Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Απολογισμός της συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών για το πρόγραμμα ERASMUS + στην Τρίπολη

Απολογισμός της συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών για το πρόγραμμα ERASMUS + στην Τρίπολη
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Τρίπολη από την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015, η συνάντηση 58 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Τουρκίας και Ρουμανίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιείται στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.


Το πρόγραμμα με τίτλο Erasmus + "Employability: A Challenge for youth - Dreams and Reality" (Απασχόληση : Μία πρόκληση για τη νεολαία - Όνειρα και Πραγματικότητα), με αριθμό έγκρισης 2014-1-ΙΤ02-ΚΑ201-003514_6 χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση για το χρονικό διάστημα 2014-2016.

Ο κύριος σκοπός του είναι να σκιαγραφήσει τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι νεαροί Ευρωπαίοι πολίτες στην αγορά εργασίας στο τέλος των σπουδών τους. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα στιγμιότυπο που θα απεικονίζει τη σχέση μεταξύ των νέων εργαζόμενων και την πραγματική αγορά εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με τα διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας που εμπλέκεται στο πρόγραμμα. Αυτή η απεικόνιση προσδοκάται να περιγράφει σωστά και τις επιθυμίες - προσδοκίες των μαθητών για την εργασία που ονειρεύονται και να αναδείξει τις διαφορές των μαθητικών επιθυμιών με τον πραγματικό κόσμο της εργασίας.

Η μεθοδολογία περιλαμβάνει την ανάλυση της αγοράς εργασίας πριν και μετά την οικονομική κρίση, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δομών της κάθε χώρας - εταίρου που συμμετέχει στο πρόγραμμα και την σκιαγράφηση του επιπέδου της αυτογνωσίας των μαθητών ως προς τις δεξιότητες και τις ικανότητες που διαθέτουν προκειμένου να βρουν μία θέση εργασίας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η ενασχόληση με την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στις χώρες - εταίρους θα διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητών και θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν όσο το δυνατόν βαθύτερα την σημερινή κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη.

Απαραίτητο μέρος της προσέγγισης αποτελούν οι κινητικότητες των μαθητών και των καθηγητών στην Ευρώπη μαζί με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν σε δραστηριότητες σε πολυεθνικές ομάδες και αποκτούν ενεργές, βιωματικές εμπειρίες εξερευνώντας την αγορά εργασίας, συναντούν και παίρνουν συνέντευξη από επαγγελματίες, ανταλλάσσουν πληροφορίες για τον τομέα εργασίας της χώρας τους.

Τα αποτελέσματα αυτά φτάνουν στη σχολική κοινότητα μέσω παραδοτέων όπως εργαστήρια και παρουσιάσεις της υφιστάμενης κατάστασης, δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας, ερωτηματολόγια με θέμα την απασχόληση, επισκέψεις σε χώρους εργασίας, σύνθεση πρωτότυπου τραγουδιού με θέμα την απασχόληση, λογότυπο του προγράμματος κ.α.

Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης έχει ήδη πραγματοποιήσει μία επίσκεψη καθηγητών στο εξωτερικό που αφορούσε το σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος βήμα - βήμα. Πρόκειται για την αρχική συνάντηση των καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έλαβε χώρα στην Πίζα της Ιταλίας το Νοέμβριο 2014 καθώς το σχολείο ITIS - LEONARDO DA VINCI είναι το σχολείο που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Η πρώτη συνάντηση και ανταλλαγή μαθητών από όλες τις χώρες πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8- 14 Φεβρουαρίου 2015. Το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης υποδέχθηκε τις αποστολές από τις 6 χώρες αποτελούμενες συνολικά από 42 μαθητές και 16 καθηγητές.

Αυτή η συνάντηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία πολυεθνικών ομάδων, από εκπαιδευτικές εκδρομές και κυρίως από τη γνωριμία ανάμεσα στους μαθητές, τους καθηγητές των αποστολών και τη φιλοξενία τους από τις οικογένειες. Την Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015, τις αποστολές υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος της Τρίπολης σε θέματα Παιδείας κ. Δημήτρης Βόσνος. Μία ώρα αργότερα τις αποστολές καλωσόρισε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών σε σχέση με το σχολείο τους, την πόλη και τη χώρα όπου ζουν. Στη συνέχεια οι ομάδες των μαθητών συνέθεσαν το δικό τους πρωτότυπο τραγούδι με θέμα την απασχόληση καθώς και παρουσίασαν, με εθνικές ομάδες αυτή τη φορά, ένα χαρακτηριστικό - αντιπροσωπευτικό τραγούδι με θέμα την εργασία. Οι καθηγητές αφού παρακολούθησαν τις εργασίες των μαθητών, συναντήθηκαν μεταξύ τους μία φορά για να οργανώσουν τη θεματική του επόμενου ταξιδιού και τις προαπαιτούμενες εργασίες του (το Μάρτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς χώρους στο κέντρο της Τρίπολης, χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Αργολίδας (Αρχαίες Μυκήνες, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Ναύπλιο), καθώς και τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένας ακόμη στόχος ήταν να βοηθήσουμε την επικοινωνία και να ενισχύσουμε τη συνείδηση του πλούτου της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, παρουσιάζοντας τουριστικό λεξιλόγιο από την περιοχή μας (Ελληνο-Αγγλικό).

Τέλος, δεν θα μπορούσε η φιλοξενία μας να ολοκληρωθεί χωρίς να παίξουμε με ήχους και μουσική! Οι πολυεθνικές ομάδες των μαθητών σε συνδυασμό με εκείνες των καθηγητών παρακολούθησαν ένα σεμινάριο Ελληνικών ρυθμών, μελωδιών και Παραδοσιακής Αρμονίας από τους κ.κ. Νίκο Βαρελά, Νίκο Τσίπα και Κυριάκο Μαρκόγιαννη. Όλοι οι συμμετέχοντες, μουσικοί προχωρημένοι και μη, έπαιξαν, αυτοσχεδίασαν και χόρεψαν με τους ρυθμούς που είτε διδάχθηκαν, είτε οι ίδιοι δημιούργησαν. Το κέφι φούντωσε όταν όλοι οι φιλοξενούμενοι συναντήθηκαν σε εξοχικό κέντρο με όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου. Η ζεστή φιλοξενία, τα μαγικά κόλπα του Ισπανού συμμαθητή τους, το κέφι και η χαρά των παιδιών, ο ενθουσιασμός αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας, συνεπήρε όλους τους συντελεστές και το γλέντι απογειώθηκε γρήγορα!

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούμε στην ιδιαίτερη συμπαράσταση και προσφορά από πρόσωπα και φορείς της περιοχής, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης της συνάντησης. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, και τον κ. Δημήτρη Κοκκίνη, Ειδικό Σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Δήμαρχο Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή και τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Βόσνο, που εκτός από την υποδοχή παρέθεσαν και επίσημο γεύμα για τους εταίρους, την κ. Κατερίνα Σιάμπου, Αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης προγραμματισμού, ανάπτυξης, οργάνωσης και πληροφορικής του Δήμου Τρίπολης, την κ. Γαρυφαλιά Καρυτινού, Διευθύντρια του 4ου Λυκείου Τρίπολης και τον κ. Πάνο Ζαφειρόπουλο, καθηγητή πληροφορικής στο ίδιο σχολείο, την κ. Ζηκίδου που μας φιλοξένησε στο "Φουγάρο" στο Ναύπλιο , την εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος για την ευγενική προσφορά τους για τα δώρα στους ξένους καθηγητές, το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου και ιδιαίτερα τους γονείς και μαθητές που συνέβαλλαν στην εξαιρετική φιλοξενία των εταίρων μας.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι σχημάτισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων για την φιλοξενία, έχουν πολλές ευχάριστες εμπειρίες να διηγηθούν και απευθύνουν θερμές ευχαριστίες για την υπέροχη εβδομάδα που έζησαν στην Τρίπολη. Αυτό άλλωστε είναι εμφανέστατο στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν για τη συνάντηση στην Ελλάδα.

(Φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο http://musicschooltripolis.blogspot.gr/search?updated-min=2015-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2016-01-01T00:00:00-08:00&max-results=1 , και για να παρακολουθείτε την πορεία του προγράμματος στο σύνδεσμο http://musicschooltripolis.blogspot.gr/2014_12_01_archive.html )

Για το πρόγραμμα Erasmus +
Ελένη Σπυροπούλου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...