανά θέση. Το τέλος αποτελεί αντιστάθμισμα της ειδικής αντιπαροχής η οποία συνίσταται στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και στην κατάληψη πεζοδρομίου.

Για την αιτιολόγηση του προτεινόμενου ύψους του τέλους, συντάσσουμε τους παρακάτω υπολογισμούς με σκοπό να αποδειχθεί τόσο η βιωσιμότητα όσο και η ανταποδοτικότητα του καθορισμού.

Α. Παραδοχές:

  1. Ως περίοδο αναφοράς για τους υπολογισμούς λαμβάνουμε το ένα έτος.
  2. Υπολογίζονται οι δαπάνες των μόνιμων υπαλλήλων που θα ασχοληθούν με την διοίκηση και οργάνωση αλλά και των εργατών καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, αναγόμενες σε μικτές ημερήσιες βάσει των ωρών απασχόλησής τους (7,1€/ώρα απασχόλησης για το διοικητικό προσωπικό και τους επόπτες και €8,3€/ώρα για το προσωπικό καθαριότητας).
  3. Δεν προστίθενται προσδοκώμενα έσοδα από τέλη προσωρινών πωλητών.
  4. Ελήφθησαν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία μόνιμων πωλητών για τα έτη 2022 και 2023 και η εκτίμηση των θέσεων για το έτος 2024, σύμφωνα με το προαναφερόμενο έγγραφο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Β. Υπολογισμός Ετήσιων Δαπανών:

ΜΕΡΟΣ Α’ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

α/α

Είδος Δαπάνης

Υπολογισμός

Ποσό (€)

1

Ηλεκτρικό ρεύμα (φωτισμός)

Αποκοπή – ετήσιο

1.100,00

2

Κόστος χρήσης ειδών Καθαριότητας& ύδρευσης

€30,00*3 λαϊκές αγοράς*4 ημέρες λειτουργίας/μήνα * 12 μήνες

4.320,00

3

Κόστος χρήσης χημικών τουαλετών

Ετήσιο

20.100,00

4

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού (επόπτες) και για τις 3 λαϊκές αγορές

96 ημέρες * 1 υπάλληλο * €7,1 €/ υπάλληλο /ώρα εργασίας =

96*1*7,1*8 ώρες

5.452,80

5

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού (διοικητικό προσωπικό) και για τις 3 λαϊκές αγορές

240 ημέρες * 2 υπάλληλους *€7,1 €/ υπάλληλο /ώρα εργασίας =

240*2*7,1*2 ώρες

6.816,00

6

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Βαλτετσίου

48 ημέρες *8 υπάλληλοι * 2 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

6.374,40

7

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Θεοκρίτου

48 ημέρες *7 υπάλληλοι * 1,5 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

4.183,20

 

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Μαντινείας

48 ημέρες *3 υπάλληλοι * 3 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

3.585,60

ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

51.932,00

Γ. Υπολογισμός Βέλτιστου Ύψους Τελών:

ΜΕΡΟΣ Β’ – ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΕΛΗ

 

α/α

Είδος Εσόδου

Προσδοκώμενη Δυναμικότητα σε ετήσια βάση

Τρόπος Υπολογισμού

Ποσό (€)

1

Παραγωγοί

270

48 εβδομάδες * 270 παραγωγούς * 4,00€/ανά θέση/ημέρα

51.840,00

Η Δημοτική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα ανωτέρω, τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως ισχύουν

Αποφασίζει ομόφωνα

Εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον καθορισμό ενιαίου ημερήσιου τέλους των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην Δ.Κ. Τρίπολης για το 2024 και εφεξής σε €4,00 ανά θέση. Το τέλος αποτελεί αντιστάθμισμα της ειδικής αντιπαροχής η οποία συνίσταται στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και στην κατάληψη πεζοδρομίου.

Για την αιτιολόγηση του προτεινόμενου ύψους του τέλους, συντάσσουμε τους παρακάτω υπολογισμούς με σκοπό να αποδειχθεί τόσο η βιωσιμότητα όσο και η ανταποδοτικότητα του καθορισμού.

Α. Παραδοχές:

  1. Ως περίοδο αναφοράς για τους υπολογισμούς λαμβάνουμε το ένα έτος.
  2. Υπολογίζονται οι δαπάνες των μόνιμων υπαλλήλων που θα ασχοληθούν με την διοίκηση και οργάνωση αλλά και των εργατών καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, αναγόμενες σε μικτές ημερήσιες βάσει των ωρών απασχόλησής τους (7,1€/ώρα απασχόλησης για το διοικητικό προσωπικό και τους επόπτες και €8,3€/ώρα για το προσωπικό καθαριότητας).
  3. Δεν προστίθενται προσδοκώμενα έσοδα από τέλη προσωρινών πωλητών.
  4. Ελήφθησαν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία μόνιμων πωλητών για τα έτη 2022 και 2023 και η εκτίμηση των θέσεων για το έτος 2024, σύμφωνα με το προαναφερόμενο έγγραφο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Β. Υπολογισμός Ετήσιων Δαπανών:

ΜΕΡΟΣ Α’ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

α/α

Είδος Δαπάνης

Υπολογισμός

Ποσό (€)

1

Ηλεκτρικό ρεύμα (φωτισμός)

Αποκοπή – ετήσιο

1.100,00

2

Κόστος χρήσης ειδών Καθαριότητας& ύδρευσης

€30,00*3 λαϊκές αγοράς*4 ημέρες λειτουργίας/μήνα * 12 μήνες

4.320,00

3

Κόστος χρήσης χημικών τουαλετών

Ετήσιο

20.100,00

4

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού (επόπτες) και για τις 3 λαϊκές αγορές

96 ημέρες * 1 υπάλληλο * €7,1 €/ υπάλληλο /ώρα εργασίας =

96*1*7,1*8 ώρες

5.452,80

5

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού (διοικητικό προσωπικό) και για τις 3 λαϊκές αγορές

240 ημέρες * 2 υπάλληλους *€7,1 €/ υπάλληλο /ώρα εργασίας =

240*2*7,1*2 ώρες

6.816,00

6

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Βαλτετσίου

48 ημέρες *8 υπάλληλοι * 2 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

6.374,40

7

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Θεοκρίτου

48 ημέρες *7 υπάλληλοι * 1,5 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

4.183,20

 

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Μαντινείας

48 ημέρες *3 υπάλληλοι * 3 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

3.585,60

ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

51.932,00

Γ. Υπολογισμός Βέλτιστου Ύψους Τελών:

ΜΕΡΟΣ Β’ – ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΕΛΗ

 

α/α

Είδος Εσόδου

Προσδοκώμενη Δυναμικότητα σε ετήσια βάση

Τρόπος Υπολογισμού

Ποσό (€)

1

Παραγωγοί

270

48 εβδομάδες * 270 παραγωγούς * 4,00€/ανά θέση/ημέρα

51.840,00

Η Απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 156/2024

Αφού συντάχθηκε η παρούσα αναγνώσθηκε και υπογράφεται:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΖΙΟΥΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ

  1. Αντωνόπουλος Ευάγγελος (Άγγελος)
  1. Κοττής Βασίλειος-Αντιδήμαρχος
  1. Κούρος Ηλίας
  1. Λαγός Γεώργιος- Αντιδήμαρχος
  1. Παναγοπούλου Γεωργία
  1. Μπουρτσουκλής Αγαμέμνων
  1. Παπαδημητρίου Σωτήριος

Λαβών το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γούργαρης Ευάγγελος είπε: Εγώ θέλω να κάνω μια παρατήρηση και δεν είναι η πρώτη φορά που το βάζω, έχουμε ξανασυζητήσει, η εξίσωση να πάει στο μηδέν ή αν θέλετε τουλάχιστον μια διαφοροποίηση, οι παραγωγοί να είναι στο μηδέν, να βάλουμε δύο ευρώ στους εμπόρους. Τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα. Έχουμε χρέος στους παραγωγούς έστω και αυτό το λίγο να συμβάλλουμε.

Μετά από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

μειοψηφούντος του Δημοτικού συμβούλου κ. Γούργαρη Ευάγγελου ο οποίος ψήφισε κατά

Τον καθορισμό ενιαίου ημερήσιου τέλους των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στην Δ.Κ. Τρίπολης για το 2024 και εφεξής σε €4,00 ανά θέση. Το τέλος αποτελεί αντιστάθμισμα της ειδικής αντιπαροχής η οποία συνίσταται στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων και στην κατάληψη πεζοδρομίου.

Για την αιτιολόγηση του προτεινόμενου ύψους του τέλους, συντάσσουμε τους παρακάτω υπολογισμούς με σκοπό να αποδειχθεί τόσο η βιωσιμότητα όσο και η ανταποδοτικότητα του καθορισμού.

Α. Παραδοχές:

  1. Ως περίοδο αναφοράς για τους υπολογισμούς λαμβάνουμε το ένα έτος.
  2. Υπολογίζονται οι δαπάνες των μόνιμων υπαλλήλων που θα ασχοληθούν με την διοίκηση και οργάνωση αλλά και των εργατών καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, αναγόμενες σε μικτές ημερήσιες βάσει των ωρών απασχόλησής τους (7,1€/ώρα απασχόλησης για το διοικητικό προσωπικό και τους επόπτες και €8,3€/ώρα για το προσωπικό καθαριότητας).
  3. Δεν προστίθενται προσδοκώμενα έσοδα από τέλη προσωρινών πωλητών.
  4. Ελήφθησαν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία μόνιμων πωλητών για τα έτη 2022 και 2023 και η εκτίμηση των θέσεων για το έτος 2024, σύμφωνα με το προαναφερόμενο έγγραφο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Β. Υπολογισμός Ετήσιων Δαπανών:

ΜΕΡΟΣ Α’ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

α/α

Είδος Δαπάνης

Υπολογισμός

Ποσό (€)

1

Ηλεκτρικό ρεύμα (φωτισμός)

Αποκοπή – ετήσιο

1.100,00

2

Κόστος χρήσης ειδών Καθαριότητας& ύδρευσης

€30,00*3 λαϊκές αγοράς*4 ημέρες λειτουργίας/μήνα * 12 μήνες

4.320,00

3

Κόστος χρήσης χημικών τουαλετών

Ετήσιο

20.100,00

4

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού (επόπτες) και για τις 3 λαϊκές αγορές

96 ημέρες * 1 υπάλληλο * €7,1 €/ υπάλληλο /ώρα εργασίας =

96*1*7,1*8 ώρες

5.452,80

5

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού (διοικητικό προσωπικό) και για τις 3 λαϊκές αγορές

240 ημέρες * 2 υπάλληλους *€7,1 €/ υπάλληλο /ώρα εργασίας =

240*2*7,1*2 ώρες

6.816,00

6

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Βαλτετσίου

48 ημέρες *8 υπάλληλοι * 2 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

6.374,40

7

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Θεοκρίτου

48 ημέρες *7 υπάλληλοι * 1,5 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

4.183,20

 

Εργατοημέρες απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας στην Πλ. Μαντινείας

48 ημέρες *3 υπάλληλοι * 3 ώρες απασχόλησης /υπάλληλο*€8,3/ώρα /υπάλληλο

3.585,60

ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

51.932,00

Γ. Υπολογισμός Βέλτιστου Ύψους Τελών:

ΜΕΡΟΣ Β’ – ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΕΛΗ

 

α/α

Είδος Εσόδου

Προσδοκώμενη Δυναμικότητα σε ετήσια βάση

Τρόπος Υπολογισμού

Ποσό (€)

1

Παραγωγοί

270

48 εβδομάδες * 270 παραγωγούς * 4,00€/ανά θέση/ημέρα

51.840,00

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 122/2024.

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη

του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...