Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Βλαχέρνα στις ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2012: Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο…

Η Βλαχέρνα στις ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2012: Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο…

Έθιμα, συνήθειες και πρακτικές που έχουν μείνει ξεχασμένα στο χρονοντούλαπο της λησμονιάς αναβιώνουν μέσα από τη μουσική, το χορό, το ρυθμό και το τραγούδι μέσα σε ένα ιδιαίτερο και διαδραστικό διήμερο.

p>Ο Πρόεδρος του Εθνομουσικολογικού Ιδρύματος, τα μέλη του Δ.Σ. και οι δάσκαλοι των τμημάτων βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, χορού και κρουστών, σας προσκαλούν στις «Μουσικοχορευτικές Διαδρομές 2012″ στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου την Πέμπτη  21 Ιουνίου και Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012. (Τιμή εισόδου 10 ευρώ ανά άτομο).

Στην παράσταση της 21 Ιουνίου 2012, θα παρουσιαστεί το δρώμενο του αμίλητου νερού του γαμπρού από το χωριό μας. Στους συντελεστές του δρώμενου εκτός από τα μέλη του Ιδρύματος Π. Ζήση θα συμμετάσχουν  και συγχωριανοί μας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Τσαρουχά Χρήστο για την πολύτιμη βοήθεια του  καθώς και τους Τσαρουχά Ηλία, Ντόκο Γιάννη, Πανούση Σωτηρία, Λολώνη Χρύσω, Τσαρουχά Σ. Παναγιώτα, Πανούση-Τσαρουχά Κωνσταντίνα και τον Γραμματέα του χωριού Καρούντζο Γεώργιο.

 Το παρακάτω κείμενο θα προλογίσει την παράσταση:

«Μεταφερόμαστε στη Βλαχέρνα Αρκαδίας, εκεί όπου το γλέντι του γάμου ξεκινούσε πάντα πριν από την τέλεσή του! Παραμονή το βράδυ και οι συγγενείς φροντίζουν για το νέρο με το οποίο θα πλυθεί και θα ξυριστεί ο γαμπρός! Νερό που σε αντίθεση με τη γαμήλια φασαρία, με τη γαμήλια χαρά πρέπει να είναι αμίλητο! Σύμφωνα με τ αντέτι, το έθιμο δηλαδή, νεαρός συγγενής του γαμπρού που για λόγους καλοτυχίας δεν πρέπει να είναι ορφανός, μεταφέρει από την πηγή το αμίλητο νερό. Καθήκον του είναι να αντισταθεί στα πειράγματα και στα τραγούδια της παρέας που τον συνοδεύει! Ας παν’ να ιδούν τα μάτια μου τραγουδούν όλοι μαζί και κάπου εκεί έρχεται η χαρά να γίνει χορός……Συρτός και τσάμικο πρωταγωνιστούν ενώ το αποκορύφωμα του κεφιού και της γαμήλιας μέθης θα φανεί στα απογειωτικά βήματα του ντορόβλαγκου….! Ένα γνήσιο Πελοποννησιακό γλέντι με ήχους και εικόνες από τη Βλαχέρνα Αρκαδίας…..»

WWW.VLAXERNA.GR   .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...